Am vorbit cu un bărbat care crede că rolul femeii este să fie mamă

Corpuri de femei puhave până la hiperbolizare, îmbrăcate sumar, cu coapse unde celulita este scoasă în evidență, păpușile lui Vladimir Sușchevici arată provocator și apetisant în același timp. Deși am vrut să-l cunosc pentru creațiile lui care sparg tiparele, am descoperit un bărbat care crede că femeia nu poate fi artistă veritabilă, că rolul ei pe Pământ este să fie mamă și că feministele sunt… dușmanii lui.

***

Recent, un reportaj despre bărbatul care creează păpuși body positive a răscolit un pic o rețea de socializare. Așa cum sunt văzute de cele mai multe ori, păpușile create de el arată într-adevăr ca niște modele din mișcarea BoPo. BoPo vine de la „Body positivity”, o mișcare socială care promovează acceptarea felului în care arată toți oamenii, în pofida formei, mărimii sau înfățișării.

Autorul acestor păpuși este, de fapt, un personaj cunoscut de mulți ani în rândurile stiliștilor din Chișinău. Vladimir Sușchevici are 56 de ani și este artist prin vocație. Pe parcursul vieții sale a reușit să lucreze cu Teatrul de Operă și Balet, să picteze replici ale tablourilor renumite, să devină un make-up artist respectat, să participe la concursuri internaționale de body art și machiaj.
Apoi, când a recunoscut pentru sine că a învățat tot ce se putea învăța în decorarea femeilor vii, și-a îndreptat atenția înspre o pasiune mai veche. Sculptura, transformarea materialului brut și amorf într-o figură în mișcare, expresivă, i-a plăcut din copilărie. Acum, gândindu-se că nu vrea să demonstreze nimănui nimic, ci doar să facă ceea ce-i place, s-a apucat de meșterit păpuși.

Enlarge

reserv.00_43_09_17.Still002
Vladimir Sușchevici și una din viitoarele păpuși

Am hotărât să fac ceea ce-mi place, fără a copia de la cineva. Îmi place să caut modele, să creez o idee de situație, un moment care poate fi înțeles de cel care privește păpușa. Pot să creez unele momente care te duc cu gândul la istorie. Am făcut câteva păpuși inspirate de moda sec. XVIII. Mi-e interesant și lucrez cu coafurile, perucile lor.

Corpul ideal pentru sculpturile sale îl are femeia cu un posterior generos și coapse puternice. El afirmă că celulita este o caracteristică indispensabilă pentru orice femeie, de care nimeni nu poate scăpa, indiferent cât de mult ar lupta împotriva ei. Mai mult, el zice că celulita, ca problemă, a apărut în anii 50 ai secolului XX, în Statele Unite. Atunci ar fi început promovarea intensivă a sportul și produselor cosmetice pentru a scăpa de ea. Cu toată admirația lui pentru formele generoase ale femeilor, Vladimir recunoaște că, de câte ori și-a manifestat admirația femeilor care-i plac, nu a fost înțeles. Femeile reacționau fie cu nedumerire, fie preferau să ignore atenția lui.

Enlarge

reserv.00_43_34_20.Still005
Procesul de creație durează uneori până la patru luni.

Soția lui Vladimir, Svetlana, cu care sunt căsătoriți de mai mult de treizeci de ani, i-a pozat de multe ori. El declară zâmbind că ea are corpul perfect. Admirația lui pentru corpurile cu o anumită formă și greutate nu se transformă în atracție romantică. Vladimir zice că orice artist știe să facă diferența în admirația platonică pentru femei, care poate fi transformată în artă și atracția fizică pe care nu și-o permite.

***

Pasiunea lui pentru păpușile cu forme apetisante este susținută doar de soția sa, ceilalți din familie și rude sunt sceptici privind păpușele sale.

„De ce le faci atât de grase?”

Asta este întrebarea pe care o primește uneori de la fiul său sau de la mama sa. El le spune scurt că așa-i place lui și nu susține discuțiile pe marginea gusturilor sale estetice. Aprecierea muncii sale o primește la expozițiile unde-și prezintă păpușile sau pe pagina de Facebook, unde admiratorii creațiilor sale își exprimă emoțiile și discută despre stilul și atractivitatea păpușilor.

Vladimir declară că a primit mai multe mesaje din partea femeilor, care i-au mulțumit pentru faptul că păpușile sale validează formele generoase, care se încadrează cumva organic în curentul BoPo și acceptare a propriului corp. Având o admirație aparte pentru stilul realismului socialist în artă, domnul Sushkevich presupune că femeile puternice de pe timpurile anilor 30-40 ai sec XX reușeau să împace cariera cu grija față de familie. Adaugă cu un surâs că astăzi multe femei nu reușesc să le facă pe toate pentru că nu au puteri, pentru că sunt slabe.

„Femeile se contrazic, întâi au vrut egalitate în drepturi, apoi au început să declare „Unde sunt bărbații adevărați? Vrem să ne simțim femei adevărate”. Ele nu se pot hotărâ.”

Disputele despre rolul femeilor în societate nu sunt punctul lui forte. Fără a se expune prea mult la acest subiect, Vladimir zice că femeia trebuie să fie în primul rând mamă. Femeia pentru Vladimir este mai degrabă un obiect de studiu sau cum zice el „izvor de inspirație, muză”. Păpușile lui sunt îmbrăcate sumar sau nude, îmbrăcămintea fiind doar unul din accesorii, care au menirea să sublinieze formele, dar nu să le astupe. El nu percepe femeia ca partener, ca subiect care poate crea în aceeași măsură ca și el, declarând că interesele femeii sunt totuși limitate în general de grija pentru familie și copii.

Întrebat despre atitudinea sa față de mișcarea feministă, acesta răspunde un pic evaziv – „Noi cu ele (feministele) nu ne înțelegem, eu pe ele, ele pe mine, aș zice că noi suntem dușmani”.

Enlarge

reserv.00_43_38_19.Still006
Păpușile lui Vladimir costă mult, suma ar putea ajunge și până la o mie de euro.

Sculpturile sale fascinează, iar atitudinea sa față de femei derutează. Vladimir Sușchevici este un om care a lucrat ani de-a rândul cu femeile. El nu încearcă să-și impună punctul de vedere, ci lucrează cu pasiune, demonstrând altfel de corpuri decât cele considerate frumoase. El nu intenționează să salveze pe nimeni și nici nu vrea să combată ideea că doar femeile slabe sunt frumoase. Vladimir Sușchevici are o imagine a femeii perfecte și o arată lumii întregi doar prin creația sa.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.