Vânătoarea de soldați
Să nu îți faci un permis de conducere până la 27 de ani, să pleci din țară sau să stai o săptămână la un spital de psihiatrie… Acestea sunt câteva soluții găsite de tinerii care vor să evite serviciul militar obligatoriu.
Obligațiunea militară este o datorie constituțională a cetățenilor Republicii Moldova, susțin reprezentanții Ministerului Apărării. De aceea, în fiecare an, peste 3 mii de băieți sunt recrutați cu sau fără dorința lor. Încorporarea în serviciul militar se face în două perioade: în luna aprilie-iulie și în octombrie-ianuarie.

La prima încorporare din acest an, 1440 de tineri au fost deja recrutați, iar alți 1217 urmează până la sfârșitul acestui an, găsim în programul de acțiuni al Ministerului.
„Se uită la tine ca niște lupi”, își amintește Alexandru (n.red. nume schimbat) ziua în care a trecut controlul-medical și impus să semneze o foaie goală. A fost asigurat că semnătura îl va scuti de serviciul militar obligatoriu în numele statului.
„În acea noapte nu eram acasă și probabil, asta m-a salvat”.
Alexandru are 18 ani și visează la o carieră de artist. După absolvirea Colegiului a depus documentele la Universitate. Într-o dimineață, la poarta casei părinților lui au venit doi bărbați îmbrăcați în uniforme militare. Era ora 4:00 dimineața și toți de acasă dormeau. Au bătut la poartă. Câinele a început să latre. După câteva minute s-au aprins luminile în dormitor, apoi în hol și afară a ieșit tatăl lui Alexandru. Avea fața șifonată de somn.
Alexandru spune că nu vrea la armată. Nu-i place violența, nu-i plac armele, nu-i place umilința la care crede că sunt supuși mulți noi veniți. „Sunt prea multe istorii triste cu bătăi între băieți și prea mare indiferență din partea celor care trebuie să-i apere.”
„Tata a fost impus să semneze un document că în cazul în care nu mă prezint a doua zi la controlul-militar, are să fie chemat în judecată”, adaugă el. Ajuns la centru, spune că deși i-au dat o listă cu mai multe examinări ai stării de sănătate, i-au zis să numească literele pe care se oprea arătătorul medicului și a fost lovit de câteva ori în picior cu un ciocănaș de cauciuc. „Fac și ei niște controale de formă”, subliniază tânărul.
Deși le-a spus că are probleme de sănătate, cei de acolo au trecut cu vederea acest lucru și l-au impus să semneze „un petic de foaie”, pe care nu era nimic scris. Îi spuneau că asta îl va scuti de serviciul militar, dar el a refuzat să semneze. „Știam istoria acestor fițuici semnate. Mulți prieteni au semnat asta, iar a doua zi au fost înrolați în armată”, povestește el. S-a opus. Spunea că învață, lucrează și nu poate să-și permită să piardă un an. „Îmi stricați viitorul. Scuipați pe planurile mele!”, a răbufnit băiatul, însă femeia l-a privit rece și plictisită. I-a spus că nu are să iasă din centru până nu semnează.
„Sau scriu acum că ești sănătos, sau chem să te ducă la Costiujeni (n.red. spitalul de psihiatrie)”, i-a spus femeia cu răceală, zâmbind ironic, își amintește băiatul.
În cele din urmă, băiatul a mers la facultate și a luat documentul care confirma că este înscris la universitate. „I l-am adus și m-au lăsat în pace”, suspină el, privind spre geam și întrebându-se, de ce statul vânează tinerii, pentru a-i face soldați. Acest „lăsat în pace” despre care vorbește Alexandru este doar până își va face studiile și până va împlini 27 de ani.
Bărbații sunt luați în evidența militară la atingerea vârstei de 16 ani, fiindu-le întocmit un dosar personal. Legislația națională prevede că tinerii cu vârstele de la 18 ani până la 27 de ani, care nu suferă de boli sau nu sunt încadrați la studii, sunt înrolați în serviciul militar în termen. Durata acestuia este de 12 luni, iar pentru tinerii care îndeplinesc serviciul militar cu termen redus – 3 luni.
Art.3 alin. (2) din Legea 1245/2002
Serviciul civil
Cei de la Ministerul Apărării spun că există și o alternativă pentru cei care nu vor să facă serviciul militar obligatoriu. Ei vorbesc despre serviciul civil, dedicat tinerilor care, din convingeri religioase sau personale, nu vor să ia arma în mână. Durata serviciului civil este de 12 luni, iar pentru cei cu studii superioare - 6 luni. Serviciul civil presupune munci pentru soluționarea unor probleme din cadrul societății, care din lipsa unui suport financiar sunt lăsate în umbră. Astfel, tinerii care fac serviciul militar ar putea lucra ca pompieri, salvatori, constructori, să ajute la repararea drumurilor sau la îndeplinirea unor munci agricole. „Toți tinerii de 18-27 de ani au această obligație față de stat, de care nu pot fugi”, susțin reprezentanții Ministerului.

Ce spune Codul Contravențional:
Ce spune Codul Contravențional:
1
Neprezentarea persoanei la solicitarea centrelor militare, plecarea peste hotarele țării pe un termen mai mare de o lună fără a se scoate de la evidența militară sau altele, se sancționează cu avertisment sau cu amendă de la 5 la 10 u.c (250-500 de lei).
2
Deteriorarea sau nimicirea cu intenție ori pierderea documentelor de evidență militară, a livretului militar, a adeverinței de recrutare sau a ordinului de mobilizare se sancționează cu o amendă de la 5 la 10 u.c. (250-500 de lei).
3
Eschivarea de la serviciul militar în termen sau cu termen redus, ori eschivarea prin automutilare, simularea unei boli, falsificarea documentelor prin altă înșelăciune, se pedepsește cu o amendă de până la 300 u.c. (15000 de lei), sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 100 la 150 de ore.

„De ce să faci asta cu tinerii care nu vor să facă armată? La ce bun să cheltui banii statului pe tinerii care consideră că serviciul militar este un an pierdut?”
„Acest serviciu militar este o persecutare!”, este de părere Victor (n.red. nume inventat). Anume așa el simte că a devenit această „datorie” față de stat. La 18 ani era plecat în Italia. Acolo își făcea studiile, când, într-o zi părinții l-au anunțat că în cutia poștală au găsit o chemare la catedra militară. „Mi-a venit povestka”, spune Victor, zâmbind ușor ironic.

Părinții le-au spus că băiatul își face studiile peste hotare și au prezentat documentul care confirma acest lucru. Însă, chemările veneau în fiecare an. „De ziua mea primeam câte o chemare și drept răspuns transmiteam documentul care demonstra că eu continui să învăț”, spune el. Tânărul susține că i se pare absurdă această lege care impune tinerii să facă serviciul militar.
Până la 22 de ani, studiile au fost un motiv pentru cei de la Minister, ulterior, numărul chemărilor creșteau. „Au devenit mai insistenți anul trecut, când m-am întors în Moldova. Cred că știu când o persoană a trecut hotarul țări”, constată tânărul.

Într-o zi, cei de la Primărie i-au spus că este inclus pe lista polițistului de sector ca să vină să-l cheme direct de acasă. „Așa că păzea”, remarcă el. Tânărul se gândește că ar putea să vină într-o dimineață cineva să-l ia, la fel ca în cazul unui prieten. „Într-o dimineață, pe la 5, trebuia să mergem la pescuit, însă un prieten nu venea. Noi îl tot sunam, dar nimeni nu răspundea. Peste câteva zile m-a sunat și mi-a spus că a fost luat de acasă de niște militari, în timp ce noi îl așteptam”, povestește el.

Victor are 26 de ani și încă 12 luni în care să își facă griji că ar putea fi încorporat.
La începutul anului trecut, în Guvern se discuta despre un proiect de lege prin care ar fi posibilă trecerea de la serviciul militar obligatoriu la cel prin contract. „Acest proiect de Strategie națională de apărare prevede trecerea treptată de la serviciul militar în termen la serviciul prin contract. Astfel, pentru perioada de încorporare octombrie 2019-ianuarie 2020, numărul militarilor în termen a fost redus”, susțin reprezentanții Ministerului Apărării, fără a veni cu cifre exacte.
„De ce fel de datorie față de Patrie poate fi vorba? Suntem datori părinților care ne-au crescut, dar nu știu cui...”, subliniază tânărul, care peste câteva zile a decis să plece înapoi în Italia, pentru a-și clădi viitorul acolo, departe de casă și de „urmăririle” la care sunt supuși băieții cu vârstele cuprinse între 18 și 27 de ani.

3 Comentarii

  1. Am și eu așa istorioare. Atît din experiența personală cât și din experiența prietenilor pe care i-am ajutat cu ”Buchia” legii.
    Păcat, bani în vânt pe așa armată.
    Moldova are nevoie de Armată obligatorie – ca și țările slab dezvoltate din Africa au nevoie acută de WiFi.

  2. Perhaps service in the military would be more attractive if soldiers would be treated with respect and get sensible military training. Perhaps traditional Russian style degradation of individual soldiers still remains in Moldova.

  3. Sunt din Romania, m 34 de ani si nu am facut armata,”am scapat la limita”, insa viata m-a calit; am trait o viata dura si am avut o copilarie grea, dar cred ca pentru tinerii din ziua de azi era buna in general, cu toate „imperfectiunile” ei. Spun asta pentru ca vad generatiile de dupa mine si observ numai fatalai, in special la oras. Nu sunt buni de nimic, nu stiu sa faca nimic, nu muncesc, nu sunt in stare sa se tina de un loc de munca si in general nu sunt responsabili. Ii vad cum umbla cu pantaloni mulati si glezne goale, cocosati si cu ochii-n telefon. Cred ca armata avea rol sa invete ordinea si disciplina, si era foarte bine si sa existe alternativa pentru cei care nu doreau sa puna mana pe arma din diferite motive.

Lasă un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *