Leo Ciobu, în calea ei spre Miss Fitness Olympia

Leo Ciobu poartă părul lung până la brâu. Are mâini delicate și o înfățișare angelică. Dacă o întâlnești în sala de forță, îți rupi cu greu ochii de la corpul ei. Brațe reliefate, talie subțire cu abdomen plat și „posterior” ferm. „Oare sunt de la mama natură sau rezultatul unei munci asidue de ani?”, era întrebarea care mi se învârtea în cap. Ar părea un pic ciudat să descriu la detaliu corpul tinerei, doar că expunerea lui pe podium, în costum de baie, lucind în lumina reflectoarelor, reprezintă pasiunea ei. Leo Ciobu este culturistă și participă la concursuri de bodybuilding la categoria „Fitness bikini”.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/662191010900708/

Ziua ei începe pe la 06:30. Rutina de dimineață include neapărat pregătirea micului dejun, care diferă dacă Leo se pregătește de campionatul de bodybuilding sau dacă e în perioadă de odihnă. În perioada de pregătire, Leo are nevoie de o alimentație bogată în proteine, așa că face o omletă, adaugă câteva legume și micul dejun e gata. În perioadele de respiro, micul dejun e completat cu un toast din pâine integrală.

„Mulți mă întreabă dacă nu m-am săturat de ouă sau dacă elimin gălbenușul. Trebuie să spun că le consum zilnic de câțiva ani și nivelul colesterolului este ok.”

Își ia geanta cu toate cele necesare pentru ziua de lucru și iese din casă. Leo activează în cadrul unui centru de fitness, oferă servicii de antrenor personal, ajută și susține oamenii care au decis să-și schimbe modul de viață și să-și modeleze corpul. Tot acolo se antrenează și Leo. Pasiunea pentru corpul bine reliefat și proporțional este cu ea din copilărie.

Enlarge

Captură-de-ecran-din-2019.04.12-la-20.33.02
Antrenamentele intensive și alimentația bogată în proteine sunt doi factori importanți în sculptarea corpului.

Leo Ciobu s-a născut în Sângera. Deseori după cina de familie, tatăl ei, pasionat și el de sport, obișnuia să arate copiilor diferite tipuri de exerciții fizice. Are un frate și o soră, dar s-a „molipsit” de la tatăl său. Filmele de acțiune cu eroi la torsul gol, pe care le privea cu familia în copilărie, au inspirat-o pe Leo să meargă cu plăcere la secțiile sportive.

„În copilărie, nu aveam așa idee că voi fi antrenor în sala de forță, dar îmi plăceau sportivii, îmi plăcea modul competitiv de viață, competițiile.”

Pe parcursul anilor de școală, a jucat mult volei, s-a interesat și de artele marțiale, practicând Taekwondo. N-ar zice că se vedea pe atunci lucrând într-o sală de forță, dar era fascinată de corpurile sculptate prin antrenamente și alimentație corectă.

Când a ajuns timpul să aleagă o facultate, n-a stat pe gânduri. Știa că va merge la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. În studenție, Leo a continuat să experimenteze diferite tipuri de activități sportive, practicând chiar și lupte libere.

Absolvind facultatea de Pedagogie cu specializare în fitness și programe de recreare, Leo a optat pentru jobul de antrenor personal într-un centru de sport. Aici a continuat să lucreze intens la modelarea corpului său și a început să participe la concursurile de bodybuilding amator. A obținut în repetate rânduri titlul de Miss Fitness Bikini, participând la concursuri de culturism în diferite țări. Scopul tinerei este să obțină titlul de campioană internațională în rândurile amatorilor. Asta îi va permite să participe la campionate în calitate de atletă profesionistă. Dar nu se va opri aici. 

Enlarge

Captură-de-ecran-din-2019.04.12-la-20.33.26
Leo Ciobu știe să fie feminină, în ciuda stereotipurilor despre femeile culturiste.

Leo Ciobu are în plan să participe în cadrul campionatului internațional Olympia, a cărui câștigători obțin titlul de Mr. Olympia (pentru bărbați), Ms. Fitness Olympia (pentru femei). Pentru a ilustra un pic semnificația acestui concurs, ar fi suficient să spun că Arnold Schwarzenegger a obținut titlul de Mr. Olympia de șapte ori și continuă să fie o personalitate marcantă în istoria concursului. Acum Leo se antrenează în fiecare zi, timp de câteva ore. Numai încălzirea mușchilor îi ia cam jumătate de oră.

„Eu, ca să obțin un corp atletic, trebuie să mă antrenez agresiv, fără milă. Uneori pot să fiu agresivă în timpul antrenamentului, asta e normal. Jelindu-te, nu obții rezultate. Asta nu e secret.”

Profesia pentru Leo armonizează cu modul de viață. Toate interesele sale țin de perfecționarea în domeniu. Cert este că pentru a fi un antrenor bun, tânăra învață mult, cărțile pe care le citește sunt în mare parte despre nutriție corectă, procese biochimice, psihologie și fiziologie. Leo consideră foarte important ca informația pe care o oferă clienților săi să fie una corectă, bazată pe cunoașterea proceselor care au loc în organism și modalitățile de îmbunătățire a stării de sănătate. Fără aceste lucruri, zice Leo, nu poți modela un corp frumos, proporțional.

Enlarge

Captură-de-ecran-din-2019.04.12-la-20.34.13
Visul cel mare e să ajungă la concursul internațional Olympia.

O atitudine rezervată față de activitatea ei o are mama, care și-ar dori ca Leo să nu fie „atât de puternică și bărbătoasă”. Tatăl însă, o susține în tot ce-și pune în gând. În rest, doar oamenii dinafara sportului își permit să arunce replici cum că Leo n-ar fi feminină, că mușchii sunt pentru bărbați, că o femeie trebuie să fie firavă și subțire. Ea ignoră aceste replici. Nu se obosește să explice de fiecare dată că are un vis, un mod de viață, o pasiune și ceilalți n-au decât să-și păstreze replicile pentru ei.

„Sunt oameni dinafara sportului care îmi spun în fiecare zi că arăt prea masculin, că am întrecut limita. Eu aleg să merg pe drumul ales, continui să mă dezvolt. Cunosc domeniul și sunt sigură de ceea ce fac.”

Leo are un iubit care o susține și o încurajează în ceea ce face. E și el din domeniul sportului, așa se face că sunt pe aceeași undă, trăiesc aceleași emoții și au aceleași visuri. În vreo zece ani, Leo se vede având o familie cu doi copii, o casă aproape de natură. Probabil casa ei nu va fi în Moldova. Fratele și sora ei tot trăiesc peste hotare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.