„Bine ați venit la închisoare!” Deținuți și actori pe viață

Noțiunea timpului, după gratii, prinde o cu totul altă formă, mai ales atunci când sentința este detenție pe viață. Iată de ce deținuții descoperă diverse abilități, găsesc hobby-uri sau și le continuă pe cele existente încă pe vremea când se aflau în libertate.

În Moldova își ispășesc pedeapsa 6615 condamnați, dintre care 110 deținuți pe viață. Majoritatea, adică 103 dintre aceștia se află în Penitenciarul nr. 17 din Rezina, considerat cel mai securizat penitenciar din Moldova.
În premieră pentru Moldova, 11 deținuți pe viață la Rezina vor juca în piesa „Hamlet”. Spectacolul este montat de regizoarea Luminița Țâcu, cea care a montat și piesa „Shakespeare pentru Ana”, bazată pe mărturiile a mai multor femei, bărbați și adolescenți privați de libertate.

[iframe link=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmoldova.org%2Fvideos%2F1217430634943344%2F&show_text=0&width=560″]

Comparativ cu munca neremunerată în folosul comunități, terapia prin teatru este total nouă pentru sistemul penitenciar moldav. Acesta are ca scop să ofere perspective cât mai diverse de recuperare a infractorilor și participă la dezvoltarea intelectuală și spirituală a acestora. Ideea de a preda ore de actorie deținuților de la Rezina, totuși, nu le-a venit întâmplător regizorilor. „Pe 15 septembrie 2015, noi am avut un mic spectacol, care a fost văzut de mai mulți oaspeți. Printre ei erau Luminița Țâcu și Mihai Fusu. Atunci la ei a apărut această idee, de a pune „Hamlet” în penitenciar. După cum spun ei, au văzut în noi mici talente care trebuie un pic șlefuite. Ne-au spus că vor veni să ne predea ore de actorie”, povestește Sergiu, deținut pe viață. Zis și făcut, în primăvara anului curent, s-a dat sfoară-n penitenciarul de la Rezina că toți deținuții pe viață se pot înscrie la cursuri de teatru pentru a juca în piesa „Hamlet”, de Shakespeare. Din păcate, au răspuns apelului doar 11 dintre ei. Lecțiile au început în luna mai.

Majoritatea deținuților implicați în proiectul teatral au fost încarcerați în anii 90, pe când abia împliniseră majoratul și când Republica Moldova se afla printre lideri în topurile criminalității, inclusiv în rândurile minorilor și ale tinerilor. De altfel, criminalitatea era mare chiar și în sistemul justițiar. Anume de asta amintesc deținuții cu care am reușit să discutăm în scurta vizită la penitenciarul de la Rezina. „Aș vrea ca societatea să nu ne judece doar după ce văd în presă sau prin faptele pe care le-am comis. Este necesar ca oamenii să înțeleagă ce ne-a adus pe noi după gratii, în ce țară trăim și ce justiție avem. Sper să ne vadă cât mai mulți și să înțeleagă că noi tot suntem oameni, nu mușcăm pe nimeni și suntem cum suntem. Avem posibilitatea să arătăm tuturor că ne putem schimba, chiar și dacă am comis o crimă”, spune Maxim, plin de speranță că prin acest spectacol, împreună cu ceilalți deținuți-actori vor reuși să spele un pic imaginea deținuților pe viață.

„Sunt oameni care au fost privați de libertate de peste 20 de ani, iar când au săvârșit crima erau tineri. Noi vrem să arătăm societății că deținuții nu sunt așa oameni răi cum toată lumea crede”, explică Ion Cerchez, șeful penitenciarului. Potrivit acestuia premiera spectacolului, care va avea loc pe 15 septembrie va avea loc în curtea interioară a închisorii și va găzdui circa 200 de spectatori. Ulterior, piesa ar putea fi montată și pe scena unui teatru din Chișinău.

„Piesa Hamlet, prin conținutul ei, prin valorile pe care le conține, prin subiect, este foarte aproape și, prin intermediul ei, oameni închiși pot să-și exprime emoțiile într-o cheie artistică. Să știți că, prezența oamenilor de teatru închisorile din Europa este o normalitate”, afirmă regizorul Mihai Fusu, care lucrează cot la cot cu Luminița Țâcu la punerea în scenă a spectacolului.

„Bine ați venit! Bine ați venit la închisoare/ Și încă ce închisoare!”, încep sugestiv deținuții repetiția. În curând vor urca pe scenă și vor să fie pregătiți, vor veni oaspeți din toată țara, alături de rudele lor, maxim două la număr, atât le-a fost permis.

Proiectul teatral de la Rezina este realizat de Centrul de arte COLISEUM în comun cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare din Moldova, la inițiativa Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova. Activitatea este susținută financiar de Proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova” (EUTAP 4), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM).

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.