Ingineră, profesoară și lideră

Sunt mai mult de 18 ani de când Olga Patlati este președinta unei asociații care luptă pentru drepturile femeilor. Motivația ei este simplă: „să nu fim indiferenți față de ce se întâmplă-n jur”. Chiar dacă uneori și-a pus viața în pericol, specialista a făcut tot ce i-a stat în puteri ca să ajute pe fiecare dintre cele peste 13 mii de femei care au trecut pragul asociației în acești ani.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/692462117794978/?__xts__[0]=68.ARDCHGPCrJx8vNLxlHhw9Vt0WPsJw6AxySzt1ljhBdt7xoJXS6kNvtSwL9DxRXpwj7xiOnfnRN9660qihKBNWog4jYRCK1uIxGj1IdRCLmNWOKRJQRgpHvR1mNLq7d7wTa66cdDDprILz2MXSx9uXboZ9UkgtqZ7S31XS5sg0JkkskdkLjM5pnNTFG_y7YHenEjPFmQWDdevtqWM_uc0hM3hVd54NZb6Yw&__tn__=-R

În ziua când am vizitat-o, Olga și psihologa asociației consiliau o bălțeancă. Femeia era amenințată și agresată verbal zilnic de vecini. Într-un final, a venit să ceară ajutorul specialistelor. A scris o plângere la poliție și analizau împreună pașii următori pe care urmau să-i facă pentru a realiza problema.

Asociația se află la marginea orașului Bălți și împarte o clădire cu grădinița nr. 1 din Bălți. Râsetele copiilor contrastează mult cu discuțiile din birourile organizației. Pe pereții acestora sunt lipite zeci de postere ce înfățișează copii înlăcrimați, ce-și invită părinții să nu mai fie violenți. Pe mese stau pliante cu același mesaj: „Spune NU violenței în familie”. Se simte un miros ușor de biserică, iar pe un raft stă o iconiță. Olga îi dă 10 lei femeii terorizate de vecini ca să cumpere și să pună niște lumânări la biserică.

Săptămânal, președinta asociației și colegii ei organizează lecții, seminare, atât pentru elevi, cât și pentru adulți. Am însoțit-o în satul Elizaveta, în suburbia municipiului Bălți. Pe drum spre primăria localității, discutăm despre alcool și despre ce face el cu mințile oamenilor. Își amintește de un caz recent, când doi prieteni care și-au sfârșit seara încăierându-se. Unul dintre ei a fost înjunghiat de prietenul lui.

„Un motiv al violenței domestice este alcoolul. Aproximativ în 70% din cazurile de violență, agresorul este în stare de ebrietate. Agresorul folosește foarte des alcoolul și evident că sistemul lui nervos este deja deteriorat și nu doar sistemul nervos, dar și psihicul.”

Într-o sală de conferințe, câteva femei așteptau președinta asociației. Aflu mai târziu că acestea lucrează în primărie. Olga a venit pentru a le chestiona și a stabili care este atitudinea lor, cum vor acționa ele atunci când victimele violenței în familie se vor adresa la ele.

Este important ca femeile să fie active în toate sferele, inclusiv în politică, spune capul organizației. „Anume în acest domeniu ele au posibilitatea să participe la decizii. Pentru a soluționa corect problemele cu care se confruntă societatea și țara noastră, noi trebuie să fim active”, menționează Patlati care mai lucrează ca și profesoară de fizică la Colegiul Politehnic din municipiul Bălți.

Asociația Obștească „Onoarea și Drepturile Femeii Contemporane” a fost creată în anul 2000.

Beneficiari ei sunt persoanele din zona Centru-Nord a Republicii Moldova.

A oferit peste 33 de mii de servicii

Înainte de a lucra la colegiu, specialista a predat la Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți. De profesie este fiziciană și înainte de a fi profesoară, opt ani, Olga a lucrat ca ingineră la Institutul de Cercetări Științifice de pe lângă Uzina Răut, mun. Bălți. În același timp, femeia a administrat asociația, pentru că are și cunoștințe juridice. „Îmi place exactitatea și frumosul”, își justifică alegerea făcută.

Potrivit specialistei, violența în familie este o premisă a traficului de ființe umane. Cu toate acestea, în ultimii ani se atestă un număr mai mic de victime ale traficului de ființe umane. „În primul rând, lumea este mai informată. În al doilea rând, nu are loc plecarea ilegală peste hotare”, explică specialista, menționând că, de la fondarea asociației până în anul 2007, exista câte o victimă a traficului de ființe umane pe lună.

În anul 2017, la asociație s-au adresat aproximativ 150 de victime ale violenței domestice. Numărul persoanelor care se adresează la poliție și la asociație ar fi crescut, pentru că a fost adoptată legea cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie. Unul dintre motivele violenței domestice ar fi sărăcia. „Ea presează, copiii cer mâncare, viața cere cheltuieli. Iar dacă nu stopăm conflictele la timp, ele cresc în violență și agresivitate”, explică Olga Patlati.

În echipa de fondatori ai asociației sunt și câțiva bărbați care luptă pentru drepturile femeilor. „Drepturile femeii sunt drepturile omului. Un bărbat prețuiește o femeie, pentru că are în familie mamă, soție, fiică, noră. Trebuie să fie o echitate atât în societate, cât și-n familie”, menționează Olga, explicând faptul că dacă vrem să prevenim violența în familie și traficul de ființe umane, trebuie să fim înțelegători și deschiși spre comunicare.

Un alt motiv al violenței în familie, potrivit specialistei, este legat de stereotipuri. „Femeia întotdeauna trebuie să asculte, femeia trebuie să fie supusă, locul ei este la bucătărie, ea trebuie să facă curat pentru că este femeie, iar șirul acesta continuă”, enumeră Olga, afirmând că ordinul de restricție și ordonanța de protecție pentru victime chiar funcționează.

Conform spuselor, când vine polițistul la fața locului, emite ordinul de restricție. Agresorul este scos din casă, chiar dacă ea poate să-i aparțină. De obicei, i se interzice pentru 10 zile să se apropie de casă, să telefoneze victima și să-și vadă copiii. Dacă agresorul încalcă ordinul de restricție, victima primește ordonanță de protecție prin judecată, la cerere.

Olga Patlati este o luptătoare. Calitatea de lideră a moștenit-o de la tatăl ei care, la fel, a fost un lider și a luptat pentru dreptate, iar mama a fost psihologă, fără studii – „cu dar de la Dumnezeu”. „Am văzut un exemplu frumos în familia mea. Întotdeauna mi-am dorit ca nu doar acasă la mine să fie o armonie, dar și-n societate”. Prin urmare, asociația și-a propus, pe lângă lupta cu traficul de ființe umane și violența în familie, să creeze o platformă de prevenire a migrației. „Dorim ca tinerii să se realizeze la baștină, să aibă oportunități ca să revină acasă și țara să rămână vie”.

Anul trecut, 10 871 de persoane s-au adresat la poliție în legătură cu violența domestică. Doar 2 909 au fost înregistrate. În perioada 16 mai – 30 noiembrie 2017, poliția a eliberat 2 161 ordine de restricție de urgență, în privința agresorilor familiali. Din numărul total de agresori aflați la evidența organelor de poliție, 5 221 de persoane sunt bărbați și 200 sunt femei.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare