Jocul cu focul și sănătatea oamenilor din Călărași

Din incineratorul Spitalului Raional Călărași iese un fum negru, dens și urât mirositor. Deja se elimină de-o jumătate de oră și se răspândește peste oraș. Ceea ce rămâne în urma fumului sunt picături unsuroase și greu de spălat. Ce arde, de ce miroase atât de urât și ce rămâne în urma arderii? Ce spune directoarea spitalului, ce știe șeful Inspectoratului Ecologic Călărași și cum reacționează vicepreședintele raionului când vede pentru prima dată fumul din cuptor, vedeți în reportaj.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1579027408900239/?__xts__[0]=68.ARDKbkb4zIijV0ILh3IF6LJAx4L606TxA6wX45JY5Kwj95qaik-gjpCgx9DQ53YpFz3L12Y2i1gNWP3o3cnHm86lWAxcwZ9gvvpBrFJGvq_c97HLdq_UeLgKGKfCRWa33Fo9RbKj-v9WciJF5bwk8MKYScyWrwTxMhCABnMsRr86kF1X44ZoKlGAZThb17Rh-aQEgTBLxCsUiv5lNzlLvtteExPSOwtOFRVSmhtZiFHQmyd_-imwkw6jZraxibh–tiHRYUKfmZ9Vu0S0Trvf6YFmlflS9CyMUXUG-Z2OoDRnBSZhGTfLLzd9SYq7l-h_AM7CnC_ViwTxu_0trG8SeKMlAfOrQzOY1E&__tn__=-R

Vasilița, Olga și Sonia locuiesc în apropierea Spitalului Raional Călărași. Oamenii retrăiesc scenariul de vara trecută: roșiile, ardeii puși în grădină s-au stricat. Le-au udat mult, gândindu-se că se strică din cauza secetei. Le-au stropit cu produse chimice, poate le salvează. Toate s-au stricat și nu au reușit să pună ceva în borcane pentru iarnă. De vină ar fi incineratorul și ceea ce iese pe hogeagul lui. Cu toate acestea, unii dintre ei și-au pierdut speranța și nu au mai pus nimic în grădină, iar alții mai optimiști au pus în pământ niște plante și anul acesta. Ce se întâmplă cu legumele? Nimeni nu are o explicație. Potrivit spuselor celor pățiți, legumele se înnegresc, se întăresc și apoi se usucă.

De asemenea, hainele scoase afară la uscat rămân pătate. Locuitorii zic că le-au spălat de nenumărate ori, însă fără vreun efect. Cei mai mulți dintre ei care au decis să ne povestească despre viața lor par a fi resemnați cu ceea ce vine de la spital. Li se pare că vor inhala mult timp gazele emise. Ei nici măcar nu sunt speriați de ceea ce presupun: că s-ar arde cadavre în incinerator. Totuși, un grup de călărășeni s-au alarmat, au scris petiții, le-au semnat și au alarmat directoarea spitalului și Consiliul raional Călărași. Totuși, alarma nu a ajuns mai departe.

De fapt, în incinerator nu se ard cadavre. Ceea ce ajunge în instalație sunt deșeurile medicale, ce rămâne după operații, tifon, perfuzii, sisteme de plastic, hârtie, carton și altele. Cuptorul de ardere a deșeurilor medicale nu are filtre, așa se explică intensitatea mirosului urât al fumului negru și lichidul uleios.

În fiecare lună se arde aproximativ 1 tonă de deșeuri medicale
Spitalul arde deșeurile seara, de cel puțin 2 ori pe săptămână

De la directoarea Spitalului Raional Călărași, Silvia Bobescu, aflăm că incineratorul funcționează din 2012 și în el se ard deșeurile medicale din spitalul raional și din instituțiile medicale din raion. Funcționara locuiește și ea în apropierea spitalului, însă nu a văzut niciodată nicio picătură despre care povestesc oamenii.

„Arderea deșeurilor este o soluție mai bună, deocamdată, decât aruncarea lor la groapa de deșeuri”

Potrivit directoarei, soluția pentru incinerator ar fi niște filtre pe care le caută de cel puțin șase luni. Paralel, s-au informat și despre un cuptor performant care costă 1.300.000 de lei. „Știe și Consiliul Raional Călărași. Cuptorul poate fi pentru toată medicina din raion. Dar banii aceștia sunt bani mulți pentru instituția noastră. Am vorbit și cu ecologia de la noi din Călărași și căutăm filtrele ca să nu iasă fumul acesta negru. Cum le găsim, cum le punem”, menționează Silvia Bobescu.

Totuși, se pare că există o problemă de comunicare între directoarea spitalului, Consiliu raional și Inspectoratul Ecologic Călărași.

Vicepreședintele raionului, recunoaște că ardere deșeurilor medicale este o problemă, că se discută de mult timp despre acest subiect și se încearcă a se găsi o soluție. Acesta a declarat că la ședința Consiliului din luna iunie urmează să se discute încă odată acest subiect. Cert este că până acum nu s-au alocat bani nici pentru filtre, nici pentru cuptor.

În 2017, Inspectoratul ecologic Călărași a eliberat autorizație pentru cuptorul de ardere a deșeurilor valabilă până în 2022, chiar dacă acesta nu are filtre și ceea ce se emite în urma arderii deșeurilor medicale ar putea fi dăunător mediului. Mai mult, șeful Inspectoratului nu știe de faptul că incineratorul nu are filtre, nu știe ce iese pe hogeagul crematoriului și nu știe ce rămâne în urma arderii, pentru că „șeful și inspectorii lucrează până la ora 17, iar arderea se face mai târziu”. Pe deasupra, nimeni nu i-a sesizat.

Ce a stat a baza deciziei de a emite autorizația în 2017 pentru acest cuptor?
– Este legea deșeurilor. V-am spus, deschideți-o, că acolo se permite arderea deșeurilor medicale, spune șeful Inspecției Ecologice raionale Călăraşi Veniamin Ghilan.
– Dar acolo scrie că cuptorul trebuie să fie dotat.
– Nu scrie.

Ceea ce spune șeful inspectoratului este parțial adevărat. Legea nr. 209 (2016) privind deșeurile spune că incinerarea și coincinerarea deșeurilor de orice proveniență este interzisă, cu excepția deșeurilor rezultate din activitatea medicală. Totuși, există Regulamentului privind gestionarea deșeurilor medicale (publicat în MO în 2002) care spune clar că: „incinerarea deșeurilor” este arderea deșeurilor în instalații speciale, denumite incineratoare, cu asigurarea temperaturii de denocivizare a deșeurilor și cu utilizarea tehnologiilor de reținere și purificare a gazelor”; „Incineratoarele trebuie să respecte normele și standardele în vigoare privind emisiile de gaze în atmosferă și pe cele privitoare la produsele secundare rezultate din procesul de incinerare și din procesele de reținere și purificare a gazelor (cenușă zburătoare, zgură, ape reziduale). Aceste produse vor fi colectate și îndepărtate în așa fel încât să nu polueze mediul”.

Nici la Centrul Monitoring al Calităţii Aerului Atmosferic şi Radioactivităţii Mediului nu a fost depusă vreo sesizare pentru analiza aerului atmosferic de la Călărași. Pentru că nu au stație de expertiză în zonă, experții ar putea să se deplaseze la Călărași ca să stabilească dacă este sau nu poluat aerul. Pentru a putea face asta, Centrul trebuie să fie sesizat.

Enlarge

colaj
Incineratorul în care Spitalul Raional Călărași arde deșeurile medicale

De la cazangerie și groapă de gunoi, la incinerator fără filtru

Directoarea Spitalului Raional Călărași explică faptul că s-au căutat și alte soluții, dar sunt scumpe pentru instituție. Una dintre ele putea fi transportarea deșeurilor în altă instituție pentru a fi arse, însă au calculat în jur de 300 de mii de lei pe an.

În jur 100 de mii de lei sunt cheltuielile anuale pentru crematoriul SR Călărași

Mai mult, spitalul a mai cheltuit 100 de mii de lei pe deasupra, pentru reparația incineratorului. S-a făcut o căsuță și un gard pentru el, ca să nu vină nimeni și să ia seringile sau alte deșeuri.

Cât despre cadavrele care se ard în incinerator, directoarea a negat informațiile. Potrivit ei, organele se pun înapoi în corpul decedatului după autopsie. „Extremitățile le ardem în cazul în care rudele nu le iau acasă. Dar în majoritatea cazurilor, rudele le iau și le îngroapă în cimitir”, a declarat Silvia Bobescu.

Cu șase ani în urmă, Spitalul Raional Telenești ardea deșeurile medicale prin două metode. Una dintre ele era arderea lor în cazangeria spitalului, adică în sistemul de încălzire. A doua metodă era arderea lor la groapa de gunoi. Spitalul a improvizat un cuptor din metal și înainte de a le arde, le dezinfectau. „Asta era o modalitate nu tocmai corectă, dar, comparativ cu arderea în cazangerie, în localitate, unde în jur sunt locuitori și comparativ cu modalitatea de a le arunca la coșul cu gunoi, asta era mai bună decât altele. Evident că se polua mediul”, recunoaște Alexei Bivol, directorul spitalului.

Dar, de 5 ani deja, toate deșeurile medicale din raion, dar și din alte spitale din afara lui sunt aduse și prelucrate în autoclava Spitalului Raional Telenești. Au anunțat licitație, ulterior, pentru cumpărarea autoclavei și reparația spațiului au plătit 2 milioane de lei.

2 milioane de lei a costat autoclava:
1 milion de lei de la Centrul Național de Asigurări în Medicină
500 de mii de lei de la Consiliul raional Telenești
500 de mii din surse proprii

Capacitatea autoclavei:

150 litri pentru o procedură (aproximativ 30 kg de deșeuri)
o procedură durează 30 minute
într-o zi de muncă se fac cca 10 proceduri
prețul prelucrării unui kg de deșeuri este de 27 de lei

Spitalul Raional Telenești arde cel puțin 10 tone pe an. „Nu este o activitate profitabilă. Noi ajutăm instituțiile medicale și valorificăm la maximum capacitatea investiției respective”.

Potrivit managerului, prelucrarea deșeurilor medicale în autoclavă este o metodă modernă care se practică în Uniunea Europeană – nu poluează mediul, nu arde, nu emană miros. Este o procedură de sterilizare, la fel cum se sterilizează materialul pentru operațiile chirurgicale, spune Alexei Bivol.

Deșeurile medicale se pun în autoclavă și se sterilizează cu aburi la temperatura de 180 de grade. După sterilizare, se include un mecanism care mărunțesc perfuziile, seringile și restul. Ulterior, inofensive se aruncă la coșul de gunoi. „Se micșorează volumul, dar nu se ard, nu se poluează, nu iese fum, nu iese miros”, a declarat Alexei Bivol, directorul Spitalului Raional Telenești.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.