Despre Aeroportul Chișinău, criminalitate, Plahotniuc și „tușoncă”. Ce a declarat Igor Dodon după CSS

PE SCURT

  • Statul vrea să rezilieze contractul privind concesionarea Aeroportului Chișinău și examinează trei posibilități în acest sens. Dacă noul proprietar al companiei Avia Invest nu-și va onora obligațiile contractuale, contractul va fi reziliat. 
  • Organele de drept au inițiat trei dosare penale  privind organizarea migrației ilegale a cetățenilor moldoveni care au plecat în Olanda, iar Guvernul va veni cu un plan de combatere a criminalității. 
  • După anunțarea de către SUA a interdicției în privința fostului lider PDM Vlad Plahotniuc, MAI va solicita din nou Interpolului să-l anunțe în căutare. Dar și că borcanele cu tușoncă (carne înăbușită), date reprezentanților mass-media în prejma Anului Nou, au fost preparate de el însuși. 

Declarații în acest sens au fost făcute astăzi de președintele Igor Dodon după ședința Consiliul Suprem de Securitate.

PE LUNG

Primul subiect discutat la CCS a fost, potrivit lui Igor Dodon, organizarea migrației ilegale a unor grupe de persoane de „o anumită etnie”. 

„Avem un fenomen când anumiți cetățeni ai Republicii Moldova de o anumită etnie se deplasau în statele UE, în special Germania, Franța și Olanda și cereau azil politic. Este vorba despre câteva sute de persoane, la finele anului trecut. Este un subiect important sensibil în relațiile cu partenerii de dezvoltare”, a menționat Igor Dodon. 

Potrivit lui, sunt deschise mai multe dosare penale la acest subiect. Este vorba de trei cauze penale, care sunt gestionate de către organele de anchetă, dând asigurări partenerilor de dezvoltare că situația este sub control.

Aeroportul Chișinău: „Pentru noi este principial ca acest contract să fie reziliat”

Al doilea subiect a ținut de Aeroportul Chișinău și rezilierea contractului de concesionare a acestuia.

„Pentru noi este principial ca acest contract să fie reziliat”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit lui Igor Dodon, există trei aspecte care ar permite autorităților să înceapă procedura de reziliere a contractului semnat cu Avia Invest, compania care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău:

  1. Rezilierea contractului pe motiv că nu a fost semnat în interesele statului. Sunt cinci dosare penale deschise Pe numele celor care au semnat contractul și au organizat concursul în 2013, sunt deschise cinci dosare penale care urmează a fi puse pe rol pe 24 ianuarie.
  2. Condițiile contractuale și planul de investiții nu ar fi fost respectate. Potrivit Agenției Proprietăți Publice, investițiile ce urmau a fi făcute de investitor până la finele lui 2019 sunt de 160 milioane de euro. În realitate au fost investite 94 milioane de euro. De aceea Guvernul va notifica investitorul că nu și-a respectat obligațiile investiționale. Mai mult, din cele 94 de milioane investite, 60 milioane au constituit taxele achitate de pasageri. 
  3. Condițiile preferențiale legate de situația de monopol pe piața serviciilor avia și taxa de 9 euro ar putea fi ilegale. Urmează a fi examinat dacă Guvernul avea sau nu dreptul Guvernul de a transmite taxa de 9 euro în contractul de concesiune. Taxele se impun prin lege. „Prin acest contract s-a impus o taxă de 9 euro pentru toți pasagerii care este ilegală. Vom merge prin judecată, lege sau decizia CC ca să anulăm această taxă”, a declarat Dodon.

Compania AIR Moldova a fost vândută în octombrie 2018. Investitorul avea angajamentul să achite 1,2 miliarde datorii și să vină cu investiții. 

„Ei raportează că din 12, miliarde de lei au achitat un miliard și au rămas 200 milioane de lei. Dar, în realitate, datoriile AIR Moldova sunt de 1,1 miliarde lei. Adică au achitat banii față de unii, dar au apărut datorii față de alții. Am constatat că investitorul nu a investit bani proprii în activitatea AIR Moldova. Investitorul a anunțat săptămâna trecută că vrea să investească câteva zeci de milioane de euro în capitalul social al companiei, dacă aceștia nu vor fi investiți, atunci vom lua o decizie – reziliem sau nu contractul”, a spus Igor Dodon.

Criminalitatea. Crimele de rezonanță vs. statistica

„Suntem îngrijorați de crimele de rezonanță care au loc în ultimul timp”, a declarat președintele Dodon, făcând trimitere la cazul omorului băiatului de 12 ani, de la Orhei, care a fost înjunghiat de un alt băiat de 14 ani. 

Totuși, Igor Dodon a menționat că sunt unele progrese în combaterea criminalității, fără să dea detalii. Detaliile, însă contează, și anume, rata criminalității în țară s-a redus considerabil în ultimii cinci ani. Conform Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2018 pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 32 de mii de infracțiuni, înregistrând o scădere de 10% faţă de anul precedent, iar comparativ cu anul 2014 nivelul infracţionalităţii a scăzut cu 23,4%. Rata infracţionalităţii, în 2018, a constituit 90 de infracțiuni la 10 mii de locuitori comparativ cu 117 infracțiuni în anul 2014.

„Trebuie de văzut cauzele, iar acestea țin factori mult mai complecși. 80-90 din crimele grave sunt comise în stare de ebrietate. Și aceasta este consecința plecării oamenilor din țară. Trebuie să fie programe de stat complexe”, a spus Dodon. În cadrul Inspectoratului General de Poliție activează 1547 de polițiști de sector. 

El a mai spus că Ministerul Afacerilor Interne pregăteşte un plan de acţiuni care ar urma să micșoreze rata criminalităţii din țara noastră. 

Căutarea lui Plahotniuc

Întrebat despre aducerea fostului lider PDM în Republica Moldova, Igor Dodon a spus organele statului lucrează pe două filiere.

„Prima ține de darea în căutare internațională a acestuia. Încă în luna octombrie, MAI a cerut darea în căutare internațională a lui Vlad Plahotniuc. Oficiul de la Lion nu a dat curs acestei inițiative a Republicii Moldova, după ce a venit această informație din SUA. MAI urmează să solicite Interpolul repetat. Cea de-a doua filieră ține de filiera SUA – Marea Britanie, unde noi am solicitat detalii muncim separat și suntem în contact cu acestea”, a spus Igor Dodon. 

„Scopul nostru este să-l depistăm și să-l aducem acasă”, a  adăugat Igor Dodon.

Igor Dodon despre „tușonca” ce de toate zilele

Cât privește borcanele cu carne înăbușită oferite jurnaliștilor în cadrul unei întâlniri informale în preajma revelionului, Igor Dodon a spus că nu este vorba despre cadouri protocolare. 

„Îmi amintesc că nu doar anul trecut, ci și acum doi ani am invitat toată presa la Condrița. Au fost la mine în beci. Și le-am dat vin și o carte. „Tușoncă” nu le-am dat. Anul trecut toți ambasadorii acreditați au fost invitați la mine la Condrița cu soțiile. Și tuturor le-am oferit conserve și niște vin de casă. E un lucru normal. Nu ține de protocol și așa mai departe. Și nu am văzut niciun ambasador să spună că e rău. Se face multă politică din aceasta”.

Amintim că gestul lui Dodon a fost criticat și condamnat de organizațiile media. „Faptul că Președinția a făcut lucrul ăsta și a invitat discreționar jurnaliștii, nu mi se pare un lucru ieșit din comun. Politicienii întotdeauna au făcut asta. Este grav că jurnaliștii au acceptat. Bun, să meargă, puteau să meargă, dar să accepte cadouri de la Președinție, mai ales, cadourile pe care le-a oferit, mi se par o jignire pentru profesia de jurnalist și îmi e milă de colegii care au făcut asta. Respectiv, trebuiau să renunțe la aceste cadouri, iar ce s-a întâmplat, cumva, îi descalifică profesional. Politicienii moldoveni întotdeauna au avut o abordare discreționară și i-au corcolit doar pe jurnaliștii care au scris bine despre ei. Asta este încă o dovadă a faptului că, clasa politică din R. Moldova nu s-a ridicat, nici pe departe, la nivelul politicienilor europeni, care nu ar fi invitat jurnaliștii să le dea tot felul de cadouri”, susține Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.