Per Bălți ad Chișinău. Marșul socialiștilor

„Marșul național al majorității populației” – astfel a fost întitulat evenimentul organizat de Partidul Socialiștilor în această duminică, în Piața Marii Adunări Naționale. Pe 18 noiembrie, susținătorii partidului erau invitați în centrul Chișinăului pentru a cere întoarcere puterii în mâinile poporului, pentru a demonstra că ei sunt mulți, pentru a reitera „calea greșită pe care merge actuala conducere”, și a ajunge într-un final la o rezoluție.

Simpatizanții socialiștilor din Bălți, de la tineri la pensionari, au început să se adune vizavi de fabrica „Răut”, de pe a cărei fațadă privește falnic Lenin, cam pe la ora 6.30 dimineața. Cinci autocare și alte câteva microbuze așteptau în întuneric să fie umplute, câteva femei în vârstă mișunau dintr-o parte în alta a coloanei de autoturisme verificând câte locuri libere mai sunt.

„Ne adunăm pentru a merge la Chișinău, pentru că nu suntem mulțumiți de ordinea actuală. Nu suntem mulțumiți de ce se întâmplă în R. Moldova”, îmi spune una dintre organizatoarele locale. „Rusia a fost și va fi o țară puternică”, continuă ea fără să o întreb ceva despre acest stat. Părinții acesteia au venit sau au fost aduși în Bălți ca specialiști, „pentru a organiza acest oraș”. „Înseamnă asta că suntem ocupanți?”, mă întreabă ea revoltată.

Rusia stă pe limba majorității oamenilor cu care am discutat atât la Bălți, cât și la Chișinău, unde am ajuns la ora 10. În drum spre Capitală, ne oprim la o stație PECO. Nu suntem singurii acolo. Mai este un autocar, se duce și el la Chișinău. Cineva distribuie bani, bancnote de 100 de lei. Nu știm pentru ce, dar presupunem.

Scuarul din fața Circului, unul din cele două locuri unde se adunau simpatizanții PSRM veniți din întreaga țară s-a colorat în roșu. Banere lungi promovează mesaje ca „Pentru neutralitate!”, „Pentru familie!”, etc. Cei care le duc și au grijă ca banerele să stea drepte, ca să vadă trecătorul bine ce scrie acolo, nu prea știu să-mi explice mesajele. De fiecare dată când intru în discuție cu protestatarii simpli, suntem monitorizați de organizatorii coloanei respective de participanți la miting.

Piața Marii Adunări Naționale, răsună cu muzică electronică, foarte ritmată și ușor războinică, se umple încet cu oameni oameni de toate vârstele, îmbodoliți cu trei-patru straturi de haine, pregătiți să stea în frig. Fețe chinuite, obosite, puține zâmbete, aplauze plictisite, scandări forțate și aromă puternică de halenă alcoolică. Cu excepția simpatiei față de Rusia și antipatia față de partidele PAS, PL și PPDA, protestatarii au cam aceleași nemulțumiri, dar asta nu pare să-i unească în curând. Ei nu sunt dezamăgiți de actuala guvernare, pentru că ei nu au crezut în ea niciodată. Ei sunt cei care i-au susținut pe comuniști, iar astăzi își dau votul de încredere socialiștilor. Piața se umple cu drapele roș-socialiste, începe mitingul. „Bună ziua, Moldova! Sus drapelele! Stimați prieteni, dragi colegi, toate localitățile Moldovei sunt aici, în centrul Capitalei, ca să spună acestui regim rușinos un ferm „Nu”! Haideți, împreună să-i spunem ruuuuuuu-și-ne!!!”.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/250688785609756/?__xts__%5B0%5D=68.ARBbhW2JvCVLUVRiHS5u6qmQCMtYij6ZhUhBLhWDcAPYpd6dr1TJ0WyiVhI2vdND9gDf1aDbZR_3gFPRGyxgfqp759H95rRzgFfOO0sG9zBEls4jT_1GJ4gnohkQQed-8clRWFbks6Jum5PvPWX12OQblKG11YorAGGjZvDyIzDhYvuRDCPI34iP0FTCGER8qZUInlTBoWQVR7CSMeGCab5-aaerYHuYJrXWgOnFGAH63SE6JNMQL0C6LGgwLDT-MhTwnH7L-IUrItGtw3GJdIqJLpC_o5j9TtVmkRTfqwcLcv6cz8ctEE7l9IjIm6NS3bbli01IiPjjT6DtdLXfW-Yv-778cLMrp_E&__tn__=-R

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.