Năstase (ne)popular în satul său de baștină

Oamenii din Mândrești, satul de baștină al politicianului Andrei Năstase, spun că încă nu sunt pregătiți de alegerile parlamentare din această iarnă. Nu știu cine va candida, nu știu pe cine vor alege, nu știu la ce să mai spere. Sunt prea multe întrebări la care nu găsesc răspunsuri. De aceea, așteaptă ca politicienii să le „colinde” satul, împărțind saci de promisiuni.

Deși sondajele Barometrului de Opinie Publică arată că oamenii au încredere în Andrei Năstase (3.3%) și 10% din respondeți ar vota pentru el, totuși, puțini mândreșteni își amintesc despre consăteanul lor, înainte ca acesta să se implice în politică.

„Mângâierea” politicienilor

Mândrești prinde viață în jurul oficiului poștal. Ai impresia că aproape toți bătrânii din sat s-au adunat în căsuța veche, cu pereții jerpeliți, lipită de Inspectoratul de Poliție și Primărie. Doi bărbați stau de vorbă, la intrare în oficiu. Într-un hol îngust și întunecos, pe o băncuță de piele artificială, cafenie, își fac loc doi bătrâni. Nu intră în poștă, pentru că este plină vârf și mai au mult de așteptat până le vine și lor rândul. „Sunt de-abia a 26-ea. Mai am de așteptat”, ne spune Feodora Macari, o femeie de 84 de ani. E îmbrăcată într-un cojoc greu, iar pe cap poartă o broboadă verde închis.

Afară ninge dens și mărunt. Este frig, iar băltoacele cu un strat subțire de gheață crapă zgomotos sub picioare. Timpul pare să curgă diferit aici. Ne grăbim în interiorul poștei, unde este multă lume, cald și zgomot. Vocile se încâlcesc între ele. Oamenii vorbesc despre politică, nepoții plecați, noile scumpiri și știrile pe care le-au urmărit în ajun. Aici, în oficiul poștal, bătrânii obișnuiesc să-și ia porția de noutăți.

Toți așteaptă cuminți, știu că vor petrece aproape toată ziua acolo. Întârzie mașina care le aduce pensia și cei 600 de lei pentru sărbătorile de iarnă. Acest „ajutor” este o premieră în acest an, în ajunul alegerilor parlamentare. „Ne mângâie politicienii în ajunul alegerilor, apoi ne uită”, ne spune Alexandra Macari, în timp ce-și încălzește palmele înghețate la caloriferul de lângă geam.

Enlarge

IMG_1355
Mulți săteni au venit la oficiul poștal ca să-și ia pensia și ajutoarele sociale

Care-i ultimul?

Feodora Macari a trăit deportarea în geroasa Siberie, când avea doar 7 ani. Când au revenit acasă nu și-au mai găsit casa părintească, unde, în lipsa lor, au locuit niște străini. Astfel, au fost nevoiți să pornească totul de la capăt. Femeia spune că nu poate să compare trecutul cu prezentul. „Atunci era tare greu, dar și acum nu e tare ușor. Parcă sunt de toate, dar nu ajung la tine și nici Parlamentul nu este cum ar trebui să fie”, constată cu tristețe femeia.

„Care-i ultimul?”, întreabă un bărbat cu căciulă groasă pe cap și-i întrerupe gândurile bătrânei despre cum ar trebui să fie noul Parlament și cu ce ar trebui să-și bată capul viitorii deputați.

Ușa oficiului poștal stă larg deschisă, ca lumina să nimerească în holul îngust și întunecos unde se înghesuie deja patru bătrâni. De afară se aude vocea răgușită, joasă și roasă a lui moș Ion. Nu prea are chef să vorbească. Este în doliu, de aceea este mai trist. Nu mai glumește ca de obicei și-și roade cu vârful degetelor crăpate barba care a fost lăsată nerasă deja de două săptămâni. „Sunt în doliu. Soția mi-a murit. De aceea, nu o să-mi rad barba 40 de zile”, explică el. Acum, recunoaște bătrânul de 77 de ani, se simte mai singuratic ca niciodată. Copiii sunt plecați peste hotare și au venit la înmormântare, și iarăși au plecat. „Acum sunt ca un boschetar. Am casă, am masă, dar parcă nu am mai rămas cu nimeni drag alături”, spune bărbatul, îmbrăcat în palton negru, cu fața uscată și zbârcită de vânt.

Consăteanul nostru

Mândrești este satul unde s-a născut și a crescut Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”. Acesta a intrat în politică la începutul anului 2015, când a participat la înființarea Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” și a organizat mai multe proteste împotriva corupției și a oligarhilor, care fac legea în țară. La 3 iunie 2018, Andrei Năstase a fost ales primar al capitalei, însă, magistrații Judecătoriei Chișinău, sectorul Centru, nu au validat mandatul noului edil, declarând alegerile locale nule. Năstase a calificat decizia ca una arbitrară, adăugând: „Pentru mafie, nu contează votul cetățenilor”.

La începutul acestei săptămâni, 17 decembrie, Andrei Năstase, împreună cu Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, au depus actele pentru înregistrarea Blocului electoral „ACUM” pentru a participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Sătenii spun că îl vor susține pe consăteanul lor, dar nu-și prea amintesc de Andrei Năstase în copilărie, decât de faptul că a învățat împreună cu copii lor sau a trăit în mahalaua vecină. În schimb, toți povestesc despre părinții lui gospodari și buni. „Dacă părinții sunt buni, credem că și copiii sunt tot de treabă”, ne spune Alexandra Macari. Totuși, femeia consideră că Năstase nu va reuși să ajungă în Parlament, pentru că sunt mulți deputați care se „țin scai de fotoliile moi” de acolo.

„Pe unii membri dintr-un partid îi văd tare des la televizor. Nu, nu pe Năstase îl arată, ci pe cei de la partidul… Vai, am uitat cum se numește, dar se laudă toată ziua la televizor”, ne spune femeia. Și-ar dori să fie mai aproape de copiii și nepoții ei, plecați departe, peste hotare și spune cu regret că dacă ar fi fost mai tânără, s-ar fi mutat la ei definitiv.

Moara – de vânzare

Cândva, satul avea multe fabrici și oameni cu un loc de muncă stabil. Acum, însă, nu a mai rămas nimic prin sat, decât grădinița, gimnaziul, centrul de sănătate, poșta, primăria și câteva magazine. „Magazine avem, dar nu prea sunt oameni care să aibă din ce cumpăra”, ne spune Mihai Broșovanu. Se grăbește spre oficiul postal, ca să-și ia pensia.

Broșovanu este pensionar și i-a fost dificil să se obișnuiască cu acest statut de persoană în vârstă, care nu se mai poate angaja. A fost nevoit să-și reseteze obișnuințele care-i descriau cei peste cinci decenii de lucru. Acum face totul prin gospodărie și așa se simte util. Spune că nu are cu cine să voteze la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Are impresia că nimeni nu-l reprezintă și prea mulți l-au dezamăgit. „Ei visează să umble cu servieta sub braț și să facă tot ce vor, încălcând orice fel de lege din Moldova”, oftează bărbatul, care este de părere că doar o revoluție ar fi în stare să schimbe lucrurile ce se petrec în Moldova.

La marginea satului, pozează obosită și dezmembrată clădirea fostei mori. Are o inscripție decolorată pe un panou ros și ruginit, poarta îi este deschisă, iar geamurile sparte atârnă periculos. Nu funcționează de mai mulți ani, iar acum urmează să fie scoasă la vânzare. „Iată, vor vinde moara și nici nu o să te întrebe”, se revoltă două femei, care trec pe strada centrală. Ele spun că prin sat încă nu a ajuns niciun partid. Îi așteaptă mai aproape de alegeri, ca să ne „împartă un sac de promisiuni, pe care le vor uita deodată după ce-i votăm”, opinează una dintre femei.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/2037641452989945/?__xts__[0]=68.ARB970Sd5ScYCCz6mmaY8Jtwyaf0y29uzBVqN7gyhz_UTYh9vI0HtQFfYGHhfwcWaK-wWLUAsmNqrDVevdu7Ob5dbx4uCeC2PXFI9i-jb9d20qPuAvQWebyGLnyupgbw6VTCn53NniCNR4ns5IuXhxzIDHyl6wRUVmy0nJbVIX9WnXhd9-SLqTsMNINIy5yQdH92-W_9Z08d_zegD8ZQWYWI9Fmdc2RGkd_zD6lbSlMHBjaZmJliUYLLsNQxpy6emS5rvmKrHHcbr7ocRFsxRkBjWJjlXryGJ3J93w2saIraosxpcZR-K6-5GEFoLJruYjXyZPwuxJZsuuDf8jX32UfsL8UVppYUrzo&__tn__=-R

„Niciun politician nu-i bun”

Din hogeaguri iese un fir subțire de fum, draperiile sunt trase, iar dealurile din jur joacă ping-pong cu vântul.

Nina Macari urcă pe o scară din fier, îngustă și adună niște lucernă pentru calul lor. Sultan, calul, o așteaptă cuminte, în timp ce niște rațe grase și albe se plimbă printre picioarele lui. Sonea, cățeaua albă, mică, tupilată într-o cușcă, latră continuu spre stăpână. „E cuminte și-mi place pentru că nu mănâncă mult. Acum îmi atrage atenția să o hrănesc și pe ea”, ne spune Nina, în timp ce mângâie coama calului, pe care îl au de mulți ani. Nepoții îi spun să cumpere altul mai tânăr, dar ea nu vrea să renunțe la acesta. „E parte din familia noastră. Mereu ne ajută. Cât de greu nu i-ai pune, la deal nu te lasă”, spune femeia, iar calul își pleacă capul spre brațul ei, cerând o nouă porție de ciufuleli.

Cei cinci nepoți vin la Nina și Tudor Macari doar în vacanță, în rest îi aud la telefon sau îi văd la calculator. Televizorul din casa bătrânilor arată doar trei canale. „Dar ne ajung și acestea, oricum numai minciuni arată. Soțul se mai uită la vreun film, dar eu îmi văd de treburile mele”, spune ea și fuge în casă să aducă mâncare pentru câine. Zilele în sat sunt foarte lungi, trec încet, sunt obositoare și te prăbușesc pe pat de oboseală. „Dacă nu lucrezi, nu ai ce mânca toată iarna”, spune femeia și-I zâmbește soțului care intră pe poartă.

Enlarge

MG_1413
Tudor Macari, alături de gospodăria sa

Soții nu se gândesc la alegerile care vor avea loc la începutul anului viitor. „Dacă este să vorbim cinstit, niciun politician nu este bun, nici unul nu se gândește la popor”, spune Tudor Macari, ușor obosit, șters, cu fața străpunsă de niște riduri adânci și încâlcite. Știe că va trebui să aleagă, dar nu știe pe cine și parcă nici nu mai are speranțe că ceva în Moldova se va schimba. Au trecut atâția ani, dar situația din țară se agravează tot mai mult și bărbatul suferă că tinerii pleacă și nu mai vor să se întoarcă niciodată în țară.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.