CUM AR PUTEA ARĂTA
CE-A MAI RĂMAS DIN 2020

VIAȚA DE DUPĂ COVID-19
Coronavirusul a adus foarte multe incertitudini în viețile noastre. Planurile au fost date peste cap, călătoriile anulate, nunțile amânate. După două luni de carantină, chiar dacă vedem luminița de la capătul tunelului, s-ar putea să nu ajungem prea curând la ea. Iar în afară de criza sanitară, întreaga planetă resimte deja o criză economică și socială.

Realitatea, așa cum o știam până acum, s-ar putea schimba dramatic, cel puțin până la inventarea unui vaccin sau tratament. Așa că ceea ce a mai rămas din anul 2020 s-ar putea să arate foarte diferit de cum ni-l imaginam noi.

Când și cum vom revenit cu toții la muncă? Când vom putea merge pe stradă fără frică? Cum să mergem din nou la restaurante, saloane de frumusețe sau concerte? Sunt întrebări la care nimeni nu are un răspuns definitiv.

Noi am încercat să răspundem la ele, să adunăm toată informația existentă până acum, ca să vedem cum vor arăta următoarele luni din viața noastră și noua normalitate, despre care încă știm atât de puține și pe care, în același timp, o trăim deja.
Am răspuns la 10 întrebări care ni s-au părut cele mai importante. Poți să le citești pe toate și să-ți creezi o imagine despre cum va arăta viitorul sau poți să dai click pe întrebarea care te interesează cel mai mult și vei ajunge imediat la răspuns.
1. Când și cum vom putea să ne vedem cu prietenii și rudele?

După două luni de stat în casă, lucrul pe care ni-l dorim cel mai mult e să revenim la normalitate. Să ne vedem cu cei dragi, să călătorim nestingheriți, să mergem la frigărui în pădure, la urma urmelor! Deși starea de urgență oficială s-a încheiat, în pofida numerelor de infectați încă în creștere, lucrurile nu stau chiar așa de simplu. Pe 15 mai, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat Dispoziția nr. 11 prin care a scris despre restricțiile care rămân în vigoare pentru cetățeni. Cu câteva zile înainte de asta, premierul Chicu spunea că „ieșitul la frigărui, fără respectarea regulilor" ar putea să fie în continuare interzis chiar și după 15 iunie.

De asemenea, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat în cadrul unui interviu că mesajul #staiacasă rămâne în vigoare pentru cei din grupurile de risc – bătrânii, persoanele cu maladii cronice, adică diabeticii, cardiacii, maladii renale, etc. „Pentru alte categorii de persoane trebuie să se aplice mesajul #fiiprudent", a mai spus Furtună.

Astfel, înainte să organizezi un frigărui în pădure, trebuie să știi că se interzice până la data de 30 iunie 2020 aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane. Dacă părinții sau alte rude cu care vrei să mergi la pădure au mai mult de 63 de ani, riști o amendă de cel puțin 22 500 lei.

De asemenea, dacă prietenii sau rudele tale locuiesc mai departe, de exemplu, la Briceni, trebuie să știi că pentru tine se organizează câte trei curse zilnice Chișinău-Briceni și invers. Oricum, înainte de a pleca, îți recomandăm să verifici orarul microbuzelor pe Gara de Nord sau autogara.md.

Dacă vii la Chișinău în zilele de sâmbătă sau duminică, trebuie să știi că s-ar putea sista transportul public urban, așa cum s-a întâmplat în ultimele weekenduri. Este important să știi că trebuie să porți mască în spațiu închis, adică în microbuz sau autobuz.

În general, dacă vrei să-ți vezi rudele sau prietenii,legea nu te oprește să o faci, cu prudență. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că 80% dintre infecții sunt ușoare sau asimptomatice. În așa fel, fără să-ți dai seama, ai putea să-ți infectezi oamenii dragi. Moldova.org a făcut un filmuleț în care explicăm cum îți dai seama că ești infectat cu COVID-19.

Update: Trebuie să știi că a fost emisă o nouă dispoziție prin care s-a permis din 26 mai funcționarea transportului internațional feroviar (deocamdată trenurile nu merg, întrucât țările vecine nu au deschis granițele). De asemenea, s-a permit funcționarea transportului rutier internațional pentru pasageri.
2. Când și cum vom putea organiza nunți și cumetrii?
Una dintre cele mai stringente întrebări cu specific local, atunci când pandemia a dat totul peste cap, a fost: ce se va întâmpla cu nunțile, botezurile și alte evenimente care ne marchează viața?

Mirela Urușciuc, organizatoare de evenimente Art Group Avanti, spune că în ultimele luni nu a avut loc niciun eveniment. „Zero. Mulțime vidă. Evident, toată lumea s-a conformat stării de urgență și a respectat carantina. Primii mei clienți care au conștientizat impactul real al pandemiei au amânat ce era pe mai pentru la toamnă. Cei care au hotărât să mai aștepte, ca să analizeze situația epidemiologică, s-au trezit practic fără locuri libere în 2020 și au transferat totul pe la anul."

În prezent regula spune că întrunirile religioase trebuie să aibă loc în aer liber, cu respectarea obligatorie a distanţei sociale de minim 2 metri şi cu purtarea obligatorie de către toţi participanţii a măştilor de protecţie. De exemplu, așa au loc acum înmormântările în bisericile din Moldova.

Cât despre evenimente, acestea trebuie să fie cu participarea a nu mai mult de 50 de persoane și să fie întocmită o listă cu datele participanților. Dar, să fim serioși, cine face nuntă cu 50 de persoane în Moldova?

O soluție ingenioasă a venit deja de la președintele Dodon, care spune, mai în glumă, mai în serios, că moldovenii sunt inventivi și că vor organiza nunți cu 150 de oameni repartizați la 3 etaje.

Totuși, oamenii din domeniu spun că oamenii nu vor să-și asume acest risc. „Nu știu dacă-n luna iunie cineva se va încumeta să facă ceva. Eu, cel puțin, sper să reiau activitatea abia prin august. Cam pe-atunci încep programările rămase. Și asta o zic cu degetele încrucișate și cu mari speranțe," spune Mirela Urușciuc. Pentru ce a mai rămas din anul 2020, Mirela spune că evenimentele vor fi mici, intime, într-un format mai lejer și cu bugete restrânse.

Pentru toți cei care au fost nevoiți să-și anuleze sau amâne evenimentele, Mirela vine cu o recomandare - să-și ia un event planner.
Un om cu mintea rece și rațiunea conectată mereu la îndemână e o mare scăpare. Să nu se panicheze, să nu se lase pradă emoțiilor, să nu cedeze presiunilor din afară. Dacă au rude prea sfătuitoare, care ard acum de nerăbdare să se implice cu sugestii, să-i asculte, dar să facă așa cum simt ei. Dacă au frici - să lase nunta pe mai încolo.
Mirela Urușciuc, organizatoare de evenimente Art Group Avanti
Și, ca un element pozitiv chiar și în această situație, Mirela mai spune că amânarea nunții chiar ar putea să fortifice relația unor cupluri, astfel, în viitor, mirii vor putea face față mai ușor stresului și nevoilor.

Totuși, în alte colțuri ale lumii, nunțile au avut loc chiar în timpul pandemiei. Așteptăm să vedem aceste soluții creative și la noi, în curând.
3. Cum va avea loc revenirea la birou, la serviciu?
Pandemia a împărțit locurile de muncă în esențiale și ne-esențiale. Dacă ești lucrător medical, polițist sau angajat la magazinele cu produse alimentare, serviciul tău a devenit și mai solicitant în ultimul timp. În schimb, dacă lucrezi într-un birou, probabil te numeri deja printre cei care nu mai au răbdare să revină la oficiu, să stea la o cafea și la o vorbă bună cu colegii.

Cei din sectorul bugetar au revenit deja la serviciu de pe data de 4 mai. Totuși, premierul le-a recomandat angajatorilor să permită bugetarilor să lucreze și de acasă în cazul în care prezența lor nu este absolut necesară. „Ca să nu aglomereze birourile de muncă și transportul public", a subliniat Chicu.

În toată această perioadă de pandemie, autoritățile au venit cu recomandări destinate oamenilor din sectorul bugetar și aproape deloc pentru cei din sistemul privat. Astfel, cei din urmă au fost nevoiți să se descurce singuri și să acționeze în baza recomandărilor Organizației Mondiale ale Sănătății (OMS), care îi îndeamnă: să măsoare temperatura angajaților, să-i asigure cu soluții antibacteriene și să dezinfecteze spațiile la fiecare trei ore, precum și să aerisească încăperea. OMS le mai recomandă angajatorilor să pregătească o odaie izolată unde să stea persoana care prezintă simptome evidente de infectare până la sosirea ambulanței.

Irina Iacoban este specialistă în comunicare la compania britanică de IT „Endava", care are sediu și în Chișinău, unde lucrează peste 1000 de oameni. Ea spune că cea mai mare parte a angajaților lucrează de acasă, pentru a-i proteja de infectare și pentru a le permite să aibă grijă și de copiii, care nu pot rămâne fără supraveghere.

„Noi lucrăm de acasă chiar din ziua în care a fost declarată stare de urgență. Majoritatea oficiilor companiei au oferit opțiunea de work at home, dar nu a fost ceva nou pentru noi, pentru că mereu am avut posibilitatea să lucrăm de acasă, chiar și înainte de pandemie. Cu toate acestea, multe oficii au rămas deschise pentru cei care locuiesc în apropiere sau care vor să lucreze la birou. Dar sunt respectate toate normele de igienă și siguranță: oficiile sunt dezinfectate la fiecare câteva ore, temperatura angajaților este măsurată la intrarea în clădire. Păstrarea locurilor de muncă și siguranța angajaților sunt prioritățile noastre principale, astfel am ajustat regulamentele interne și ne adaptăm cerințelor autorităților locale. Vom structura întoarcerea în oficiu în etape, până în august, septembrie, în funcție de evoluția situației epidemiologice din țară și regiune", ne-a spus Irina Iacoban.

Deși mulți oameni au revenit la serviciu, lucrurile nu vor reveni la normalitate atât de repede, atâta timp cât virusul este imprevizibil și ar putea urma un nou val de infectare în masă, iar vaccinurile încă nu au fost făcute.
4. Cum/când vom putea merge la restaurante?
Restaurantele sunt una dintre marile plăceri pe care ni le-a furat pandemia. Chiar dacă multe dintre ele oferă mâncare livrată sau la pachet, nimic nu se compară cu o cină în restaurantul preferat, alături de familie sau prieteni.

Autoritățile noastre încă nu au un răspuns definitiv despre momentul în care ne vom putea bucura de aceste plăceri nevinovate. „Piețele, centrele comerciale și HoReCa le vom deschide când vom avea permisiunea medicilor. Ei acum consideră că riscul este foarte mare și respectiv nu se deschid. Sper să fie în mai, dar nu e exclus că va fi în septembrie", a spus Chicu în cadrul unei emisiuni TV, pe 12 mai. Ulterior, în ziua următoare, acesta a participat la ședința Asociației Investitorilor Străini în Moldova, unde a vorbit despre posibilitatea ca HoReCa să-și reia activitatea începând cu 1 Iunie 2020, în cazul în care evoluția situației epidemiologice se va menține în parametrii actuali.
Unele țări au permis deja redeschiderea teraselor sau a restaurantelor. De exemplu, în orașul Schwerin din Germania, o patiserie a decis să le ofere oamenilor chipiuri din baghete din spumă pentru înot pentru a păstra distanța dintre clienți.
Restaurantele sunt gata să se redeschidă

Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement spune că restaurantele sunt pregătite să se redeschidă chiar și în mai, întrucât sunt gata să asigure un proces sanitar mai amplu pentru clienți și angajați: asigurarea cu gel dezinfectant, măști, mănuși. Restaurantele sunt gata să restructureze sălile, pentru a păstra o distanță între mese, dar și pentru a reduce din personal. „Este necesar de reformat planurile financiare și de revăzut cheltuielile", explică Aneta Zasavițchi.

„O bună parte din acești oameni care se află în parcuri ar fi putut să stea la terase și localuri amenajate cu toate regulile de precauție, decât să facem îmbulzeală în parcuri", mai spune Aneta Zasavițchi.

Mai mult decât atât, agenții economici sunt interesați să aibă măcar o activitate financiară, întrucât situația este una foarte grea. „Noi suntem conștienți că așa cum a fost nu o să mai fie. Realizăm că nu vom înregistra realizările pe care le-am avut anterior". Prin urmare, Asociația pregătește o listă de reguli de redeschidere a restaurantelor care vor fi înaintate spre autorități.
În Elveția, unele restaurante oferă clienților un cod QR pe care-l scanează cu ajutorul telefonului mobil pentru a putea vedea meniul online. Asta pentru a evita atingerea meniurilor „fizice".
Tot în Elveția, mai exact în Geneva, o cafenea a decis să separe fiecare măsuță cu peliculă în așa fel încât clienții să aibă un perete separator și să nu se poată infecta.
În Vilnius, Lituania, administrația publică locală a oferit spațiul public din centrul vechi al orașului agenților economici din domeniul HoReCa pentru a pune mese afară și pentru a păstra distanța socială dintre clienți. Deja 270 de cafenele au primit permise pentru a deschide o terasă afară.
Christophe Gernigon, un designer din Franța, a propus o altă soluție - cupole pentru fiecare vizitator. Proiectul a fost numit „Plex'Eat". Între timp, așteptăm ca și în Moldova restaurantele și barurile să devină creative și să-și redeschidă terasele atunci când autoritățile o vor permite.

Update /17 mai/ : Autoritățile au emis Dispoziția nr. 12 prin care permit restaurantelor să se redeschidă pe 15 iunie. Agenții economici au protestat împotriva deciziei și au cerut să fie deschise mai devreme.

Update /18 iunie/ : O parte din restaurante s-au redeschis cu mai puține mese și cu mai puțini vizitatori. Unele restaurante au decis să mai aștepte deschiderea, din cauza numărului mare de persoane infectate. De asemenea, odată cu deschiderea restaurantelor oamenii sunt reticenți să le viziteze, astfel încât unele restaurante s-au plâns că în ziua deschiderii - 15 iunie - niciun vizitator nu le-a trecut pragul.
5. Cum vor arăta vacanțele noastre în vara 2020?
Pandemia COVID-19 a închis hotarele a peste 190 de țări, a anulat sute de curse, zboruri și planurile noastre de a călători. După trei luni, autoritățile din mai multe state caută soluții și metode pentru a deschide treptat frontierele, fără a lansa un nou val de infectare.

În timp ce unele state europene sunt pentru păstrarea hotarelor închise, multe optează pentru deschiderea lor, în special țările care obțin câștiguri mari în urma turismului. Reprezentanții acestor state, precum Croația, Italia, Spania, Grecia, Portugalia au cerut ca anume în lunile de vară, oamenilor să le fie permis să călătorească, astfel încât turismul și economia să nu aibă pierderi atât de mari.

O soluție pentru prevenirea infectării, ar fi ca orice călător străin să aibă cu el un „pașaport COVID-19”, care va demonstra că persoana respectivă nu este infectată. Propunerea e ca oamenii să treacă testul cu o zi înainte de călătorie și să prezinte acest act care atestă rezultatul negativ. Astfel, acest pașaport special COVID-19 ar putea funcționa în toate țările UE și în statele Schengen. În același timp, Grecia a venit și cu propunerea ca străinii să aibă și un „pașaport de imunitate”, deși Organizația Mondială a Sănătății bate semnale de alarmă și susține că nu există studii care să arate că odată infectat nu mai poți lua virusul și a doua oară.

Comisia Europeană s-a arătat convinsă că și în acest an vom avea un sezon turistic. Președinta Comisiei Ursula von der Leyen a declarat că pentru aceasta trebuie să se analizeze foarte bine această situație și să se vină cu recomandări „inteligente”. Ministrul croat al turismului, Gari Cappelli, speră că înainte de sfârșitul lunii mai, acordurile ar putea fi obținute cel puțin la nivel bilateral cu fiecare țară pentru deschiderea coridoarelor turistice.

În același timp, mai multe țări deja au anunțat ridicarea restricțiilor și deschiderea frontierei. Slovenia a declarat sfârşitul epidemiei de coronavirus şi că îşi deschide frontierele pentru toţi cetăţenii UE, în timp ce cetăţenii altor state vor trebui să stea în carantină timp de 14 zile. Estonia, Letonia și Lituania și-au deschis granițele între ele, dând naștere unei „bule” în care 6,2 milioane de oameni pot călătorii fără restricții. Și Croaţia a anunțat că va redeschide litoralul de la Marea Adriatică pentru turişti. De asemenea, România și Ucraina au anunțat că în cel mai scurt timp își vor deschide granițele pentru cetățenii Republicii Moldova și ai Uniunii Europene.

Potrivit deciziilor autorităților Republicii Moldova, zborurile internaționale regulate rămân sistate până pe data de 30 iunie 2020, funcționând doar zborurile charter speciale care repatriază moldovenii. Mai multe companii aeriene low cost fac publicitate deja la felul în care poți să-ți petreci minunat vara anului 2021, iar unele companii au declarat că în următoarele luni, chiar dacă vor fi reluate unele zboruri, o mare parte din bilete nu va fi vândută pentru a permite păstrarea distanțelor dintre călători, iar acest lucru ar putea crește prețul biletelor.

Cât despre Moldova, călătoriile cu trenul sau cu autobuzul în afara țării acestea vor fi reluate treptat, începând cu sfârșitul lunii mai. Transportul rutier național urmează să fie reluat treptat, cu condiția că vor fi întreprinse toate măsurile de protecție: pasagerii trebuie să respecte distanța necesară și să fie echipați cu măști de protecție pe parcursul întregii călătorii.

Asta poate fi o bună oportunitate să descoperim regiunile țării și să nu căutăm în această vară mare sau munte, ci locuri pitorești de la noi. Oficiul Național al Viei și Vinului a lansat recent primul Ghid Oenoturistic al Moldovei, care să te ajute să-ți creezi propriul traseu în care să descoperi cele mai frumoase și interesante locuri unde se produc vinuri de calitate. Iar Agenția de Investiții a lansat în mediul online campania națională „Neam pornit", care-și propune să susțină turismul intern și să promoveze Moldova drept o destinație turistică autentică și neexploatată încă.

Așa că, deocamdată nu pare foarte chibzuit să-ți planifici o vacanță peste hotare, atât din cauza faptului că s-ar putea să fie anulată, cât și din cauza faptului că nu știi cum ar putea arăta - plajele arhipline de altădată ar putea rămâne doar o amintire. Vestea bună este că sunt o mulțime de locuri în Moldova pe care poți să le descoperi, atâta timp cât ții cont de restricțiile în vigoare: nu mai mult de 3 persoane în locurile publice, distanță socială, măști pe față și spălat pe mâini.
6. Cum vom face shopping în 2020? Când se vor deschide mall-urile, Piața Centrală?
După atâtea luni de stat acasă ți s-a făcut dor de cumpărături? Să te plimbi prin mall-uri și piețe? Vrei să schimbi câteva vorbe cu mici producători și să-ți umpli gențile cu produsele proaspete pe care nu le găsești la magazinele alimentare deschise în perioada stării de urgență? Atunci trebuie să știi că membrii Comisiei de Situații Excepționale au decis să mențină până la 31 mai sistarea activității centrelor comerciale la nivel național, doar magazinele alimentare și farmaciile din interiorul acestora pot activa. Pe 11 mai au fost deschise piețele din întreaga țară, în afară de cele din Bălți și Chișinău. Comercianții care activau în aceste piețe au protestat, declarând că astfel se simt discriminați și sunt lipsiți de posibilitatea de a lucra și câștiga bani. „Lăsați-ne să muncim”, scandau ei, în timp ce premierul Ion Chicu îi îndemna să solicite ajutorul de șomaj în valoare de 2775 de lei. La câteva zile după proteste, Comisia a hotărât să deschidă și piețele din Chișinău și Bălți la începutul lunii iunie.

S-ar putea ca atunci când vom intra în centrele comerciale să vedem o serie de indicatoare și mesaje care să ne atenționeze să nu atingem produsele pe care nu avem de gând să le cumpărăm, să păstrăm distanța și să ne dezinfectăm bine mâinile când luăm să probăm ceva. Mai multe magazine te-ar putea chiar îndemna să iei hainele acasă, să le probezi și să le aduci înapoi în cazul în care nu ți se potrivesc. Aceste haine vor reveni pe rafturi doar după dezinfectare, atâta timp cât niciun studiu încă nu a demonstrat cât timp poate supraviețui virusul pe diferite suprafețe. Va fi restricționat și numărul persoanelor care vor intra în magazine, pentru a nu crea aglomerări. Așa că, după atâtea luni de stat acasă și consumat știri doar despre COVID-19, vor urma săptămâni de adaptare la noua realitatea și la lupta cu incertitudinile și fricile noastre de a ne infecta.
7. Vor crește prețurile la produse alimentare și la imobiliare?
O altă întrebare care ne macină pe toți, mai ales în contextul pierderilor locurilor de muncă și a tăierilor salariale pentru unii, este dacă vom reuși să ne menținem stilul de viață. Vom reuși să cumpărăm produse alimentare? Cum vor fluctua prețurile?

Expertul economic Veaceslav Ioniță crede că, contrar așteptărilor, creșterea prețurilor la produsele alimentare nu va fi foarte semnificativă. El spune că prețurile vor crește mai mult decât în alți ani, dar de două ori mai puțin decât anul trecut. Potrivit lui, acum asistăm la un proces de reducere a ratei inflației - dacă am început anul cu 12%, acum creșterea este 10%, iar luna viitoare va fi 8-8,5%. Multe produse alimentare sunt importate din Ucraina și Turcia, iar leul moldovenesc este mai puternic decât valutele acestor țări acum. Totodată, pe plan global prețurile la produsele alimentare nu cresc, iar economia țării noastre este puternic interconectată cu economia globală.

Mai mult, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) arată că prețurile mondiale la produsele alimentare scad pentru a treia lună consecutiv, din cauza reducerii semnificative a cererii pentru multe mărfuri. Fenomenul a fost cauzat de consecințele economice ale pandemiei de COVID-19. „Scăderea prețurilor este cauzată de factorii din domeniul cererii, și nu al celor de ofertă", a declarat Abdolreza Abbassian, economistul principal al FAO. De exemplu, indicele FAO al prețurilor la zahăr a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani, în scădere cu 14,6% față de martie, cel al uleiului vegetal a scăzut cu 5,2% în aprilie, cel al prețurilor la lactate a scăzut cu 3,6%, iar la carne cu 2,7 la sută.

Între timp, Nina Misail, administratoare a unei piețe agroalimentare proaspăt redeschise din Ștefan Vodă, spune că după ridicarea regimului de carantină doar jumătate dintre vânzători au revenit la muncă. „Prețurile au rămas cam la același nivel ca și anul trecut, dar oamenii nu au ce vinde. Seceta și pandemia și-au spus cuvântul". Nina Misail ne-a mai spus că cele mai solicitate sunt legumele, aduse de la vânzătorii en-gros din Capitală.

Expertul Veaceslav Ioniță explică și ce se va întâmpla și cu prețul locuințelor.
Anul trecut prețul la apartamente a cunoscut o ușoară înviorare, după o cădere de zece ani. Deci, anul trecut căderea s-a stopat și a fost o ușoară creștere, care acum s-a dus înapoi. Aceasta înseamnă că prețurile la apartamente s-au stabilizat la nivelul de jos și că această stabilizare va continua și în acest an.
Veaceslav Ioniță, expert economic
Prin urmare, dacă te numeri printre norocoșii care au o sursă stabilă de venit, este foarte probabil că pandemia nu te va afecta foarte mult din punct de vedere economic.
8. Cum va avea loc campania electorală?
Noi, cetățenii Republicii Moldova urmează să participăm în acest an la alegerile prezidențiale. Deși Igor Dodon a propus Parlamentului ca scrutinul să aibă loc pe 1 noiembrie, ultimul cuvânt îl au deputații, care urmează să aprobe o decizie în acest sens.

În același timp, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că există probabilitatea ca Europa să se confrunte în această toamnă cu cel de-al doilea val de coronavirus. Experți din mai multe state susțin că acest al doilea val ar putea fi chiar mai periculos decât primul. De ce? Pandemia de gripă spaniolă din 1918, care a ucis peste 50 de milioane de oameni, s-a manifestat în valuri, iar al doilea val a fost mai mortal decât primul. Pandemia de gripă AH1N1 din 2009 a început în aprilie și a fost urmată de un al doilea val în toamnă. Mai mult, experții au temerea că cel de-al doilea val ar putea coincide cu creșterea sezonieră a cazurilor de gripă. Avertizarea OMS a fost menționată de câteva ori și de președintele Igor Dodon, care însă susține că alegerile prezidențiale trebuie să aibă loc în anul acesta și că în opinia sa ele nu trebuie transferate pentru anul următor.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, ne-a precizat că dacă va fi instituită o nouă stare de urgență din cauza noului coronavirus în perioada când ar trebui să fie organizate alegerile prezidențiale, CEC nu va putea să desfășoare acest scrutin. Asta pentru că Legea cu privire la starea de urgență, asediu și război stabilește clar că pe perioada instituirii unei stării de urgență nu este permisă desfășurarea scrutinelor electorale.
În cazul în care nu va fi anunțată o asemenea stare, dar vor exista riscuri pentru sănătatea publică, vom întreprinde măsuri de combatere a acestora, așa cum au fost întreprinse la alegerile din Hâncești.
Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi
Potrivit lui, membrii CEC sunt acum în proces de analiză, pentru a avea o viziune clară despre acțiunile și organizarea proceselor electorale.

Maxim Lebedinschi a reamintit că pe 15 martie, atunci când în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești au avut loc alegeri parlamentare noi, în Franța au avut loc alegeri locale pe teritoriul întregului stat. „Numărul cetățenilor care au participat la vot cu siguranță a fost mult mai mare decât întreaga populație a Republicii Moldova. Și, în pofida acestui caz, nu putem noi să combatem democrația franceză și disponibilitatea acesteia", a adăugat Lebedinschi.

Reamintim că scrutinul de la Hâncești a avut loc în timp ce în țară era declarat Cod roșu de coronavirus, iar toți mai mulți activiști solicitau amânarea acestuia. La două zile după alegeri, Parlamentul a declarat stare de urgență. În același timp, satele Bălceana și Sofia din raionul Hâncești, unde a avut loc scrutinul, au intrat în carantină.

Politologul Ion Tăbârță susține că, în cazul în care la toamnă va avea al doilea val de pandemie, alegerile ar trebui amânate pe o perioadă ulterioară. Asta pentru că o altă modalitate decât cea clasică de alegere a liderilor politici, cu prezentarea alegătorilor la urnele de vot, în Republica Moldova încă nu există. Introducerea votului electronic nu este posibilă pentru prezidențialele din noiembrie, susține expertul, pentru că ar presupune măsuri de modificare a cadrului legal, dar și resurse financiare substanțiale pentru tehnologiile informaționale necesare în acest sens. În plus, de obicei, aplicarea votului electronic ar trebui testată inițial în cadrul unui proiect-pilot.
De aceea, cred că dacă vom avea revenirea valului pandemic, o altă modalitate decât de a amâna alegerile până la trecerea acestui val pandemic nu există.
Ion Tăbârță, politolog
Potrivit lui, pentru a desfășura un scrutin în mod democratic, trebuie să avem toate condițiile democratice: libera circulație, condiții de desfășurare a campaniei electorale, ș.a. În cazul declarării stării de urgență sau chiar stării de alertă vor fi restricționate o serie de libertăți fundamentale pentru cetățeni și pentru desfășurarea unui proces democratic.
Update/7 septembrie 2020:
La 21 mai Parlamentul a decis că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie. Astfel, începând cu 25 august a început perioada electorală, care potrivit prevederilor legale, va dura 90 de zile și se va finaliza odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de președinte de către Curtea Constituțională. Până acum au fost înregistrate 7 grupuri de inițiativă pentru susținerea următorilor candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova:
  • Tudor Deliu, candidat desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova;
  • Renato Usatîi, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru";
  • Andrei Năstase, candidat desemnat de Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr";
  • Maia Sandu, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate";
  • Andrian Candu, candidat desemnat de Partidul Politic „PRO MOLDOVA";
  • Octavian Țîcu, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale";
  • Dorin Chirtoacă, candidat desemnat de Blocul electoral UNIREA;
De asemenea, Partidul ȘOR a anunțat că din partea formațiunii la funcția de șef al statului va candida Violeta Ivanov. CEC a anunțat că numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3290321.
9. Cum/când se vor redeschide sălile de forță și bazinele?
În momentul în care pandemia ne-a închis în case, cei pentru care mersul la sală era o obișnuință s-au trezit nevoiți să improvizeze acasă. Acum, deși am ieșit din starea de urgență, trebuie să știi că sălile de sport, centrele sportive, bazinele de înot, sălile de fitness şi a alte unităţi pentru antrenament şi recreere vor fi închise până pe 30 iunie 2020. Din 27 aprilie avem voie să ieșim la plimbare sau să facem sport în parcuri, păduri sau în alte locuri publice deschise, cu respectarea distanței sociale și nu în grupuri mai mari de 3 persoane.

Totuși, cei care obișnuiau să meargă la sală, în toată această perioadă au migrat în mediul online. Adela Răzmeriță, inițiatoarea grupului Fit pe Bit de pe Facebook, spune că a creat grupul pentru a ajuta iubitorii de sport să-și mențină stilul de viață. „Lecțiile online sunt absolut gratis. La început au fost prieteni și cunoscuți. Apoi s-au alăturat prietenii prietenilor și cumetrii cumetrilor noștri.", a povestit ea. Tânăra și-a invitat colegii instructori să facă antrenamente online în acest grup. Dar ce fac sportivii profesioniști? Se pare că și ei au trecut pe online. Adela spune că face antrenamente online cu fotbaliștii de la FC Petrocub Hâncești. De data aceasta contra cost. „Pe lângă toate antrenamentele de bază pe care le au fotbaliștii, facem antrenamente de aerobică, pentru coordonarea mișcărilor. Acestea au loc de două-trei ori pe săptămână pe platforma zoom".

Adela crede că persoanele care mergeau regulat la sală sau la bazin sunt foarte afectate acum. „Cei care mergeau la sală de forță, care lucrau cu greutăți mari, întâmpină dificultăți. Nu știu cum se descurcă amatorii de bodybuilding. Cred că după ce vor fi redeschise sălile, va fi mare forfotă în sălile de sport". Cât privește bazinele, o mămică a trei copii din Chișinău ne-a povestit amuzată că o dată pe săptămână membrii familiei sunt nevoiți să elibereze salonul ca fetița sa cea mai mică să aibă spațiu ca să facă exerciții de bazin „pe uscat, pe covor", cu antrenorul de înot. „Sunt exerciții de tehnică, care sper să o ajute când se va redeschide bazinul", a spus ea.

Deocamdată nu se știe exact dacă sălile de fitness, sport sau bazinele se vor redeschide la 30 iunie, pentru că termenul ar putea fi prelungit. Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale Sănătate Publică, a adus drept exemplu despre cum ar putea evolua lucrurile, cazul Cehiei. „Aceste centre de sport au fost deschise, dar cu condiția că camera de dușuri și garderobele, unde există pericolul infectării, au fost închise. Deci, persoana care a venit, s-a antrenat, iar apoi a urcat în mașină și a plecat acasă ca să facă un duș".

Roman, managerul unui centru de agrement din capitală, care include săli de fitness și bazin, ne-a spus că administrația localului este gata să urmeze toate cerințele impuse. „Aceasta se referă și la purtarea măștilor de către instructori, și la dezinfectarea profundă a echipamentelor, și la camera de dușuri. Aici vin oameni, pentru care sportul a devenit o normalitate a stilului de viață și care au grijă de sănătatea lor, deci măsurile de protecție vor fi atât din partea personalului, cât și a vizitatorilor", a povestit el.

Iată cum arată unele săli de sport care și-au redeschis ușile în SUA.

La un centru de fitness din Atlanta, la intrare un angajat ia temperatura tuturor celor care vin la sală. Autoritățile statului au declarat obligatorie purtarea măștilor de către angajațiii sălilor de fitness, lăsând însă opțională purtarea măștilor de către clienți. Totuși, proprietarul a decis ca în fiecare zi de la ora 8:00 până la 12:00 masca va fi obligatorie atât pentru angajați, cât și pentru cei clienți.

Update: Potrivit dispoziției noi a autorităților în sănătate publică, de pe 15 iunie a fost permisă activității sălilor de sport și fitness, fără vestiar, baie, piscină.
Sursa foto dreapta: Darren Floro-Bryant
Sursa foto stânga: Orangetheory Fitness Bearden
O altă sală din Knoxville, Tennessee, a decis să reducă numărul persoanelor din grup în jumătate, ceea ce a permis ca între echipamentul la care se antrenau cei veniți să fie o distanță corespunzătoare. În plus, membrii personalului curăță tot echipamentul înainte și după ore. Cei care vin la sală trebuie să-și aducă propria sticlă de apă. Robinetele funcționează în bază de senzori, fără a fi atins cu mâna. Sala cu dușuri rămâne închisă.

Sursa foto: The Wall Street Journal
10. Cum/când vom putea merge la frizerii, saloane de frumusețe?
E foarte posibil că nu ești singura persoană care a ajuns să arate ca un câine Briard în pandemie (caută-l pe google, apoi uită-te în oglindă). Faimoasa Dispoziție 11 spune că sunt permise serviciile de coafură (adică aranjare și tuns), cu respectarea strictă a măsurilor de control și prevenire COVID-19.
Iată cum trebuie să arate o vizită la salon în era post-COVID:
1
trebuie să te programezi din timp (așa spune regula)
2
la intrare în frizerie îți va fi verificată temperatura
3
trebuie să poți mască
4
în frizerie va fi dezinfectant (poți să-l utilizezi)
5
trebuie să fii așezat la cel puțin doi metri de alt client
6
cel/cea care o să te tundă sau o să-ți aranjeze părul va avea o stare bună a sănătății și nu va avea febră (angajații vor fi triați înainte de tura de lucru)
7
persoana care o să te tundă trebuie să poarte halat de lucru, mască și mănuși
8
încăperea în care te tunzi va fi aerisită la fiecare două ore și totul va fi dezinfectat
Proprietara unui salon de frumusețe din Chișinău, Victoria Grechea, și-a exprimat ieri revolta față de punctul 25 din Dispoziția nr. 11, printr-o adresare publică către președintele Dodon și premierul Chicu. Ea spune că salonul de frumusețe a fost închis în perioada stării de urgență, dar a continuat să achite salarii și impozite.
Sursa foto: Facebook/ Victoria Ghecrea
Femeia de afaceri spune că prestarea a doar două tipuri de servicii și numărul mic de clienți din cauza distanței de 2 m dintre ei nu sunt suficiente pentru a-și menține afacerea pe linia de plutire.

„Mă înspăimântă gândul că, având posibilitatea să prestăm doar două servicii, nu voi putea achita impozite, chirie, salarii", spune Victoria, adăugând că în condițiile actuale, afacerea nu va rezista mult, întrucât veniturile sunt foarte mici, iar cheltuielile sunt enorme.

„Domnule prim-ministru, domnule președinte, vreau să mă convingeți că în această perioadă este mai periculos să faci proceduri cosmetologice sau manichiură și pedichiură decât să mergi la stomatolog. Sunt convinsă de riscul provocat de acest coronavirus, dar totodată văd o mare nedreptate, pentru că se permit lucruri care pun în pericol mult mai mult viața unui om decât serviciile pe care le prestăm noi", se adresează Victoria lui Ion Chicu și lui Igor Dodon, cerându-le să revizuiască restricțiile.
Peste hotare, s-au întreprins aproximativ aceleași măsuri de prevenire a COVID-19. Însă unele saloane au demonstrat un pic mai multă creativitate în acest proces. De exemplu, în saloanele de frumusețe din SUA „Van Michael Salons Atlanta", angajații poartă viziere de protecție.
În saloanele Toni & Guy din China, oamenii trebuie să poarte botoșei.

Sursa foto: Courtesy Toni & Guy
Saloanele de frumusețe din orașul Gurgaon din India au fost redeschise la sfârșitul săptămânii trecute. Unele dintre ele încearcă să ia măsuri cât mai drastice de prevenire a infecțiilor.

Lucrătorii saloanelor folosesc kituri PPE, plăți fără numerar, echipamente de unică folosință pentru a se asigura că nu există transmitere de Coronavirus.

Sau, unele saloane ar putea prelua idea frizerului Michael Cuthrell care muncește în cadrul barbershop-ului din Winchester „Eagan & Company". Acesta este chemat la domiciliu pentru a face tunsori. Însă metoda lui originală constă în faptul că își face munca, exclusiv afară. Acesta povestește că a făcut o tunsoare chiar și în pădure, scrie winchesterstar.com.
La acest articol au lucrat Anastasia Condruc, Diana Madan-Preașcă, Georgeta Carasiucenco și Tatiana Beghiu.

Ilustrații de Irina Cleșcenco