#Notincpor

Era trecut de ora 5 seara în Barcelona, când Cristina Țaranovici a aflat că la patru kilometri de locul său de muncă, o furgonetă Fiat albă a intrat în mulțimea din afara stației de metrou Plaça de Catalunya. Șoferul a continuat să meargă pe bulevardul pietonal Las Ramblas, una dintre cele mai aglomerate zone din Barcelona, pentru mai mult de 500 de metri. În urma atacului terorist au decedat 14 persoane, iar altele 130 au fost rănite. Din acel moment, unicele griji ale Cristinei au fost să-i anunțe cât de curând pe cei apropiați că ea se află în siguranță și să răspândească informații corecte despre cele întâmplate.

Barcelona, capitala nerecunoscutei Catalonii (unde oficial sunt stabiliți circa 3000 de moldoveni), este un oraș vestit pentru moștenirea lăsată de Gaudi, dar și pentru susținerea localnicilor față de imigranți sau, în general, pentru cei discriminați în alte colțuri ale Uniunii Europene. Toleranța, pacea și prietenia sunt lucruri pe care le vezi pe străzile Barcelonei, la simți în atitudinea localnicilor și pleci cu ele acasă. Bunăoară, la începutul anului curent, 160 000 de persoane au participat la „cea mai mare manifestație în sprijinul imigrației din istoria Europei”, anume în Barcelona, care găzduiește deja cea mai numeroasă comunitate musulmană din Spania – circa 700 000 de membri. Primara Ada Colau l-a numit „oraș de refugiu” și i-a chemat pe refugiați în Barcelona, acolo unde îi așteptau 31 de mii de locuințe sociale, toate pe chirii simbolice.

Cristina Țaranovici s-a mutat în Barcelona acum doi ani. „N-am decis încă dacă eu am ales orașul sau el pe mine. Mi-aduc aminte prima dacă când am coborât din avion (venisem cu Erasmus aici), un aer cald și primitor m-a învăluit și grijile, și frica de necunoscut se diminuau. Parcă veneam acasă”, își amintește tânăra. Atacul terorist din Barcelona nu a zdruncinat acest sentiment al ei, or tragedia ce s-a întâmplat acum o săptămână va face spiritul comunitar doar mai puternic și mai solidar. „Primara Barcelonei, Ada Colau, a declarat într-un ziar local că Barcelona este și întotdeauna a fost un oraș al păcii, deschis către lume și mândru de diversitatea sa, și va continua să fie astfel. Frumusețea acestui oraș nu constă doar în capodoperele lui Gaudi, plajă și munți, străzi curate și cliché-ul paella, sangria. Frumusețea acestui oraș constă în diversitate și în toleranță și refuz să cred că aceste valori vor fi distruse atât de ușor”, afirmă Cristina Țaranovici. A doua zi după atac, mii de locuitori ai orașului au ținut un minut de reculegere pentru victimele atentatului. Atunci a răsunat pentru prima oară și sloganul „No tinc por”, ceea ce înseamnă „Nu am frică”. Poziția lor este una clară –  ei condamnă terorismul și nu le este frică să-și continue viețile frumos.

Un alt basarabean stabilit la Barcelona este Igor Cereteu. El locuiește aici de 15 ani și iubește acest oraș de parcă s-ar fi născut acolo. Aici i s-a oferit tot de ce avea nevoie atât la nivel personal, cât și profesional. „În general, spaniolii sunt niște oameni primitori, care nu te separă după culoarea pielii sau proveniența etnică. Musulmanii, aș spune, sunt cei mai privilegiații în ceea ce privește ajutoarele sociale. Ei primesc diferite ajutoare materiale și financiare, la care noi, europenii, nici nu putem visa”, afirmă Igor. Astăzi, una din temerile lui este că, atacul terorist ar putea „trezi naționaliștii și radicalii, care erau liniștiți de mulți ani”. „Condamn acest mizerabil atac și sper din tot sufletul ca acest minunat oraș sa nu-și piardă splendoarea din cauza celor întâmplate. Sunt tată a doi copii și, sincer, mă uit cu îngrijorare la ziua de mâine”, mărturisește Igor Cereteu.

Atentatul din Barcelona a zguduit întreaga comunitate europeană. Cei care uitau să se marcheze ca fiind în siguranță pe rețele de socializare erau copleșiți de mesajele și apelurile celor apropiați. Presa și ministerele de Externe din întreaga lume încercau să facă numărătoarea – câți cetățeni și din care țări au devenit victimele teroriștilor de această dată? Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei anunța nici un concetățean de-al nostru nu figurează în acea listă.

Cristina Leahu, o basarabeancă stabilită în Barcelona de opt ani, crede cu tărie în puterea acestui oraș și în oamenii lui. „Mobilizarea poliției, spitalelor și a cetățenilor de rând a fost un exemplu de solidaritate. Oamenii donându-și sângele fără să fie rugați, oferindu-și casa și masa pentru cei care nu mai puteau pleca din oraș, circulația trenurilor, metrourilor fiind restricționată”, își amintește Cristina Leahu. Potrivit ei, Barcelona rămâne să fie unul din locurile cu cea mai multă lumină în suflet, locul în care totul este magic, unde respectul față de aproape pornește din interiorul fiecăruia, din stima de sine și din iubire.

În ultimele 30 de zile, în întreaga lume, au avut loc 134 de atacuri teroriste în 26 de state. În urma atentatelor au decedat 782 de persoane, iar altele 870 au fost rănite.

#farafrica #notincpor

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.