Provocările afacerilor legale în Moldova  

Atunci când funcționarii corupți protejează afacerile ilegale, este aproape imposibil să administrezi în mod legal un business în Republica Moldova. Afacerile legale nu pot concura și nu pot ține pasul cu cele ilegale. Proprietarii celor din urmă nu plătesc impozite în bugetul public, nu duc evidența contabilă, nu utilizează acte permisive pentru activitatea desfășurată, în timp ce instituțiile care ar trebui să vegheze aplicarea legii „închid ochii” și nu intervin.

„E simplu să deschizi un SRL – pentru asta e nevoie doar de buletinul de identitate, un cont în bancă și un minim capital. Te-ai dus la prima ușă, ai stat în rând și ți-au deschis SRL-ul. Gata. Dar după asta – se începe!”. Așa își începe povestea de antreprenor Radu Dulap, proprietar de PUB din Chișinău.

Tatiana Iachimovici a deținut o companie de taxi în satul Bulboaca, r-l Anenii Noi, care a activat circa jumătate de an. Următorii patru ani i-a petrecuți prin instanțe și procese de judecată, încercând să-și caute dreptate, ca urmare a abuzurilor întreprinse de organele locale sau naționale. După ce a câștigat toate procesele din țară și a cerut despăgubiri pentru perioada în care afacerea a stat pe brânci, antreprenoarea a trimis dosarul la Curtea Europeană, din cauză că autoritățile moldovenești i-au refuzat despăgubirea pe motiv de lipsă de finanțe.

În R. Moldova, corupția este calificată drept o problemă foarte gravă de o treime din business. Ultimele studii arată că volumul estimat al mitei oferit de agenții economici pe parcursul unui an de cercetare, a atins circa 127 milioane lei.

„Pentru agenții economici, faptul că funcționarii publici sunt corupți este o a doua problemă. Cea mai mare problemă este că funcționarii publici corupți protejează businessul ilegal”, menționează Veaceslav Ioniță, expert economic, IDIS „Viitorul”.

Rezultatele unui sondaj realizat în 2017 de IDIS „Viitorul” pentru studiul „Combaterea corupției în Moldova: ce poate face business-ul?”, indică faptul că 47,9% dintre antreprenori consideră corupția ca pe un fapt ce împiedică foarte mult afacerile în R.Moldova, în timp ce 20,4% consideră că acest fenomen blochează afacerile din țară. Corupția reduce competitivitatea în sectorul privat și duce la dezvoltarea antreprenorilor afiliați politicului sau agenților economici care „se descurcă”. Astfel, businessul fie se „adaptează” la aceste reguli de joc, fie „abandonează”.

Mai multe despre provocările în procesul de administrare a unei afaceri și modul în care corupția afectează antreprenorii moldoveni, vedeți în materialul video de mai jos.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/460066541147503/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.