Moș Ion Margineanu și Unirea

Ion Margineanu povestește cu emoții despre întâlnirea cu orașul unde a fost votată, în 1918, Marea Unire.

A ajuns pentru prima dată la Alba Iulia la 1 decembrie 1993, fiind parte a unei delegații de deputați din Primului Parlament al Republicii Moldova. Copleșit de atmosfera sărbătorii, și-a făcut o promisiune – să parcurgă pe jos distanța care desparte Alba Iulia de orașul său natal, Bălți, la aniversarea a 100 de ani de la marele eveniment. Pe atunci, 2018 i se părea atât de îndepărtat încât, de fiecare dată când revenea la promisiune, se grăbea să adauge – dacă voi ajunge până atunci.

Zis și făcut. Ion Margineanu a pornit, la ai săi 77 de ani, în aventura vieții sale. Deși erau sceptici la început și chiar deloc încântați de pornirile tatălui, cei trei copii ai săi s-au resemnat ușor și și-au unit forțele pentru a-l ajuta să-și îndeplinească visul.

550 de km. Atâția îl așteptau în față. Era singurul care nu își făcea griji pentru sănătatea și rezistența sa. Știa că va reuși să facă față drumului, zilelor cu ploi și ninsoare. Și a reușit. După 27 zile de mers pe jos, va ajunge mâine, 29 noiembrie, la Alba Iulia.

18 km îl despart de linia de finiș – vechea cetate de la Alba Iulia.

Povestește cu seninătate despre fiecare moment din drumeție și spune că oamenii pe care i-a întâlnit pe drum și toată susținerea primită de la sutele de necunoscuți i-au dat putere pentru fiecare kilometru înaintat.

Trecătorii îl opreau să-l felicite pentru inițiativă, șoferii îl claxonau în semn de solidaritate, iar asta, mărturisește Ion Margineanu, a fost cea mai bună răsplată pentru cei fiecare 20 de kilometri parcurși zilnic.

Vrea ca toată lumea să știe că Bălți, orașul în care a locuit mai mulți ani, a fost primul care a făcut primul pas către Unire. La 3 martie 1918, Zemstva din Bălți a decis în unanimitate votarea unei scrisori către Sfatul Țării, în care își manifesta dorința de unificare. Totodată, bătrânul se simte rușinat de atitudinea actualei conduceri a orașului față de acest eveniment, fapt care l-a motivat și mai mult să pornească în această drumeție.

„Aceasta este pornirea mea, să rup tăcerea. E rușinos că autoritățile din Bălți au ignorat anul Centenarului, nu au trimis măcar o scrisoare de salut Adunării de la Alba Iulia cu ocazia acestei sărbători, deși de la dânșii din oraș a pornit Marea Unire.”

„Mă simt fericit!”, cu această expresia s-a încheiat interviul pe care l-a oferit moș Ion redacției noastre. Suntem și noi fericiți pentru curajul și energia cu care ne-a molipsit pe noi, cei care i-am urmărit aventura din spatele monitoarelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.