Încălzirea Internatului Psihoneurologic din Bădiceni este asigurată de o cazangerie unde, în ture de câte 12 ore, lucrează opt fochiști. În fiecare an, prin mâinile lor, trec mai bine de 350 de tone de cărbuni și brichete.

Pentru a face față încălzirii unei comunități formate din 395 de pacienți și circa 200 angajați, în perioada rece a anului cazangeria funcționează non-stop. Cazanele de cărbuni își reduc turația o dată pe zi, atunci când fochiștii îndepărtează materialul solid, rezultate în urma arderii. Acest proces are loc în timp ce focul încălzește apa care circulă prin caloriferele internatului.

Pentru că mai mereu în cel puțin unul dintre cele trei cazane flacăra este prezentă, fochiștii de aici au botezat cazangeria, mai în glumă, mai în serios, „Focul Veșnic de la Bădiceni”.

Pentru a-și întregi salariile, atunci când nu întrețin focul, cei opt fochiști de la internat lasă gurile cazanelor pentru alte sarcini din mica comunitate: paznici, îngrijitori sau infirmieri.

Internatul Psihoneurologic din Bădiceni reprezintă una dintre cele mai mari instituții de plasament pentru persoane adulte cu dizabilităţi mintale din R. Moldova.

Autor: Ion GNATIUC

Lasă un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *