Tenismenul nr. 1 din Moldova

Ultima oară când a calculat, a petrecut aproximativ 2-3 luni dintr-un an pe-acasă. În rest, a bătătorit în lung și-n lat iarba, hardul sau zgura pe terenuri de tenis vestice și estice, sudice și nordice, lovind cu iscusință-n mingile de tenis și-n orgoliile unor tenismeni de talie internațională. Vorbim despre Radu Albot, recent întors din turneul de Mare Șlem de la Wimbledon, unde a avut cea mai bună evoluție din cariera sa la această competiție.

Fiind mai mereu plecat, Radu urmărește atent ce se întâmplă la el acasă. Zice că e greu să nu cunoști realitățile din Moldova, când există Facebookul, unde fiecare distribuie și comentează activ actualitățile. „Sunt foarte multe probleme la noi în Moldova. Nu au fost aprobate alegerile, miliardul a fost furat, etc. Putem vorbi foarte mult timp despre ceea ce nu ne place în Chișinău, însă eu mereu încerc să văd părțile pozitive, pe de altă parte. Mereu le spun prietenilor mei din  alte țări, colegilor cu care jucăm tenis, că în pofida faptul că Moldova este o țară mai puțin dezvoltată, mai săracă decât alte țări din Europa, îmi place aici pentru că nu sunt cutremure, tsunami, nu sunt scorpioni sau păianjeni veninoși, sau diferite chestii ca în Australia și alte continente. Deci încerc să văd mai mult lucrurile pozitive, decât pe cele negative”, recunoaște Radu Albot.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1962683723751361/

Sportul, pe care-l practică de mai bine de 20 de ani, l-a învățat multe lucruri. A aflat ce înseamnă să fii independent la 14 ani, când a plecat pentru prima dată singur într-un turneu. A învățat să se descurce singur când nu are pe nimeni apropiat alături. „Mereu să fii printre străini și să poți să găsești limbă comună cu ei sau să petreci timpul OK tot nu este atât de ușor. Datorită acestui sport, le-am învățat pe toate”. Iar un bonus mare la aceste lecții, a fost faptul că a călătorit foarte mult, iar acum se poate lăuda cu prieteni în aproape fiecare părticică a lumii.

Enlarge

43341030101_b6c1ce76fb_k

Foto: Arina Livadari

A reprezentat Moldova din copilărie. La toate turneele internaționale a jucat pentru Moldova. Totuși, spune că tenismenii nu au parte de susținere din partea statului. „Să începem cu Federația, care niciodată nu a investit în sportivul număru 1 din țară. Chiar au rămas cu datorie foarte mare față de mine și față de ceilalți membri ai echipei lotului național. Nu doar la bărbați, dar și la femei, presupun. Doar probleme, nimic ajutor. Și datorii. Nu este foarte plăcut să rămâi în așa situație cu Federația care ar trebui să te ajute.” Este vorba de sumă de bani pe care Federația de Tenis din Republica Moldova s-ar fi angajat să i-o plătească lui Radu Albot după participarea acestuia la Cupa Davis. De atunci au trecut deja trei ani, iar datoria nu ar mai fi fost achitată…

Enlarge

29471036848_c69586902b_h

Foto: Arina Livadari

În pofida micilor dezamăgiri, tenismenul numărul 1 din Moldova spune că nu i-a trecut prin cap să reprezinte altă țară pe terenul de tenis. „Nu am avut astfel de oportunități sau propuneri din parte altor țări. Este o chestie nu atât de ușor de făcut în tenis, pentru că atâta timp cât reprezinți țara ta la Cupa Davis, după aia nu mai poți schimba naționalitatea, ca să joci pentru altă țară. Și probabil mai mult din această cauză nu am avut acest gând”, spune Radu. Totuși, recunoaște că ar analiza această posibilitate dacă ar apărea propuneri. Deși vizitează zeci de orași pe an, după turnee, tânărul preferă să revină la Chișinău. Aici îi sunt familia, casa și prietenii. „Este un sentiment deosebit când vin acasă și aș vrea să petrec mai mult timp aici, însă, din păcate am un grafic foarte încărcat. Trebuie să joc în continuu ca să-mi mențin poziția în clasament și să am puncte”, explică Radu.

Totuși, Moldova a fost mereu casa lui Radu și mereu se reîntoarce aici cu plăcere.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare