În culisele campaniilor electorale (I) Vladimir Voronin: „Dacă nu ajungi la alegători, omul nu o să te voteze niciodată”

„Voi, jurnaliștii, faceți un interviu cu cineva și vi se pare că știți totul”, spune Vladimir Voronin, în timp ce ne poftește în biroul său din sediul Partidului Comuniștilor – o încăpere spațioasă, caldă și confortabilă. Pe un perete este agățat un portret cu Vladimir Lenin, iar în dreapta mesei de lucru a președintelui PCRM stă un alt tablou care înfățișează mai multe personaje politice de la noi. Acesta ne întreabă dacă avem destulă lumină pentru filmare, iar în timp ce îi prindem microfonul de sacou, liderul comunist spune mai multe glume în limba rusă. Abia după ce pornim camera, Vladimir Voronin vrea să știe de la ce instituție de presă suntem și ce întrebări avem pentru dumnealui. Pe la jumătatea interviului, într-o pauză de discuție, fostul președinte al R. Moldova spune că apreciază jurnaliștii care știu să asculte și ne mărturisește ce moderatori de talk-showuri politice de la noi îi plac.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin

Potrivit Codului Electoral al R. Moldova campania electorală reprezintă o perioadă de activitate care se desfăşoară cu scopul de a-i determina pe alegători să-şi exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent. Printre componentele unei campanii electorale desfășurată la nivel local sau național se numără: echipa de campanie, calendarul de activități, sloganul, programul electoral, afișele, mesajul principal. 

De regulă, omul-cheie în această activitate este șeful de campanie. Acesta supraveghează evoluția lucrurilor, ia hotărâri în situații neprevăzute, ţine legătura cu mandatarul financiar, monitorizează donațiile, cheltuielile, întâlnirile cu cetățenii, feedback-ul din partea publicului, etc.

Moldova.org și-a propus să-i cunoască pe cei care stau în spatele campaniilor electorale desfășurate de cele mai cunoscute partide din R. Moldova. Comuniștii au fost primii care au răspuns solicitării noastre. Strategul campaniei acestora este însuși liderul formațiunii, Vladimir Voronin. Fostul președinte al R. Moldova este unul dintre cei mai experimentați concurenți electorali, întrucât aceasta este a opta participare a PCRM la alegerile parlamentare.

Regulile de joc se schimbă

Vladimir Voronin ne-a primit în biroul său din sediul partidului pe care îl conduce de 26 de ani. Ne-a spus câteva glume în stilul său caracteristic și ne-a anunțat că avem la dispoziție 15 minute pentru interviu. Timpul alocat inițial s-a prelungit, iar fostul șef de stat ne-a explicat pe larg care sunt provocările acestei campanii electorale, din punctul său de vedere.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1908856412559929/?__xts__%5B0%5D=68.ARCvfOqqc3PtTdHQQ2NkWoolhUNQY_JhW0BIRvs_G4EXCgGmzVchBYDbdcYqcyyW3sJmpy6rldx1fbCBzlUg-qzXyULNlE-QdXYOLiQNJrIvjrDIXrtLzJ_kmtqwIye6K4mDefAeaF3321EgpNzPnPLx59Y-fyyslv7wqM5pMjnq0zRCNA-G7cnaFtFFSBeAvSKKayJt3BBSZ-z9hJKcJvpxWb_vkiUrfxWMFLvu-ODWRqgGjCrl_pjVVTd5HEMo8fmRflR3Lehj-14TSeQ0X0ImPpXKj3NSTcA3puH_n-5ByX-G4INL8cHj2IihezGL3Obr2aFOCzxmBLzPi1-oN2nOe717_xX-YyU&__tn__=-R

Liderul comuniștilor susține că îi este greu să spună ce anume îl poate cuceri pe un alegător. „Tehnologiile acestea de a pregăti și a petrece campania electorală deja sunt însușite, pentru că noi participăm pentru a opta oară la parlamentare. Le cunoaștem foarte bine. Altă treabă că regulile de joc se schimbă. Tehnologiile rămân tehnologii, dar regulile de joc, mai ales de data aceasta, sunt ceva ieșit din comun care îi încurcă pe toți”, crede Voronin. Acesta se arată nemulțumit de regulile impuse de Comisia Electorală Centrală și de faptul că, zilnic, membrii formațiunii trebuie să completeze „tot felul de formulare și blankuri”.

Președintele PCRM spune că modul în care se organizau campaniile electorale pe timpurile sovietice nu s-a schimbat esențial. „Eu am fost de două ori ales deputat al Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. În linii generale, mari diferențe nu există și nu pot să existe. Sunt aceleași tehnologii care trebuie să permită concurenților electorali să ajungă la alegători. Dacă nu ajungi la alegător, omul nu o să te voteze niciodată”, afirmă fostul președinte de țară.

„Le trag motanul pe spate cu ghearele scoase”

Articolele de specialitate ne învață că o campanie electorală nu poate exista în lipsa unei strategii. Aceasta se referă la un calendar de activități pe care un candidat să îl pună în practică într-un anumit interval de timp, cu scopul de a atrage electoratul de partea sa sau măcar de a slăbi forțele contracandidatului.

Staff-ul electoral al comuniștilor este format din aproximativ 200 de oameni.

În timpul campaniei, aceștia se ocupă intensiv de organizarea întâlnirilor cu locuitorii din toate regiunile țării. Voronin spune că, pentru a avea priză la public, un politician trebuie să fie convingător în discursul său. „Să nu promită marea și sarea, dar să se bazeze pe situația social economică și politică care este la moment în țară, să propună măsuri concrete de redresare a situației în așa fel încât oamenii să-l creadă”, consideră fostul președinte al R. Moldova.

Acesta primește regulat informații despre cum lucrează subalternii săi în teritoriu. „Cine și unde a fost, cu câți oameni s-au întâlnit, ce obiecții, câte întâlniri fac candidații… Cei care fac mai puțin decât e pusă norma și sarcina, le trag motanul pe spate cu ghearele scoase. Acum e graficul pentru 4-10 februarie. Eu am opt întâlniri în următoarele șapte zile”, punctează liderul comunist.

Comuniștilor nu le plac billboard-urile

Între întrebările noastre despre modul în care își desfășoară campania electorală, Vladimir Voronin își exprimă dezacordul față de acțiunile președintelui socialist Dodon, dar și a Partidului Democrat. „În acești ani (Igor Dodon, președintele R. Moldova – n.r) n-a mișcat niciun pai și spune într-una că n-are împuterniciri. Tu, când ai hotărât să candidezi, ai citit Constituția? Ai văzut ce împuterniciri are președintele? De ce te-ai băgat dacă n-ai împuterniciri? Stai acasă și antrenează-te până vei acumula împuterniciri”, îl sfătuiește fostul președinte al republicii pe actualul lider al țării.

Vladimir Voronin spune că formațiunea sa politică nu a folosit niciodată billboard-urile pentru a se promova. „Dimpotrivă, oamenii înjură aceste billboard-uri. Trece mașina repede și tu dovedești să citești acolo?! Mai mult de atâta, îți sustrage atenția”, crede președintele PCRM. „Noi avem foi volante, листовки (pliante – trad. din rusă) cum le numim noi. Știți, nu toți oamenii înțeleg când discuți cu ei la direct. Alții iubesc să citească pe document, pe hârtie, concret, să se mai gândească. Acest lucru ajută”, adaugă acesta.

Întâlnirea lui Voronin cu viitorii medici

L-am întrebat pe liderul PCRM despre ce le vorbește alegătorilor în cadrul întâlnirilor sale cu ei. Acesta ne-a propus să participăm la una dintre aceste întrevederi. Astfel, pe 6 februarie, Vladimir Voronin, a ținut un discurs în fața studenților și profesorilor de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Fostul președinte le-a vorbit tinerilor despre ce au făcut comuniștii în cei opt ani de guvernare și a stârnit hohote de râs în sală cu glumele sale și mai ales, cu persiflările la adresa membrilor Guvernului democrat.

Unii dintre studenți au mărturisit că au venit la întâlnirea cu Vladimir Voronin, pentru că așa le-au zis profesorii, iar alții au spus că au venit de bună voie. Una peste alta, liderul PCRM a încercat să-i convingă pe tineri că, dacă vor ajunge la guvernare comuniștii, atunci va fi ordine în țară. De altfel, acesta este sloganul pe care comuniștii mizează la alegerile din 24 februarie. La ultimele alegeri parlamentare, desfășurate în 2014, PCRM a acumulat 17,48% din voturi, obținând 21 de mandate în Legislativ.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare