Lozova și Vorniceni, sate vecine, în circumscripții diferite: „Așa a vrut el, Plahotniuc”

Comuna Lozova și satul Vorniceni sunt două localități vecine din raionul Strășeni. Deși se află la o aruncătură de băț una de cealaltă, fac parte din circumscripții îndepărtate. Lozova a fost inclusă în circumscripția nr. 17 Nisporeni, iar satul Vorniceni – în circumscripția nr. 22 Ialoveni. Unii localnici se arată nedumeriți de această potriveală, iar alții sunt indiferenți: „Fiecare cu problemele lui. Ce avem noi unii cu alții?”, spun ei.

Aflată la 54 km de Chișinău, Lozova este o localitate cu aproape 6000 de locuitori. Ne oprim aici pentru a afla ce cred oamenii despre deputatul ales în circumscripția lor, împuternicirile acestuia, ce-și doresc de la parlamentar și cum li se pare modul în care au fost alcătuite circumscripțiile în regiune. Găsim puține persoane care acceptă să-și împărtășească opiniile. Majoritatea celor pe care îi abordăm își argumentează timiditatea: „Numai nu despre politică. Eu nu mă lămuresc în politică.”

Înțelegere și liniște în partid

Puținii lozoveni care-și dezleagă limba în fața camerei sfârșesc prin a spune, despre parlamentarii noi aleși, că „ei oricum nu vor face nimic”. Doamna Tatiana este ceva mai optimistă. O zărim în spatele ferestruicii unei gherete de câțiva metri pătrați unde vinde de toate, de la legume la pantofi. Femeia ne informează că oamenii din satul vecin, vornicenii, „nu-s cu noi”. „Ei au votat cu Ialoveni. Noi am votat cu Nisporeni. Vornicenii nu-s cu Plahotniuc”, constată vânzătoarea.

Aceasta spune că cel care a câștigat alegerile în circumscripția nr. 17 Nisporeni, adică liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, trebuie să se întâlnească des cu cetățenii care l-au votat. „Să vină în sat, să vadă ce trebuiește, ce durere are fiecare om. E normal să avem la cine apela”, crede femeia. Aceasta mai spune că, în Lozova, situația nu este atât de rea. Mai rău este că „nu-i unire” între partidele de la Chișinău. „Acum se trag unul pe altul într-o parte…Dați oameni buni să ne unim, să ne pornim, să facem ceva. Într-adevăr, să vedem rezultatele votului nostru. V-am votat, v-am susținut. Dați să pornim, să fie… Le doresc succes și înțelegere și liniște în partid…”, menționează vânzătoarea.

Voturi pentru Vlad Plahotniuc
Voturi pentru Ion Terguță

„Trebuie azvârliți și gata!”

Mult mai acid este Ion Dodon, originar din satul Sadova, r. Călărași, pe care-l întâlnim pe ulițele din Lozova. Sadova, la fel ca satul Vorniceni, face parte din circumscripția 22 Ialoveni, ceea ce-l nedumerește pe bărbat. „De pildă, noi, Călărași, suntem mai aproape de Ungheni, dar ei ne-au pus cu Ialoveni. Ce are Ialoveniul cu Călărașiul? Ne-au unit undeva aproape 100 de km. De unde-l știu eu pe cel de la Ialoveni? Eu mai bine-l știu pe ăsta de la Călărași, care e mai aproape. Ei au înaintat pe cine au vrut ei, nu pe cine au vrut oamenii”, argumentează Ion Dodon.

Nemulțumit de candidatul care a câștigat alegerile la Ialoveni, acesta mărturisește că-l susține pe președintele țării, Igor Dodon, care este, de altfel, originar din Sadova. „Noi suntem din sat de la Dodon. Suntem într-o familie. Îl susținem că ne este consătean, dar n-are cu cine lucra el”, consideră bărbatul. După ce mai povestește una, alta despre cum se trăiește în sat, Ion Dodon revine la subiectul alegerilor și deputaților. Fără a sta mult pe gânduri, sadoveanul concluzionează că „ei trebuie azvârliți toți de acolo și gata!”.

Loading...

Loading…

„Vor face ceva pentru sat, dacă vor avea simț omenesc”

Legea despre statutul deputatului în Parlament, adoptată în anul 1994, spune că aleșii poporului au dreptul de:

  • a organiza mitinguri și întruniri pașnice,
  • a se adresa oricărui organ de stat, obștesc și oricărei persoane oficiale în probleme ce țin de activitatea de deputat
  • a participa la examinarea lor
  • a fi primit în audiență fără întârziere de conducători și de alte persoane oficiale, pentru a soluționa problemele legate de interesele alegătorilor.

În proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral și trecerea la cel mixt de vot, nu se pomenește nimic despre cum anume pot acționa deputații care câștigă alegerile în circumscripții și ce împuterniciri au.

„Deocamdată, ei nu se clarifică acolo, nu știu care și cum să fure posturile. După ce or căpăta posturile, poate or face ei ceva pentru sat, dacă or avea simț omenesc”, spune un bărbat în etate pe care îl întâlnim în apropiere de Oficiul poștal din Lozova.

„O să fie anticipate?”

Acesta presupune că „împărțeala” țării în circumscripții s-a făcut după placul președintelui PDM, Vlad Plahotniuc. „Așa a vrut el. Două sate în același raion (Lozova și Vorniceni, r. Strășeni – n.r), dar noi am căzut să votăm cu Nisporeni. El a hotărât”, bănuiește bărbatul care nu înțelege cum reușește liderul democraților „să facă atâtea”. „Cum poate el să doarmă? Cum poate el să facă отчет (raport – trad. din limba rusă) la atâtea firme…Idee n-am ce cap are el”, remarcă bătrânul.

Cea mai mare problemă a lozovenilor este lipsa unui apeduct. Le-ar plăcea să aibă și drumuri mai bune și o Casă de cultură unde să se desfășoare concerte, dar și un club unde să meargă tinerii. „Drumuri văd că o făcut și s-a apucat să mai facă. În satul nostru s-a făcut un drum de câteva sute de metri și acum e pornit altul”, ne lămurește bărbatul care încă așteaptă să intre în Oficiul poștal. Este ziua în care se dă pensia, așa că, la Poștă este forfotă mare. Doamnele care-și așteaptă cuminți rândul spun că au primit deja cei 600 de lei promiși de Guvernul R. Moldova cu ocazia sărbătorilor pascale.

În altă ordine de idei, lozovencele ne întreabă dacă vor fi alegeri anticipate. „Așa am auzit la televizor”, spune o femeie. „Vor să facă încă un Guvern, aparte”, continuă alta. „O s-o învârtească și tot la anticipate o s-o ducă. La anticipate o să câștige cei care au bani mai mulți, iar o să umble și o să le dea oamenilor câte 200 de lei”, intervine un bărbat. Acesta spune că, la câți cetățeni au mai rămas în R. Moldova, ar trebui să trăim boierește cu toții. „Multe de spus, dar n-ajung la urechile lor”, adaugă bărbatul, fără speranță.

De la 2.500 la 400 de Euro

Ieșim din Lozova și în câteva minute, cu mașina, ajungem în satul vecin, Vorniceni. unde trăiesc aproximativ 4.000 de oameni. Îl întâlnim pe Mihai, un tânăr de 25 de ani, care cu aproape un an în urmă a revenit acasă, din Franța. A ales să se întoarcă în țară și să rămână aici. „Sunt mai patriot”, își explică el decizia. „E greu să te restabilești. Salariul e foarte mic. În Franța câștigam cam 2.500 de Euro, iar aici…maxim 400”, mărturisește Mihai. Cât despre ce pot și trebuie să facă deputații aleși în circumscripția nr.22 Ialoveni, tânărul zice că „trebuie condiții, ca noi să putem trăi, măcar 30 de procente cum trăiesc oamenii în Europa”.

Voturi pentru Liviu Vovc
Voturi pentru Monica Babuc

În această circumscripție alegerile au fost câștigate de Liviu Vovc, candidatul Blocului Electoral ACUM. „Eu sunt sceptică în privința lucrurilor pe care le poate face sau schimba un deputat”, afirmă Parascovia, care este profesoară de limba și literatura română, în sat. „Este nevoie de implicare la nivel de comunitate, întâi de toate. De aici să pornească…E clar că nu o să facă nimeni în gospodăria ta ordine decât tu. Marea problemă la nivel de infrastructură este lipsa canalizării”, explică aceasta.

Loading...

Loading…

Jocul de-a politica

Profesoara consideră că modul în care au fost alcătuite circumscripțiile este straniu. „Împărțirea asta, în general, mi se pare foarte stranie. Iată circumscripția noastră, cinci sate din Călărași, cinci din Strășeni și nu știu câte din Ialoveni. Aberații totale. Dar cui trebuie? Ne dăm noi seama cui trebuie…”, reflectează femeia.

„Eu pur și simplu cred că ei nu mai au ce face și iată hai să mai facă ceva, să vadă lumea că se face ceva, dar, de fapt, este o joacă de-a guvernarea, de-a politica. Este chiar un joc. Eu așa îl văd. Pur și simplu”, constată locuitoarea satului Vorniceni.

Ultima noastră oprire este la Casa de Cultură din localitate. O întâlnim pe administratoarea bibliotecii sătești, o femeie foarte prietenoasă și energică. O întrebăm care crede că este rolul deputaților aleși pe circumscripții, iar răspunsul vine prompt și însuflețit: „Ei trebuie să dezvolte satul, toate problemele cetățenilor să le hotărască, toate întrebările care ne dor pe noi. Asta este menirea lor, să lucreze pentru comunitate, să ne ajute, ei să fie sus și noi să ne ducem la dânșii cu o plângere ori cu o dorință și ei să ne ajute…”

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.