Mamă, soție și asambloare de mobilă

„Spargem stereotipurile. În colectivul nostru este și o fată – asambloare de mobilier inteligent. Felicitări tuturor femeilor!”, scriau colegii Alexandrei pe Facebook, pe 8 martie. Se pare că nu mai e chiar atât de deosebit să întâlnești femei care și-au făcut o pasiune din meserii creative, unde se cere îndemânare și putere fizică. Bine, mai multă îndemânare decât forță.  

Alexandra, o femeie de 30 ani, nu prea înaltă, cu trăsături fine, deja de doi ani mânuiește dibace sfredelul și ruleta de măsurat. Asamblează mese extensibile, paturi rabatabile și alte tipuri de mobilier inteligent. Este tatuată pe brațe, își vopsește unghiile-n negru, iubește muzica trance și concertele în aer liber și are un fiu de nouă ani.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/463974141038572/

Fiind agentă de asigurări, Alexandra simțea nevoia de a face ceva manual, de a inventa lucruri, de a-și pune mintea în mișcare altfel decât consultând clienți în probleme de asigurări auto. S-a apucat într-o zi să confecționeze un panou de dezvoltare pentru copii, îi mai zice busy board. E acel panou cu șuruburi, întrerupătoare, șireturi, rotițe de tot felul, dedicat dezvoltării senzoriale a copiilor. Primul l-a făcut pentru fiul ei, apoi a pus câteva anunțuri pe net și a început să facă aceste panouri la comandă. Zice că i-a plăcut să combine pasiunea ei pentru lemn și creativitate cu o modalitate de a face un ban suplimentar.

În vara lui 2018, în cadrul unei discuții cu mai mulți prieteni, cineva dintre ei, știind despre mica afacere cu busy board-uri, i-a zis mai în glumă, mai în serios că, în compania unde lucrează, este nevoie de tâmplari pentru asamblarea mobilierului inteligent.

Enlarge

2
Alexandra la locul de muncă

Alexandra n-a stat mult pe gânduri și l-a rugat pe prietenul ei să afle dacă ar putea s-o angajeze la ei. El a sunat, le-a spus șefilor săi că știe pe cineva care vrea să lucreze. Apoi, un pic stingherit, le-a spus că este vorba despre o femeie. „Să vină și să arate ce știe și ce poate”, a fost răspunsul de partea cealaltă a receptorului.

Colectivul, până atunci format exclusiv din bărbați, a întâlnit-o cu deschidere, întrucât ea a arătat că este un lucrător conștiincios și iscusit. Alexandra zice că lor li se părea exotic, dar interesant să lucreze cot la cot cu o femeie. Se bucură că nu se întâmplă să se bârfească unii pe alții și că ajutorul reciproc este parte din procesul de muncă.

Deși are ceva mai mult de jumătate de an experiență de lucru, Alexandra declară că a trecut rapid peste etapa de ucenic și salariul ei la moment este un pic peste media pe oraș. O bucură acest fapt. Următorul pas presupune să obțină suficientă experiență și îndemânare pentru asamblarea mobilierului direct în casa clienților.

„Când cumpără mobila noastră, care e destul de scumpă, clientul vrea să vadă un meșter sigur pe sine, care va asambla totul rapid. Acolo nu e loc pentru a sta pe gânduri. Eu am puțină experiență și asta se vede.”

Totuși, faptul că are un serviciu destul de solicitant fizic nu o scutește de treburile casnice. Soțul Alexandrei consideră că ea trebuie să aibă grijă de casă. Astfel, se mai întâmplă uneori să plece mai devreme acasă, din cauza oboselii. Șefii nu o penalizează pentru asta, ei sunt mulțumiți de lucrul femeii, care se străduie să livreze mobilierul în termenii prestabiliți și chiar își dedică unele zile de odihnă pentru a reuși să asambleze toată mobila conform comenzii.

„La început ni se dă schema detaliată, unde vedem cum se asamblează fiecare detaliu.  Noi suntem 4 meșteri, fiecare are comenzile sale pe care trebuie să le dea timp de un termen anumit.”

Fiul Alexandrei este încântat de lucrul mamei sale. De multe ori, cere să vină cu ea în weekend, poate sta ore întregi în atelier, fără să se plictisească. I-a zis mamei că vrea un pat cu două etaje, pe care să-l confecționeze ea.

Soțul, tâmplar cu experiență, nu este încântat de jobul Alexandrei, fie din cauza domeniului, fie pentru că e înconjurată doar de bărbați. Acest fapt o întristează pe femeie, dar este determinată să se perfecționeze în domeniu. Este pur și simplu fascinată de profesia ei. Se întâmplă să vorbească cu mobila în timpul lucrului și nimeni în jur nu face glume, pentru că toți sunt așa. Abilitatea de a simți adâncimea necesară pentru șuruburi și fixarea detaliilor se află la vârful degetelor. Alexandra zâmbește și recunoaște că de multe ori, aflându-se în vizită la prieteni sau rude, pipăie mobila, mai ales dacă află că a fost făcută la comandă. Studiază atent colțurile, caută cu privirea urme de clei sau denivelări create de șuruburile care ies prin panoul lemnos.

Enlarge

3
În atelier e întotdeauna o atmosferă colegială.

Asamblarea mobilei este o pasiune care i-a devenit job. Alexandra s-ar putea lăsa de tâmplărie doar dacă ar supăra-o cineva sau în caz de boală. Este sigură de faptul că această muncă, pe de o parte fizică și destul de grea, pe de altă parte creativă, o ajută să se dezvolte intelectual, deoarece necesitatea de a lua mici decizii creative în fiecare zi îi stimulează toată energia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.