„Marșul național al majorității populației” – astfel a fost întitulat evenimentul organizat de Partidul Socialiștilor în această duminică, în Piața Marii Adunări Naționale. Pe 18 noiembrie, susținătorii partidului erau invitați în centrul Chișinăului pentru a cere întoarcere puterii în mâinile poporului, pentru a demonstra că ei sunt mulți, pentru a reitera „calea greșită pe care merge actuala conducere”, și a ajunge într-un final la o rezoluție.

Simpatizanții socialiștilor din Bălți, de la tineri la pensionari, au început să se adune vizavi de fabrica „Răut”, de pe a cărei fațadă privește falnic Lenin, cam pe la ora 6.30 dimineața. Cinci autocare și alte câteva microbuze așteptau în întuneric să fie umplute, câteva femei în vârstă mișunau dintr-o parte în alta a coloanei de autoturisme verificând câte locuri libere mai sunt.

„Ne adunăm pentru a merge la Chișinău, pentru că nu suntem mulțumiți de ordinea actuală. Nu suntem mulțumiți de ce se întâmplă în R. Moldova”, îmi spune una dintre organizatoarele locale. „Rusia a fost și va fi o țară puternică”, continuă ea fără să o întreb ceva despre acest stat. Părinții acesteia au venit sau au fost aduși în Bălți ca specialiști, „pentru a organiza acest oraș”. „Înseamnă asta că suntem ocupanți?”, mă întreabă ea revoltată.

Rusia stă pe limba majorității oamenilor cu care am discutat atât la Bălți, cât și la Chișinău, unde am ajuns la ora 10. În drum spre Capitală, ne oprim la o stație PECO. Nu suntem singurii acolo. Mai este un autocar, se duce și el la Chișinău. Cineva distribuie bani, bancnote de 100 de lei. Nu știm pentru ce, dar presupunem.

Scuarul din fața Circului, unul din cele două locuri unde se adunau simpatizanții PSRM veniți din întreaga țară s-a colorat în roșu. Banere lungi promovează mesaje ca „Pentru neutralitate!”, „Pentru familie!”, etc. Cei care le duc și au grijă ca banerele să stea drepte, ca să vadă trecătorul bine ce scrie acolo, nu prea știu să-mi explice mesajele. De fiecare dată când intru în discuție cu protestatarii simpli, suntem monitorizați de organizatorii coloanei respective de participanți la miting.

Piața Marii Adunări Naționale, răsună cu muzică electronică, foarte ritmată și ușor războinică, se umple încet cu oameni oameni de toate vârstele, îmbodoliți cu trei-patru straturi de haine, pregătiți să stea în frig. Fețe chinuite, obosite, puține zâmbete, aplauze plictisite, scandări forțate și aromă puternică de halenă alcoolică. Cu excepția simpatiei față de Rusia și antipatia față de partidele PAS, PL și PPDA, protestatarii au cam aceleași nemulțumiri, dar asta nu pare să-i unească în curând. Ei nu sunt dezamăgiți de actuala guvernare, pentru că ei nu au crezut în ea niciodată. Ei sunt cei care i-au susținut pe comuniști, iar astăzi își dau votul de încredere socialiștilor. Piața se umple cu drapele roș-socialiste, începe mitingul. „Bună ziua, Moldova! Sus drapelele! Stimați prieteni, dragi colegi, toate localitățile Moldovei sunt aici, în centrul Capitalei, ca să spună acestui regim rușinos un ferm „Nu”! Haideți, împreună să-i spunem ruuuuuuu-și-ne!!!”.

Per Bălți ad Chișinău. Marșul socialiștilor

Era duminică, ora 6.30. Simpatizanții socialiștilor din Bălți, de la tineri la pensionari, au început să se adune vizavi de fabrica „Răut”, de pe a cărei fațadă privește falnic Lenin. În câteva ore urma să înceapă „Marșul național al majorității populației”. Reportaj de Ana Gherciu și Constantin Celac.

Geplaatst door Moldova.org op Maandag 19 november 2018

Lasă un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *