De la profesoară de matematică, în fruntea primăriei

Ce faci când ești primar, bugetul localității este mic și nu reușești să convingi partenerii să-ți ofere bani pentru dezvoltare? Strângi cureaua, calculezi fiecare bănuț și pui în practică teoriile pe care le-ai studiat la matematică.

Așa a făcut și primara comunei Pervomaiscoe, Raisa Vacari. Femeia nu se poate lăuda cu nenumărate proiecte câștigate prin care a dezvoltat satul. În schimb, teoria matematică pe care o predă zilnic elevilor i-a fost de ajutor la formarea bugetului, făcând economii cu care a îmbunătățit viața sătenilor.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/2109306425997128/

Și-a început munca la primăria Pervomaiscoe pe 9 iulie 2007. Pe Raisa Vacari o încercau emoții atât de puternice, încât a dus-o cu gândul la anul 1983, când a fost anunțată că a devenit studentă la USM. Pe vremuri, să fii de la sat, să fii acceptat într-o universitate, era un prestigiu. Primara era mândră.

În acea zi de luni, din profesoară de matematică, s-a trezit în primul om din sat, ne cunoscând legislația. „Mă temeam să pun prima ștampilă. Mă gândeam: „Dar dacă certificatul acesta nu corespunde?” Foarte greu mi-a fost”, își amintește funcționara, menționând că este „departe de ideal”.

La începutul primul mandat, înainte de a lua o decizie, se ducea de fiecare dată la juristul Consiliului Raional Drochia să se consulte și să întrebe cum este corect de făcut o anumită procedură. „Cine nu lucrează, nu greșește”, își spune Raisa Vacari, care, pe parcursul a trei mandate a reușit să urmeze cursuri de administrație publică, a învățat din experiență și a fost susținută de cetățeni.

Cea mai salubră și amenajată localitate din raion

Ușa de la intrarea în primărie dă fix spre cabinetul primarei care este deschisă aproape tot timpul. E o ușă mai înaltă și mai lată decât cele pe care ne-am obișnuit să le vedem în instituțiile publice din Capitală. După ușă, este cabinetul în care muncește Raisa și este împărțit cu asistenta socială. Podeaua e de lemn, vopsită în cafeniu și scârție de fiecare dată când este călcată. Pe partea stângă este colțișorul de relaxare cu două fotolii despărțite de o măsuță. Pe peretele din spatele fotoliilor stă un buchet imens de trandafiri galbeni-rozi.

Enlarge

DSC_8682
Zona de odihnă în biroul primarei

Nu este un cabinet modern. Cu toate acestea, primara nu s-a gândit să-l renoveze. Sau poate a dus-o gândul la așa ceva, dar a lăsat-o pentru altă dată. Nu de alta, dar primul pe lista reparațiilor este oficiul medicilor de familie. Asta, după ce de-a lungul timpului, a reparat grădinița din localitate, a aprovizionat satul cu apă potabilă și altele. Toate au fost făcute cu economiile din bugetul local și cu ajutorul agenților economici. Fără echipă, fără susținători, fără săteni, nu s-ar fi realizat nimic.

„În perioada acestor 11 ani, avem și realizări, și insuccese. În ultimii doi ani, am primit două refuzuri de la parteneri. Ne-am dorit să reparăm oficiul medicilor de familie și am vrut să creăm un centru comunitar în Sergheuca, satul care aparține comunei.”

Din anul 2009, comuna este premiată pentru nivelul de salubritate și amenajarea spațiilor verzi. Dovadă este numărul mare al diplomelor agățate de un perete. Cei aproximativ 1500 de lei primiți, au fost folosiți pentru procurarea instrumentelor de amenajare.

Potrivit primarei, Pervomaiscoe este un sat de oameni gospodari și în preajma caselor lor este curat, amenajat și în fața porților sunt sădite flori. Majoritatea locuitorilor sunt ucraineni, iar satul se află la o depărtare de aproape 200 km de la Chișinău. Pentru a ajunge aici, drumul trece prin Drochia spre Nord și duce prin Țarigrad, un sat mare și deosebit prin arhitectura caselor. În lumina „orașului împărătesc”, Pervomaiscoe dezamăgește. Totuși, cel din urmă se face remarcat prin străzi late și drepte, de parcă ar fi toate niște bulevarde.

În comuna Pervomaiscoe sunt 946 de oameni, dintre care 76 locuiesc în Sergheuca

Sătenii au o gunoiște autorizată. Primara Raisa Vacari spune că nu este amenajată la nivel european, pentru că nu au resurse. „A amenaja o gunoiște este foarte costisitor”. Actuala, este curățită în fiecare an, iar unele deșeurile sunt îngropate în pământ. Au recurs la această opțiune pentru că erau amendați cu câte o mie de lei.

„Nu am devenit primar pentru a-mi realiza planurile personale”

Primara Raisa Vacari este și astăzi profesoară de matematică în satul ei de baștină, Țarigrad, din același raion. Mai mult, este membră PCRM. După finalizarea celui de-al treilea mandat nu știe ce o să facă, pentru că i se pare că este o perioadă mai dificilă și spune că timpul o să le arate și o să le pună la loc. „Poate, de la început, nu eram atât de conștientă că a fi implicat în politică este un lucru foarte greu”, spune funcționara, menționând că o dată ce a ajuns în funcție, activează pentru cetățeni, indiferent de apartenența politică sau religioasă, indiferent de sex și naționalitate. „Nu am devenit primar pentru a-mi realiza visele personale, planurile mele”, a declarat modestă Raisa.

„Nu vreau să discreditez bărbații, sunt și ei sunt responsabili. Ajungând în funcție, își asumă responsabilități. Dar o femeie primară poate este mai receptivă. Noi putem reacționa, putem să soluționăm problemele chiar neavând numaidecât niște resurse financiare.”

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, din 898 de localități ale Moldovei, 185 au la conducere o femeie. Raioanele cu cele mai multe primare sunt Cahul și Florești cu câte 11 femei. Cele mai puține femei la cârma localităților este în raionul Basarabeasca – cu doar o primară.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.