„Femeia trebuie să fie hotărâtă, să nu-i fie frică de greutăți și să fie puternică”

Natalia Karamit este directoarea Centrului de Medicină Avdarma de patru ani. Principala problemă cu care se confruntă majoritatea instituțiilor medicale din țară a ocolit-o pe această femeie. Sau, pentru că este o lideră bună, satul Avdarma nu duce lipsă de cadru medical.

În satul Avdarma, este o atmosferă specială. În depărtare, muzica rusească răsună din difuzoare ruginite agățate de stâlpi, care transmit un radio local. La ora amiezii, coridoarele Centrului de Medicină sunt goale. Unde sunt oamenii? Unde este imaginea ceea pe care o întâlnești de fiecare dată când ești bolnav și trebuie să stai în coadă la ușa medicului, de ți-e lehamite? Se pare că avdarmenii sunt sănătoși.

Natalia Karamit este chemată de urgență acasă la un pacient imobilizat. În această dimineață, ca și-n celelalte, a consultat pacienții. După prânz, directoarea rezolvă probleme organizatorice. Își întrerupe activitatea, amână planurile ca să discutăm despre sarcinile ei în calitate de conducătoare a policlinicii din sat.

Cabinetul ei este imediat la dreapta, cum intri în spital. Îl găsești așa cum ai căuta un cadou într-o cutie mică, dintr-o cutie mai mare. Întâi intri în cabinetul care servește ca registratură, spațiu de odihnă pentru cadrele medicale, dar și locul unde se examinează și pacienții: li se verifică temperatura, tensiunea și apoi la directoare.

Enlarge

IMG_0761
Foto: Tatiana Beghiu

Surorile medicale sunt bine dispuse. Întrebate unde sunt pacienții, femeile chicotesc. „Când vremea e bună, lumea e pe deal. Când plouă, toți vin la policlinică. Își aduc aminte că o săptămână în urmă i-a durut ceva”, glumește una dintre surorile medicale. Toată lumea râde. „Astăzi au fost zece oameni. Dar iarna vin și câte 60-70 de pacienți pe zi”, menționează altă femeie.

De fapt, în echipa Nataliei Karamit de 20 de oameni, sunt doar doi bărbați: felcerul și contabilul. Ivan Garbalî lucrează ca felcer în Avdarma de 31 de ani. Spune că se simte confortabil într-o echipă de femei. „Câteodată, ele uită că sunt bărbat și pot să-și schimbe hainele în prezența mea”, spune Ivan cu o voce calmă cu care vorbești despre o normalitate.

Enlarge

IMG_0795
Ivan Garbalî, felcer

Foto: Tatiana Beghiu

Directoarea îl privește amuzată pe Ivan, se arată mulțumită de echipa ei și de ce a reușit să facă în toți acești ani. A început prin a fi directoare-adjunctă a Centrului Medicilor de Familie din Comrat, dar în mare parte, Natalia nu lua decizii și munca ei a fost simplă până în 2014. După asta, s-a gândit că Centrul de Medicină din Avdarma ar trebui să fie independent și să funcționeze pe bază de autofinanțare. La început, i-a fost foarte greu.

„Au fost griji multe, dureri de cap, pentru că este greu să te duci, singură… Nu eram pricepută în această muncă și-n sarcinile unui director, care includ și muncă de jurist și contabil. Eu sunt doctoră, am studii medicale. Nu ne învață lucrurile astea la universitate”, se justifică directoarea spitalului. Cea mai mare frică de atunci era că nu o să poată da salariul muncitorilor, că nu o să poată consulta pacienții și ei vor avea de suferit.

„Prima dată când am auzit de business plan, am făcut ochii mari și am întrebat: ce să fac cu asta? Cu ce se mănâncă asta? Îmi făceam griji despre cum o să fac acest business plan.”

Natalia Karamit a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Din 1995, lucrează în satul de baștină. „Când am venit să lucrez, specialitatea de medic general nu era. Eu am fost terapeută. După asta, m-am specializat și am devenit medică de familie”, afirmă directoarea. Încă nu înțelege cum s-a întâmplat că are o echipă deplină și ce i-a determinat pe oamenii să rămână la Centrul de Medicină Avdarma. Lucrătoarele medicale sunt tinere și în echipă există o singură persoană de vârstă de pensionare.

Pe parcursul carierei, ea nu a simțit să fie discriminată sau o atitudine diferită din partea celor cu care a lucrat. Natalia se întreabă dacă nu s-a întâmplat asta datorită insistenței ei. „Femeia trebuie să fie hotărâtă, să nu-i fie frică de greutăți și să fie puternică”, sfătuiește Karamit, menționând că a devenit hotărâtă cu timpul.

Enlarge

IMG_0767

Foto: Tatiana Beghiu

Directoarea ne face o excursie în centru. Cel din urmă este reparat și dotat de către „mecena”. Așa îl numesc locuitorii satului Avdarma pe Ilia Kazmalî, unul dintre fondatorii holdingului „Sheriff”, care s-a născut în această localitate și investește în ea.

Întrebată dacă salariile lucrătorilor medicali sunt mărite din resursele acestei persoane, directoarea a declarat că „salariile nu sunt mecenate”. Cu toate acestea, Natalia crede că salariile trebuie să fie mărite, ca oamenii să nu plece peste hotare, să nu lase copiii. „E nevoie de locuri de muncă și probabil niște evenimente culturale ca omul să iasă undeva, să se odihnească, niște excursii. Omul are nevoie de timp pentru acestea și să aibă aceste posibilități.”

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1904181443031529/?__xts__[0]=68.ARCiCTDbduAj1TycMUJnM2WffGSab8wN_KRGTMNF_f-wI5K0xXlpLQ6ZKaWso-hZ5GXQvizoZ1LlcZcabX1CH5pCN5_iBep6zElbQM2opSwxR5s1nus6BB6An_pePnNiGWDuLvXhQVcBlzmJ1Bl5g2IQBpq_Nb_YIXXrdWAgRqG9tAqslO6j8272l2arqs4mAwCsyWUdUTVeBp85nSW6MbWOaea6ViwTYtDhEtT8Ukny2V5Fm6nYeldwrp8V5MVEzQ38s2NPmkHFBHe9mMh2q5nJvHL83XxF11hz9KO1vmvunS4z8SVRcCgFAJpEplXQUSvdJzP6h6N17j5WkajYotGYd4M8WnM-QNc&__tn__=-R

Parteneriate cu alte spitale

Centrul de Medicină Avdarma are contracte cu alte instituții medicale, unde pacienții sunt consultați și pot efectua investigații, pe care nu le pot face în Avdarma. Beneficiarii nu achită nimic pentru ele, are centrul grijă să transfere banii pe contul partenerului.

Enlarge

IMG_0802

Foto: Tatiana Beghiu

„Eu sunt doctoră și cunosc mai bine de ce au nevoie bolnavii mei. Știu e mai bine unde să facă anumite investigații și unde le va fi mai confortabil. Înainte, făceam analizele de țesut pentru diagnostic oncologic, o dată în trei ani, la Chișinău. Era incomod și primeam o dată în două sau trei luni rezultatele. Veneau femeile și mă întrebau de analizele lor, când vor primi rezultatele”, povestește directoarea. În prezent, există un contract cu o întreprindere din Comrat și rezultatele analizelor sunt gata peste o săptămână. În Centrul de Medicină Avdarma, de exemplu, analiza generală a sângelui și rezultatul sunt gata în maximum 30 de minute.

Centrul de Medicină Avdarma deservește 3450 de pacienți. De asemenea, centrul consultă și locuitori ai satului Ferapontievca, din municipiul Comrat și din localitățile apropiate.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare