Anul acesta Moldova.ORG marchează 20 de ani de existență în online. Aniversarea a fost sărbătorită, la începutul acestei săptămâni, în compania prietenilor, colaboratorilor, foștilor colegi, a partenerilor și a viitorilor parteneri.

Site-ul a apărut în 1997 datorită efortului Moldova Foundation din SUA și al președintelui acestuia, Vlad Spânu. Atunci, 20 de ani în urmă, site-ul servea ca portal oficial al Republicii Moldova și pagina Ambasadei Moldovei la Washington. Era actualizat doar în engleză și era singura resursă pentru străini cu informații despre Moldova. Pe parcursul anilor site-ul a fost coordonat de IDIS Viitorul, Adpixel, Victor Prohnițchi, Valentin Balan, iar în ianuarie 2012 administrarea acestuia a fost preluată de subsemnată. În prezent site-ul funcționează 80% datorită susținerii financiare NED și 20% –  publicitate. Portalul este actualizat zilnic de o echipă de jurnaliști tineri în trei limbi (română, rusă și engleză), iar prioritatea numărul unu al redacției este creșterea conținutului propriu și extinderea echipei.

Mă bucur că după 20 de ani Moldova.org e în mâini bune. Mulțumesc Oxanei Greadcenco și la întreaga echipa pentru munca depusă. Știu că nu e simplu și ușor în condițiile Republicii Moldova să menții statutul unui portal obiectiv, ce își propunere oferirea informației nepărtinitoare și oglindirea mai multor puncte de vedere asupra problemelor cheie cu care se confruntă societatea. Mulțumesc donatorilor care au crezut în echipa Moldova.org. Dar, în special, mulțumesc utilizatorilor portalului care ne citesc materialele cu fidelitate. Pentru ei a fost creat acest portal și obiectivul de a prezenta utilizatorilor informații corecte este forța motrice a echipei Moldova.org.

La eveniment membrii redacției au trecut în revistă etapele și schimbările prin care a trecut moldova.org până acum, dar și au prezentat platforma lansată curând unde ne propunem să publicăm cât mai multe reportaje, articole și interviuri multimedia.

Ne-am dorit foarte mult o platformă care să ne permită să publicăm reportajele noastre multimedia – este ușor de citit, ușor de urmărit inforgraficele și alte elemente. Noua platforma vine să acopere un gol resimțit în presa autohtonă de toți cei sătui de materiale media făcute la repezeală, necalitative, care cel mai des dezinformează. Noi ținem la sursele noastre și căutăm cu grijă subiectele care chiar contează, iar ambele merită să fie descrise ca la carte și în pace cu toate normele jurnalismului clasic, dar și cel inovativ.

Evenimentul aniversar a fost un prilej perfect pentru a vorbi despre trecutul și viitorul www.moldova.org, dar și despre situația presei independente din Republica Moldova, în general.

Jurnaliștii prezenți la eveniment au constatat, cu regret, că presa de la Chișinău este dependentă, aproape în totalitate, de granturile oferite de organizațiile și guvernele din afara țării, iar obținerea unor parteneriate publicitare consistente este o misiune aproape imposibilă pentru redacțiile mici din online.

Ați fost online când online nu prea era în Moldova. Vă felicit pentru faptul că 20 de ani ați reușit să vă mențineți pe piață, să mențineți cota de calitate a produsului. O spun nu pentru că sunt aici la voi la aniversare. Atunci când mă întreabă un străin de unde se poate informa despre Moldova, moldova.org este prima resursă online pe care eu o recomand cu încredere pentru că îi cunosc pe oamenii care lucrează acolo, i-am cunoscut și pe cei care au lucrat anterior și cunosc că sunt profesioniști. Cred că online-ul moldovenesc va reuși doar dacă va oferi inovație.

În cadrul evenimentului am lansat, totodată, și oferta publicitară pentru 2017 care poate fi consultată aici.

Mulțumim tuturor invitaților care au găsit timp să împărtășească bucuria aniversării cu noi și sperăm din suflet că vor fi alături de redacția moldova.org în continuare. Noi, cei care lucrăm zilnic la dezvolarea portalului, vom încerca să nu vă dezămăgim, să găsim noi și noi subiecte de interes public pe care să le tratăm cu corectitudine față de cititori, dar și față de normele deontologice.

1 Comentariu

  1. Thanks, great article.

Lasă un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *