Olesea Pitel este unul dintre miile de cetățeni români anunțați, din senin, că nu mai dețin cetățenia românească pentru că „nu figureză în dovada de cetățenie a părinților”.

Și-a perfectat actele românești, fiind minoră, în baza cetățeniei obținute de tatăl său în 2008. Între timp s-a mutat în Italia, acolo unde urmează să absolvească curând studiile și unde și-a construit întreaga viață în jurul actelor românești – acte de rezidență, universitate, carnet de conducere etc. Debusolată, tânăra spune că a rămas cu nimic peste noapte – săptămâna trecută a fost anunțată la Consulatul României din Bologna că pașaportul său nu poate fi reînoit pentru că „nu deține cetățenia română”.

Olesea ne povestește cu tristețe că în ultimele luni a depus mult efort pentru a fi inclusă într-un program cultural de schimb și urma curând să plece în SUA. Acum, că a rămas fără pașaport, tânăra este obligată să renunțe la acest program de schimb. Mai mult, aceasta a pierdut și dreptul de a aplica la o universitate în Italia, așa cum planifica, în calitate de cetățean european.

Totul a căzut peste mine dintr-odată și cel mai grav e că nu există o soluție la această problemă, suntem blocați, am rămas noi singuri în fața acestei monstruozități birocratice. E cea mai mare stupiditate pe care am auzit-o vreodată. Anterior când auzeam asemenea cazuri speram din suflet să nu fiu și eu și frații mei în această situație, dar nu am avut noroc. Nu avem nicio vină, de ce atunci, când mi-am perfectat pașaportul românesc, nimeni nu mi-a zis că tata trebuie să ne includă în pașaportul lui?

Problema a apărut aproape doi ani în urmă, iar fiecare caz semnalizat de cei ajunși în această plasă birocratică are o poveste tristă în spate. Cel mai mult au de suferit persoanele care locuiesc peste hotare, în special minorii care dețineau doar cetățenia română, iar acum au rămas total fără acte. Părinții, disperați, solicită cetățenii moldovenești pentru copiii lor, iar unica soluție la moment pentru aceștia este să aștepte vârsta de 18 ani pentru a depune dosarul pentru redobândirea cetățeniei.

Ministerul Justiției de la București amână soluționarea problemei

În ultimele două luni la București problema este intens discutată, însă deocamdată victimele acestei confuzii birocratice sunt alimentați doar cu promisiuni. Vocea persoanelor care au obținut legal cetățenia, dar sunt refuzați la reînnoirea actelor la București sunt deputații Constantin Codreanu și Matei Dobrovie.

Problema miilor de cetățeni lăsați fără acte ar putea fi soluționată printr-o ordonanță de urgență, susțin ambii deputați. Pentru că aceasta întârzie să apară, deputatul USR Matei Dobrovie a depus o propunere legislativă pe 19 aprilie, propunere care așteaptă avizul Consiliului Legislativ pentru a ajunge la comisiile din Senat.

Modificarea legislativă pe care a propus-o Dobrovie vizează introducerea unei proceduri de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții de către minorii neincluși în certificatul de cetățenie română al acestora. Astfel, în baza unei cereri adresate Comisiei de Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie și în urma verificărilor făcute de această Comisie, Președintele Autorității va putea emite un ordin de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții.

Dacă titularul dreptului la recunoaștere este încă minor, Comisia va elibera un certificat de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții, care va avea forța probantă a unui certificat de cetățenie. Ulterior, acesta va fi înregistrat în evidențele Direcției Generale de Pașapoarte. În cazul în care acesta a devenit major între timp, i se va elibera, în baza aceleiași proceduri de recunoaștere, un certificat de cetățenie distinct

Inițiativa, explică deputatul, se referă la toate persoanele care au suferit de pe urma colaborării deficitare dintre Direcția Generală Pașapoarte și Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Îmi pare rău că acești oameni suferă de pe urma neglijenței unor instituții ale statului român, în urma căreia le sunt încălcate dreptul la muncă, la liberă circulație și altele care derivă din calitatea de cetățeni români și europeni. Acești oameni nu și-au pierdut vocația de cetățeni români în condițiile legii, ci într-un mod abuziv. Nu mi se pare corect ca ei să fie nevoiți să ia tot procesul de dobândire a cetățeniei de la capăt și să fie puși în situația absurdă de a-și anula actele de identitate expirate în instanță.

Procedura de recunoaștere a cetățeniei odată cu părinții, a explicat Dobrovie pentru cititorii Moldova.ORG, este o soluție viabilă pentru că:

– Soluționarea cererii de recunoaștere se va face într-un termen scurt, în comparație  cu analiza unui nou dosar de dobândire a cetățeniei române, întrucât Comisia de Cetățenie are obligația de a analiza cererile de urgență. Președintele ANC trebuie să emită ordinul de recunoaștere în termen de 3 zile de la constatarea îndeplinirii condițiilor legale, iar condiția depunerii jurământului a fost eliminată, dat fiind faptul că această procedură privește recunoașterea, iar nu acordarea vocației de cetățean român.

– Numărul de acte ce trebuie să însoțească cererea este redus la un document care atestă cetățenia română a părinților/părintelui, acordul celuilalt părinte/hotărârea judecătorească prin care s-a decis dobândirea cetățeniei române de către minor odată cu unul dintre părinții săi, sau un act de stare civilă care dovedește filiația copilului față de părintele cetățean român și implicit vârsta acestuia la data dobândirii cetățeniei de către părinte.

– În final, se poate face actualizarea corespunzătoare a bazei de date a Direcției Generale Pașapoarte.

„Va trebui să începem protestele”

Deputatul Constantin Codreanu îl acuză pe Ministrul Justiției,  Tudorel Toader, de incompetență și indiferență. După mai multe interpelări deputatul spune că nu a obținut niciun termen din partea Ministerului Justiției, iar singura soluție de moment sunt protestele în București, dar și la Ambasadele României din Uniunea Europeană.

Astăzi deputatul a venit în Parlamentul României cu o nouă interpelare. „Dacă nu ni se oferă un calendar sigur pentru modificarea Art. 9, deci, pentru soluționarea problemei, ieșim în stradă”, spune deputatul.

Mai multe persoane, membre ale grupului Cetățenia Înapoi, au declarat că susțin inițiativa lui Codreanu privind protestele și sunt gata să iasă în stradă pentru a-și cere „cetățenia înapoi”.

Astăzi pe site-ul Ministerului Justiției a fost publicat proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, pe care instituția îl supune Guvernului spre aprobare. Juriștii spun însă că proiectul de lege vine cu o soluție parțială și nu rezolvă problema cetățenilor care și-au pierdut cetățenia și au atins majoratul.

Proiectul va fi supus dezbaterilor publice, anunță instituția, care adaugă că este în așteptarea „propunerilor, sugestiilor și opiniilor cu valoare de recomandare”.

Moldova.ORG va continua să urmărească cu atenție acest subiect. Persoanele care sunt în această situație sunt invitate să se alăture platformei de discuții Cetățenia Înapoi.

4 Comentarii

 1. Buna, asa intrebare am, sint in Irlanda cu pasaport moldovenesc simplu, am venit aici in baza vizei facuta de sot, care era deja de 2 ani. Am nevoie sa fac o procura surorii mele care este la Moldova. O fac la Ambasada Romina din Dublin sau in Alta parte, si o sa pot cu acesta pasaport sa fac? Din acte rominesti am numai juramintul eliberat la Dublin. Va multumesc, cine stie va rog mult.

  • Buna seara Natalia!La ambasada Romina nu puteti sa faceti o procura daca nu aveti pasaport romin dar puteti sa faceti o procura la consulatul rep Moldova in Irlanda ,Consului vine periodic de 2 ori pe luna la Dublin din Londra uitativa programul pe saitul ambasadei Moldova la londra

  • ATENTIE!
   Graficul de deplasare al reprezentantului Ambasadei la Dublin
   Funcționarul consular va presta servicii consulare la Dublin la 08 iunie 2017
   Pentru programare, rugăm să formaţi numărul Ambasadei + 44 (0) 208 996 0546 (între ora 14.00 și 17.00) sau să scrieți pe adresa [email protected]
   Adresa localului unde vor fi prestate servicii consulare este:
   KEANS Solicitors
   2 Upper Pembroke Street, Dublin 2
   Primirea cetăţenilor va avea loc între orele 10.00 și 14.00
   Pentru programare, rugăm să formaţi numărul Ambasadei + 44 (0) 208 996 0546 sau prin e-mail la [email protected].

 2. Un articol foarte bun intradevar. Cateva sfaturi pentru postacii/ comentatorii de mai sus/ jos ….Relativ trist ceea ce se intampla ma gandesc relativ la cetatenia romana dar…mare atentie aci…! Sa speram ca subiectii nu au fost suspecti vreodata de maldavanism – mankurtism cat au avut cetatenia romana (sau anturaje) ma gandesc (deci sa mearga cumva pe la intalniri cu Dodon la Venetia si Istanbul si chestii periculoase din astea, prin poze cu psrm-isti, popi rusofoni si rusofoni vestiti etc. Liste cu participanti exista intotdeauna la asemeneea cardasii facute de serviciile secrete ale tarilor respective din UE/ Vest care schimba date cu cele romanesti si dati de belea (!). Bisericile rusofone (ale lui Putin si Kiril tip Popa Vladimir al RM) de rit maldavan din UE, Canada si USA sunt urmarite in Vest zi si noapte se zice si cred numele enoriasilor se stie si pot ajunge usor la autoritatile romane prin partenerii externi direct (daca mankurtesc sau la cerere). Ati pasit vreodata in asemenea biserica maldavana… !? Ma indoiesc ca in toate cazurile de pierdere cetatenie sunt chiar „pur birocratie” deci sunt cazuri cand s-a facut asa ceva si numele a aparut pe calculator asociat cu Dodon si Vladimir ma gandesc la reinoire pasaport ?! si ss-a folosti si prilejul conjuntural birocratic cred de a elimina un mankurt !? Puteti sa faceti bineinteles aceste chestii / simpatii dar nu ca cetatean roman ca sunteti considerat spion rus pe pasaport roman cred si automat dati de belea din ce se vede si sper sa nu fie cazul ca asa nu veti mai lua cetatenie romana vreodata cred ! Mare grija va recomand la ce biserica mergeti prin Vest (sa nu fie de-a lui Popa Vladimir sau Kiril/ Putin de rit maldavan moscovit) ca astea se pare ca sunt urmarite de autoritati , mare grija la cei la care va duceti la intalniri (de examplu toti care au fost la Venetia la Dodon au fost filmati si listati de autoritatile italiene , tinand cont de pericolul rusesc reflectat si prin sahisti tip Dodon). Mare grija in general, daca aveti cetatenie romana trebuie sa fiti romani din sculare in culcare, la minte si la fapta, fara rusa , far Dodon si Popa Vladimir. Asta e daca vrei sa fii roman daca nu du-te la Moskva si fa-te rus sau cere cetatenie la Irlanda sau Spania etc. dar nu RO. Sa speram ca nu este cazul si este intradevar o situatie birocratica cu documentele dar retineti ca tot ceea ce este de sorginte maldavana si rusofona tip mankurt odata ce ati trecut Prutul si pana la Atlantic (mai nou chiar prin RM) autoritatile sunt cu ochii pe voi ca pe butelii sa nu creati probleme si mai ales tot este inregistrat . Vad ca scrieti sovietic deci recomandarile mele de mai sus: roman este roman si nu romin, sa speram ca nu ginditi la fel !!! altfel trebuia sa nu va fi luat vreodata cetatenia RO ca vedeti bine in ce necazuri ajungeti si pot fi si mai mari. Ganditi romaneste, mergeti la biserica romana si rugati-va pentru Romania si o sa fie bine ! Cetatenia romana este un privilegiu acordat la cerere si nu neaparat un drept si se poate retrage. Tineti minte asta inainte sa intrati la biserica rusa / maldavana ca puteti fi inregistrat , ascultat pe motive de securitate europeana, numele va apare in calculatoarele UE etc. deci si la RO. Va doresc numai de bine si mai ales mult noroc daca aveti intradevar inima romana si cetatenia romana altfel va recomand sa va repatriati (in Rusia) si sa uitati de RO si UE pentru totdeauna ! …opiniile si parerile personale mai sus din cazuri reale si care va pot da de gandit si chiar ajuta, pe de alta parte nu cereti (inca) cetatenia romana daca nu simtiti romaneste ca vad ca scrieti ca dracu’ sovietic !

Lasă un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *