„În dulapul din clasă avem absorbante și prezervative"
Într-o societate tradițională și patriarhală, cu frică de Dumnezeu și educație sexuală, o femeie pe nume Eugenia Smochină, profesoară de limbă și literatură română în orașul Orhei, le vorbește copiilor nu doar despre Eminescu și eseuri, dar și despre prezervative sau sifilis.

Cu 30 de km mai la Nord, adolescenta Ana-Maria Odobescu, elevă în clasa a XII-a, își învață colegii de clasă unde să se adreseze când corpul lor trece prin schimbări pe care nu le înțeleg.

Ceea ce le unește pe aceste două femei este încrederea că fără educație sexuală și reproductivă nu putem spera la o societate sănătoasă și liberă.
Numărul mamelor minore,
în scădere
1998
  • 7 206 fete de până la 19 ani au născut
  • 1 058 băieți de până la 19 ani au devenit tați
  • 3 001 avorturi
2018
  • 2 196 fete de până la 19 ani au născut
  • 167 băieți de până la 19 ani au devenit tați
  • 645 avorturi
Situația este cu totul alta la capitolul infecții cu transmitere sexuală. Potrivit unui raport de evaluare efectuat de mai multe ONG-uri și instituții din Republica Moldova, în 2017, 11,9% din totalul celor infectați cu HIV reprezentau tinerii cu vârsta 15-24 de ani. Principala cale de transmitere este contactul heterosexual.

81,09% din toate cazurile noi în 2017 au fost transmise prin cale sexuală. Restul, prin consumul de droguri injectabile, prin contacte homosexuale, de la mamă la copil.

Trebuie să menționăm că aproximativ cu 20 de ani în urmă situația era inversă: cei mai mulți se infectau prin consumul de droguri injectabile.
Societate nepregătită
pentru educație sexuală
În anul 2005, Ministerul Educației a introdus cursul „Deprinderi de Viață" despre care și astăzi se discută. Cursul trebuia să-i învețe copii ce înseamnă protecție, infecții cu transmitere sexuală, igienă personală, alimentație corectă, scopuri profesionale, stresul, drogurile, drepturile omului și altele.

Manualele și cursul nu au stat prea mult pe mesele copiiilor. Acestea au fost retrase, iar cursul anulat, întrucât părinții, dar și reprezentanții bisericii amenințau cu proteste. „Promovează cunoștințe despre contracepții și diverse perversiuni care mutilează sufletele copiilor", spuneau ei. Astăzi, unii profesori folosesc ca resursă informațională manualele acestui curs.

Ceea ce a generat opoziția vehementă a societății împotriva cursului a fost faptul că societatea nu era pregătită, iar specialiștii nu erau încă bine instruiți.

„Noi nu vrem să acceptăm că copiii noștri cresc, că ei nu sunt proprietatea noastră, că nu putem face orice cu viața lor", spune Galina Leșco, directoarea Centrului de Sănătate pentru Tineri „Neovita", menționând că schimbarea se produce mult mai greu decât s-a așteptat.

În paralel, apăruse în Republica Moldova Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Moldova Y-PEER. Scopul lor era și este de a dezvolta cunoștințe, atitudini și deprinderi utile de viață în rândul tinerilor, pentru a-și proteja propria sănătate cu toată responsabilitatea, povestind despre contracepție, protecție și despre infecțiile transmise pe cale sexuală. Astăzi, sunt peste 100 de traineri care-i învață pe elevi educația sexuală și reproductivă.
Galina Leșco,
directoarea Centrului de Sănătate
pentru Tineri „Neovita"
„Cei cu viziuni patriarhale se tem că după lecțiile de educație sexuală, adolescenții își vor începe viața sexuală mai devreme. Debutul sexual este la 15-16 ani și așa este peste tot în lume, așa se întâmpla și cu 30 de ani în urmă. Însă după lecțiile de educație sexuală, debutul are loc mult mai sigur, fără sarcini nedorite, fără infecții, fără avorturi".

Foto: Facebook/ Daniela Draghici
Rușinea și ce mai stă
în dulapul clasei
Eugenia Smochină împlinește la toamnă 40 de ani. Totuși, ideea de a vorbi cu fiul ei de 16 ani despre educația sexuală o speria. În paralel, elevele ei de-o vârstă cu fiul său sau chiar mai mici o bombardau cu întrebări despre ciclu menstrual, contracepție, relațiile cu băieții și altele. Abia după ce a început cursurile la Y-PEER, și-a făcut curaj să vorbească atât cu fiul ei, cât și cu elevii despre educația sexuală.

Astfel, începând cu martie 2017, profesoara Eugenia Smochină începe să le vorbească elevilor nu doar despre Eminescu, despre subiect și predicat, ci și despre prezervative, sterilet, avort, sifilis și alte infecții cu transmitere sexuală. În afară de concursurile de poezii sau olimpiadele la limba și literatura română, au văzut cum arată scaunul ginecologic și au discutat despre ce se întâmplă după ce elevii devin părinți.

Făcând acest curs, își amintea de propria adolescență când nimeni nu a pregătit-o pentru menstruație. „Când eram eu fetiță, niciodată nu am discutat cu mama pe aceste subiecte considerate tabu în societate. Nu știam ce să fac atunci, ce să iau și de unde să iau. Am luat o batistă, pe post de absorbant. Îmi era rușine să vorbesc cu mama", menționează profesoara.




După primul sărut la 17 ani, din aceeași lipsă de educație sexuală, studenta Eugenia a crezut că și-a pierdut virginitatea. „Mama așa m-a educat: ai grijă, băieții sunt răi. Băiatul o să te strice și o să te ledepe, o să te râdă toată lumea în sat. Nimeni nu o să se mărite cu tine", își amintește femeia.
La lecțiile de traineră a cunoscut alte profesoare cu experiențe asemănătoare și a înțeles că nu este singură. De atunci, are grijă ca în dulapul din clasă să existe mereu absorbante pentru fete și o cutie de prezervative. Într-adevăr, întrebat ce fac dacă nu au bani să meargă la farmacie, unul dintre elevii ei mi-a spus chicotind că mereu va găsi prezervative la doamna Eugenia.
— Ce se întâmplă după ce doi minori devin părinți? Îi întreb.
— Se încep certurile între ei. Rămân să crească copilul. Și-au stricat viața.
— Oricum o să trebuiască să accepte sarcina și copilul. Nu o să poată spune: nu este al meu, gata nu-l cresc. A făcut ce a făcut, va trebui să-și asume responsabilitatea și să crească copilul, continuă pledoaria un alt elev din grup.
Bravo! Și iei o foaie A4, dar mai bine A2 și începi să scrii cheltuielile, spune pe un ton amuzat profesoara Eugenia Smochină.
Pentru mine ar fi o opțiune avortul, zice un alt elev, uitându-se în părți să vadă reacția colegilor lui. Este prea multă responsabilitate, explică acesta.
Elevii Eugeniei Smochină
Copiii sunt cu gândul acasă, îi așteaptă patru zile de vacanța de primăvară. Sunt bine dispuși și fac mișto cu profesoara despre sărutul pasional care a lăsat urme pe gâtul unui coleg. „Zasos sau bicicletă?", comentează colegii. Băiatul i-a zis profesoarei că a căzut de pe bicicletă, rușinându-se să vorbească de sărutul ventuză.

Discuțiile despre educația sexuală și reproductivă i-a apropiat mult pe elevi de profesoară. La ultimul sunet din 2017, după trei luni de discuții la acest subiect, a fost pentru prima dată în viața profesoarei când copiii au îmbrățișat-o și i-au spus: „Noi nu vrem să mergem în vacanță. Cine o să ne mai vorbească despre viață? Cine o să ne învețe cum să ne protejăm și cum este mai bine".
Fotografii din arhiva profesoarei Eugeniei Smochină. Elevii vorbesc despre abstinență și fac postere despre igiena personală
câteva dintre cărțile din care se documentează profesoara de limba și literatura română pentru lecția de educație sexuală
Experimentul
„Sunt pregătit să devin părinte?"
Cele patru clase din Liceul „Ion Luca Caragiale" din Orhei beneficiază de câte o oră pe săptămână cu Eugenia Smochină. Această lecție de educație sexuală se încadrează în „activitate extrașcolară".

Trainera a fost inspirată să pună în practică ideea pe care i-au sugerat-o profesorii Y-PEER și să încerce un joc simplu, dar eficient. Femeia i-a rugat să aducă fiecare câte un ou crud la lecție. Și-a pus semnătura pe fiecare ou și le-a spus să aibă grijă de el, să-și ia copilul oriunde merg ei, fie la lecții, la magazin sau la antrenamente. „Ei trebuiau să-și imagineze că acel ou era copilul lor. Așa am văzut câtă grijă avea fiecare de ou. Cineva l-a pus pe masă într-o băsmăluță".

Câte zile credeți că au rezistat cu copilașul lor? „Trei zile a avut ultimul bebeluș, adică ou. Doar trei zile au rezistat, când noi planificam o săptămână. Cineva l-a spart chiar după a doua lecție, altcineva a doua zi. După acest experiment, copiii au înțeles că nu sunt gata să devină părinți și au asigurat că se vor proteja atunci când vor avea relații sexuale", menționează profesoara. Deși se simțeau în largul lor să discute despre orice cu Eugenia până atunci, după acest joc elevi au recunoscut că profesoara lor poate fi „dură" uneori.
Experimentul „Sunt pregătit să devin părinte?". Din arhiva profesoarei
De la egal la egal
După 10 ani de eforturi din partea celor circa 100 traineri Y-PEER ca Eugenia și altor organizații și persoane care se identifică cu această inițiativă, Ministerul Educației a introdus cursul opțional „Educația pentru sănătate". Acesta cuprinde 7-9 module pentru dezvoltarea holistică a tinerilor, inclusiv sănătatea mintală, reproductivă, prevenirea violenței, alimentația sănătoasă și altele.
22 000 de adolescenți (10%) au solicitat cursul opțional
„Educația pentru sănătate" în anul școlar 2018-2019

Ceea ce face diferit organizația față de celelalte centre prietenoase tinerilor este să antreneze elevi și să-i lase pe ei să-și învețe colegii despre educația sexuală.

Ana-Maria Odobescu este în clasa a XII-a în Liceul Teoretic „Ion Creangă" din satul Cuizăuca, raionul Rezina. După ce a devenit, în 2016, membră a Consiliului Național Consultativ al Copiilor, a descoperit voluntariatul. Așa că în anul următor, devine traineră Y-PEER Moldova. A înțeles că educația sexuală și reproductivă nu trebuie să fie un subiect tabu, ci trebuie să fie discutat cât mai mult. „Tinerii nu vorbesc cu părinții acasă, pentru că cei din urmă nu sunt informați corect și se rușinează. Nici la școală nu se discută despre aceste subiecte, iar internetul este sursa principală de informare", explică tânăra.
Drept dovadă, Ana-Maria era întrebată dacă prezervativul reduce din plăcere, poți rămâne însărcinată în timpul menstruației sau dacă anticoncepționalele îngrașă. După ce le-a demontat miturile citite pe internet, Ana-Maria a văzut cum colegii devin mai deschiși spre comunicare.

Ana-Maria le povestește colegilor din clasele a VIII-a - a XII-a despre schimbările prin care trec în pubertate, regulile de igienă personală, anatomia și fiziologia sistemului reproductiv, debutul vieții sexuale fără riscuri, infecțiile cu transmitere sexuală, metodele de contracepție și cum se utilizează acestea, sarcina și semnele ei.
Profesoara Eugenia Smochină și elevii ei la un concurs organizat de Y-PEER
Organizația Y-PEER și-a început activitatea în 1999 și astăzi se regăsește în 52 de țări, inclusiv Moldova. Ei au succes în rândul tinerilor, pentru că pun accent pe educația de la egal la egal, folosind metode alternative de educație, cum ar fi tehnici bazate pe teatru, jocuri de rol, simulări.

Din păcate, organizația Y-PEER și Biroul Național de Statistică nu dispun de date pentru a măsura impactul exact al muncii lor în domeniul educației sexuale. Totuși, experiența altor țări care au introdus demult orele de educație sexuală în programul școlar demonstrează că numărul de sarcini și avorturi în rândul adolescentelor este în scădere. Se reduce și numărul infecțiilor cu transmitere sexuală în rândul tinerilor de 15-24 de ani. Scade numărul de infectare cu virusul HIV în rândul tinerilor de aceeași vârstă, la fel ca și numărul de abuzuri sexuale.
Acest articol face parte din proiectul media crossbroder „Off the beaten track" lansat de n-ost, Hlidaci Pes, Szabadpecs, Krytyka Polityczna și Moldova.org. Proiectul este finanțat de fondul internațional Visegrad.