Troleibuzul care unește cele 2 maluri
Ruta de troleibuz „Bender-Tiraspol” leagă două orașe
transnistrene amplasate pe malurile opuse ale râului Nistru.
Această rută a fost lansată la 19 iunie 1993, la un an după suspendarea conflictului din Transnistria: contradicțiile de ordin socio-politic, etnic, național și economic dintre Moldova și republica nerecunoscută transnistreană care au început încă până la destrămarea URSS au dus ulterior la un conflict armat.
Dimineața devreme, în depoul de troleibuze. Șoferii pregătesc troleibuzele de ieșirea pe rută.
Podul pe care merge troleibuzul 19 a fost singurul drum de ieșire din orașul asediat. Pe aceleași drumuri pe care circulă astăzi troleibuzele, anterior au mers coloanele de blindate.
Începând cu anul 1993, troleibuzul a circulat de la Piața Suvorov din Tiraspol până la strada Serghei Lazo din Bender – unicul oraș din Transnistria situat pe malul drept al Nistrului și al doilea oraș după mărime din regiune. Numărul 19 a fost atribuit rutei nu întâmplător – pe 19 iunie locuitorii din Transnistria onorează o dată tristă, când forțele armate moldovenești au încercat să intre în Bender. Atunci, pe podul care leagă orașul Bender de Tiraspol, au avut loc lupte grele cu participarea Armatei a 14-a dislocată în regiune.
Conflictul a intrat în istorie ca „Ziua Tragediei de la Bender”. În câteva săptămâni au decedat mai mulți oameni decât în toată perioada anterioară a conflictului de pe Nistru.

Autorii reportajului foto vă invită într-o excursie pe ruta cu numărul memorabil „19" care reprezintă un portret modern al celor două orașe și a locuitorilor acestora care poate fi văzut prin geamurile prăfuite ale troleibuzelor.

Elevii și studenții beneficiază de o reducere în valoare de 50% în baza carnetelor de elev/student.
Pe teritoriul Transnistriei este dislocată o unitate militară a Federației Ruse. Aceasta este constituită din două părți – batalionul de pacificatori, compus din 400 de oameni, și Grupul operativ al trupelor militare din Transnistria.
Natalia Țvetcova, locuitoare a orașului Tiraspol, conduce troleibuzul deja de opt ani.
Prin geamul troleibuzului care se deplasează pe str. 25 Octombrie, strada centrală a orașului, pot fi observate o mulțime de simboluri care aduc aminte de trecutul sovietic: monumentele lui Lenin, obiectivele arhitecturale.
Tinerii din Transnistria, cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 ani, sunt obligați să îndeplinească serviciul militar (1 an). În 2017, în Transnistria, a fost reglementat serviciul militar cu program de zi de muncă. În majoritatea unităților, soldații au dreptul să se întoarcă acasă după orele 18:00.
Anunțuri despre transportul de pasageri din Tiraspol în Moscova și Sankt Petersburg pot fi găsite aproape la fiecare stație. Din cauza situației economice dificile din regiune, mulți transnistrieni pleacă zilnic în Rusia, în căutarea unei vieți mai bune. Pe lângă aceasta, microbuzele sunt folosite pentru a transmite colete cu lucruri personale, dar și „bunătățuri de acasă” – legume și fructe, vin sau divin de producție locală.
Direcția de troleibuze din Bender își desfășoară activitatea din anul 1993 și este principalul transportator de pasageri din oraș. Zilnic pe traseu ies 23 de troleibuze care transportă peste 20 mii de oameni.
Stația terminus a tuturor troleibuzelor în Bender se află pe strada Lazo, chiar în centrul orașului. În timpul săptămânii, este multă forfotă în acest cartier.
Acest proiect fotografic a fost realizat pentru Moldova.org de doi tineri fotografi din stânga Nistrului, Anya Galatonova și Ilya Bugaev.