Omul lui Șor, de la șefia aeroportului în parlament, pe muzica lui Stas Mihailov

Din decembrie, Ilan Șor îl poartă pe interpretul rus Stas Mihailov într-un tur electoral prin întreaga țară pentru a-și lansa candidații la alegerile din 24 februarie. După ce au fost la Orhei, Bălți, Comrat, au ajuns și la Chișinău.

A doua zi de Crăciun pe rit vechi, Ilan Șor a organizat concertul la vechiul Aeroport Chișinău, deși oficial campania electorală încă nu a început. Candidatul pe care îl promovează este Petru Jardan, directorul companiei „Avia Invest”, care a concesionat aeroportul. Jardan candidează pe circumscripția 23, sectorul Botanica. De asemenea, este al treilea pe lista candidaților pe circumscripția națională.

Mulți dintre vizitatori, conștienți de faptul că au venit la un concert cu tentă electorală, spuneau că sunt acolo doar pentru a-l vedea pe interpretul rus, Stas Mihailov. Unii dintre ei au recunoscut că la alegeri vor vota pe cine vor vrea. Alții, însă, spuneau ca un lucru evident că o să-l voteze pe Ilan Șor.

„Binefacere. Șor organizează concerte ca să mai iasă lumea din casă, la aer curat. E excelent!”, exclamă un bărbat vioi, îmbujorat, chiar dacă afară era un ger de -10 grade Celsius. Ca să înfrunte gerul, au primit gratis ceai și croasanți.

Înainte de prestația interpretului rus, pe scenă au urcat artiști autohtoni care deseori cântă în concertele plătite de politicieni. Printre ei se numără Doinița Gherman, Vitalie Dani și Ionel Istrati. Dacă primii doi au cântat și dansat, Ionel Istrati a mai îndemnat oamenii să-l aplaude pentru Ilan Șor. Satisfacția oamenilor a crescut la cote mari la apariția lui Stas Mihailov. Vizitatorii s-au îmbulzit lângă scenă, cântând împreună cu el. Nu au dansat degajat, pentru că erau lipiți unul de altul, dar și pentru a conserva căldura. Mulți au stat mai departe de scenă unde au avut suficient spațiu pentru dans, pentru veselie și pentru live-ul de pe facebook. Pentru a-i convinge pe oameni ca să-l voteze pe Petru Jardan, el și Ilan Șor au cântat la același microfon alături de artistul rus.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/307097853255935/?section=VIDEOS&sort[0]=created_time_descending

„Petru Jardan pentru toată țara”

„De când este la conducerea Aeroportului Internațional Chișinău și al companiei Avia Invest, Petru Jardan a făcut atâtea lucruri că nouă nu ne ajung degete nici la mâini, nici la picioare să le enumerăm”, rostește glorios unul dintre prezentatori. De pe scenă, Petru Jardan a promis oamenilor care nu-l cunosc și nu au idee cine este el că va face frumos orășelul de lângă aeroport, va continua la Botanica, în Chișinău și apoi în toată țara.

Despre Ilan Șor, cei prezenți au zis că este un bărbat bravo pentru că a făcut din orașul Orhei o copie a Parisului. După discuțiile pe care le-am avut cu unii vizitatori, aflăm că originea fondurilor folosite pentru acest mic Paris nu le este cunoscută. Unii dintre ei presupun că un om politic stă în spatele lui, altcineva spune că are economii. Iar Stas Mihailov a cântat „poate mai ieftin”, pentru că are o înțelegere cu soția lui Ilan Șor, Jasmin, care este și ea cântăreață.

De furtul miliardului cu siguranță au auzit. Un tânăr care a revenit recent de la muncă din Europa crede că Ilan Șor a participat la furtul miliardului. „El a furat ca să-i dăruiască soției lui o mașină bună. Să-și asigure un viitor bun”, a declarat bărbatul, adăugând că un așa concert ar costa o jumătate de milion de dolari. Potrivit presei rusești, onorariul interpretului depășește 50 de mii de euro de concert. De exemplu, de revelion, Stas Mihailov lua 200 de mii de euro pentru o petrecere privată.

Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani de închisoare în dosarului furtului de la Banca de Economii din Moldova. Cu toate acestea, a primit certificat de integritate de la Autoritatea Națională de Integritate și participă la alegeri.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.