Femeia care conduce o alt fel de cafenea la Bălți

Un lider bun este și-un psiholog bun. Asta am înțeles-o din discuțiile cu Nonna Mihălcean, directoarea Anticafenelei Bălți. Ea a creat un spațiu modern de socializare și a reușit, pe parcursul unui an, să-l dezvolte și să atragă peste două mii de tineri din oraș, pentru a le oferi educație non-formală.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/620755401672418/?__xts__[0]=68.ARCq4nOD_yR06xxCkmOLA-HBl1JI_k1o1At4x0VrHDvEV9Da_gLS3XkhRmAk5TJDiydu8EzDWeO9YN15wxhFr1PGXvF2KxsvXGjHnWKgK9NeymMJuo8BvhqHOc00d1iiCgWDifejTJWONI-8zzeCAuU_8g8qpNIt5ox1EBpdk33cDdx4QZfzyrgllMZ2aqcJeNjhmikSdyndKQ&__tn__=-R

În Anticafeneaua Bălți este frig. La începutul lunii octombrie încă nu există căldură în calorifere. Pereții sunt reci, iar dacă stai nemișcat, îngheți. Asta mai puțin îi deranjează pe tinerii de la centru, pentru că ei sunt în continuă mișcare. Voluntarii și coordonatorii pregătesc sala London, unde există o masă de tenis, care odată trasă la o parte, face loc pentru dansuri. Pereții sălii sunt vopsiți în alb-negru și redau imagini din Londra. Nonna Mihălcean spune că la iarnă va fi mai cald în centru, în comparație cu anul trecut. Au reușit să schimbe geamurile cu ajutorul banilor colectați prin intermediul mai multor platforme de crowdfunding.

„Timp de 15 ani nu s-a investit nimic în această clădire. Dacă vrem să mai existăm și să creștem, trebuie să investim dintâi în pereți și geamuri, cu toată nădejdea că o să rămânem aici și o să ne putem dezvolta. Asta și am făcut”, povestește tânăra. Clădirea despre care vorbește coordonatoarea este o aripă a Gimnaziului nr. 14 din Bălți, în care Anticafeneaua funcționează. După ora prânzului, elevii gimnaziului au de mers doar câțiva metri până la Anticafenea unde își petrec după-amiezile și serile.

„Organizăm sesiuni informative, ateliere de creație, training-uri, mese rotunde, întâlniri cu experții, seri de film, cluburi de oratorie, teatru social, prezentări”, enumeră directoarea. Aceste activități au apărut la centru odată cu intrarea Nonnei în funcție. Potrivit spuselor ei, înainte de 2015 era o cu totul altă abordare și nu înțelegea atunci de ce domeniul de tineret era ignorat.

„Când îl întrebi pe un tânăr ce este voluntariatul și dacă a făcut voluntariat, el îți spune că a ajutat un bătrânel și a făcut curat pe stradă. Am înțeles că este ceva greșit la mijloc. Tânărul nu-și cunoaște potențialul și nu înțelege cât de mult poate să schimbe lucrurile într-o comunitate, nu doar strângând gunoi și nu doar ajutând un bătrânel să treacă drumul.”

Din acest motiv, Anticafeneaua Bălți vine cu o altă abordare la ceea ce înseamnă voluntariat și tineret. Nonna Mihălcean aduce un simplu exemplu: jocurile de societate. „S-ar putea spune că sunt mari și că perioada de jucat a trecut. Dar jocurile de societate au foarte multe obiective ascunse care nu se văd deodată. Ele te învață să comunici, să-ți aperi poziția și să o argumentezi.”

Tinerii încep să vină după ora 15. Încet, încet, bean-bag-urile colorate se boțesc după formele corpurilor celor care se așează pe ele, iar în mica bucătărie fierbe ceainicul. Regula Anticafenelei: cine intră, îmbrățișează călduros toată lumea din interior. În așa mod, frigul de toamnă se topește în brațele tinerilor.

Nonna Mihălcean este îmbrățișată de un flăcău mai înalt decât ea cu un cap, se pare că se înțeleg de minune. Ceea ce a ajutat-o pe ea să devină o lideră bună sunt studiile în domeniul psihologiei. „Am înțeles că iubesc foarte mult să lucrez cu oamenii. M-am descoperit în domeniul respectiv, doar că nu am rămas exact în domeniu unde lucrezi cu clientul. După absolvirea universității din Bălți, am înțeles că există o categorie importantă de oameni care trebuie dezvoltată. Tinerii sunt schimbarea și este necesar să investim în ei”, menționează femeia. Cu toate acestea, ea are și un cabinet de consiliere psihologică. Are puțini clienți, pentru că toată atenția ei este îndreptată spre Anticafenea.

Conform directoarei centrului de tineret, femeile active duc mai multe lupte interne, dar și externe. „Pentru că nu lasă într-o parte familia și copilul, la job tind să fie prezente 24/24. Au de luptat pe mai multe fronturi”, concluzionează lidera.

Cel mai important sfat pe care-l oferă managera Nonna Mihălcean este să simți echipa care crede în tine, merge cu tine spre succes. „Să fii lideră este să respiri odată cu toți și să-i infectezi cu vise. Totul depinde de ce este semănat în sufletului omului și nu de sexul acestuia”, explică Nonna Mihălcean.

În Bălți există, în total, opt centre pentru tineret. Anticafeneaua Bălți este denumirea Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret care se află în subordinea Direcției Învățământ, Tineret şi Sport a Primăriei Bălți. Toate serviciile sunt gratuite.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare