„Neputința” de a fi pasiv și indiferent

Tinerețea este un cocktail de ambiții, curaj, curiozitate și dorința de a face lumea mai bună, sau cel puțin, de a readuce la viață satul unde te-ai născut și unde ai crescut. Elvira Drangoi este o tânără activă, care animează zilele monotone din satul Zârnești, r. Cahul.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/470567796770274/?__xts__[0]=68.ARCvE_wesUnLwVCJswNhBq_7rn-6TXj792OjiRmjn_CmLowDjh8M0OfVmb024yZ9Ypgg3-LBDKViu2cZJXa97nLt6F5hkCN6oOuYldknGZg7tgLOpYD_ih1eCzRRQ8-cbQDUafiq2jN-V9L86V_ehUYaoL5Cvx8ct5J2Wxs0y6QxuSHkK6y5&__tn__=-R

Principiul scoutului

La ai săi 18 ani a reușit să demonstreze că atunci când vrei ceva, reușești. O fată cu trăsăturile fine și pielea de culoarea măslinului, cu mișcări timide și zâmbet cald, salută localnicii în timp ce se îndreaptă spre casa de cultură din centrul satului.

Urcă la etajul doi, unde după o ușă de lemn cu un strat gros de vopsea albă, găsim o bibliotecă spațioasă, cu rafturi pline cu cărți și câteva calculatoare. Acesta este locul unde Elvira se simte cel mai bine și unde se întâlnește cu membrii Asociației Naționale de Scouți din Moldova. A devenit scout la vârsta de 12 ani. „Principiul scouților este: cel mare ajută pe cel mic, cel puternic ajută pe cel slab”, spune cu mândrie tânăra.

Enlarge

A12_7894
Elvira Drangoi este scout deja de șase ani. Ea este una dintre cele mai active tinere din raion

În cei șase ani, a învățat să se descurce în situațiile de criză, dar în primul rând, a înțeles cât de necesar este să sprijine persoanele în etate. „Singurătatea este nemiloasă. Am găsit bătrâni atât de singuri, încât nimeni nu le-a pășit pragul deja de câțiva ani”, suspină Elvira. A marcat-o cel mai mult o bătrână care a început să plângă atunci când Elvira și prietenii ei au ajutat-o să care lemne pentru foc. „Plângea. A uitat ce înseamnă să fie ajutată. Era atât de singură, încât trebuia să facă totul doar ea, cum putea”, povestește tânăra, în timp ce-și aranjează nodul scouților.

„Tinerii au nevoie de locuri de muncă și de relaxare”

La început, era un copil timid, dar fiind inspirată de profesoara de limba și literatura rusă, Elvira a ieșit din zona de confort și a participat la diferite proiecte. Treptat, a devenit una dintre cele mai active tinere din localitate și din raion. „Totul este posibil și dacă vrei ceva cu adevărat, până la urmă, o să faci asta”, opinează tânăra, care este implicată în dezvoltarea comunității și a tinerilor.

„Tinerii au nevoie de locuri de muncă și locuri de relaxare. Pentru că, în caz contrar, nu văd de ce ar rămâne în sate”, constată Elvira. Ea este îngrijorată de faptul că în administrația publică locală vezi doar persoane trecute de a doua tinerețe, „adică persoane care nu se prea interesează de necesitățile tinerilor”.

„Dacă nu ai, improvizează”

În fiecare săptămână, Elvira organizează lecții pentru copii la „Școala Democrației”. Acolo cei mici învață să scrie proiecte, să-și promoveze ideile și să câștige granturi mici pentru localitățile lor. „Începutul este mereu greu și anevoios, dar când văd primele rezultate, interesul tinerilor crește și devin mai inspirați”, remarcă ea.

Serile prind viață în satul Zârnești. Tinerii nu stau la bar sau în fața calculatorului, pentru că au cinematograf în aer liber, seri de chitară, fotbal sau volei. „Așa animăm câte un pic viața din sat. Altfel, nu ai unde să te întâlnești cu prietenii”, constată cu tristețe Elvira. Ea spune că nu ne costă nimic să ne inspirăm de la țările care știu cum să atragă tinerii. „Nu e nevoie de sume mari de bani ca să implici tinerii. De exemplu, pentru cinema în aer liber ai nevoie doar de un perete și un proiector. Dacă nu ai, improvizează”, spune ea.

Potrivit spuselor Elvirei, femeile se regăsesc mai puțin în politică și în afaceri, pentru că nu li s-ar oferi aceleași oportunități. „Femeile sunt mai active, cu mai multă inițiativă, dar ele sunt responsabile de îngrijirea copiilor. Nimeni nu vine să o ajute sau să o înlocuiască. Mereu, trebuie să jertfească ceva, să aleagă un lucru în folosul altuia, ceea ce nu face neapărat și un bărbat”, remarcă ea.

Nu se simte atrasă de politică, ci de domeniul afacerilor. Vrea să-și creeze o organizație pentru tineri, care să-i ajute să-și deschidă o afacere și să se dezvolte acasă, lângă cei dragi. Tânăra spune că se va concentra mai mult pe tinerii din sate, care sunt mai neglijați de actuala conducere.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.