Cum votanții loiali ai comuniștilor au ales democrații

Până acum doi ani, satele Crișcăuți și Horodiște din raionul Dondușeni erau despărțite de doar 6 km. Astăzi, după instituirea sistemului electoral mixt această distanță constituie și hotarul dintre două circumscripții electorale. Localnicii, odată votanți fideli ai comuniștilor, și-au schimbat radical opțiunile politice la alegerile parlamentare din această iarnă. Pentru a vedea dacă votul lor a fost influențat de noul sistem electoral, ce știu ei despre deputații aleși pe circumscripțiile lor și despre împuternicirile lor, am vizitat cele două sate vecine, care s-au trezit peste noapte în două circumscripții diferite.

Satul Crișcăuți, raionul Dondușeni se află la cel puțin 200 de km de Chișinău. Scăldat în soare și copaci înfloriți, satul este dornic de oaspeți și de a schimba o vorbă. Cele mai așteptate zile sunt sărbătorile, duminica – pentru că e zi de piață și vinerea când vine camioneta-magazin „MeriȘor”. Vineri am ajuns și noi în Crișcăuți. Coada la magazin se formase deja, chiar dacă magazinul ambulant încă nu sosise.

Pe prispa fântânii din centrul satului, trei femei discută despre ce vor pune pe masa de Paște. Una dintre ele spune că așteaptă să cumpere pâine de la magazinul social. Totuși, recunoaște ea, nu a votat candidatul Partidului Politic „Șor” pe circumscripția 6 Drochia și nici partidul cu același nume. A votat democrații, pentru că i-ar fi dat bani la Crăciun și la Paște.

Frica ei cea mai mare este să nu primească pensia și speră să nu mai aibă loc alegeri anticipate. „Nu o să fie bine. Politicienii vor sărăci țara cu totul. La votarea asta se duc un cârd de bani. Poate să vină vremea și să nu ne dea pensia”. În câteva minute, femeia se răzgândește și își cumpără pâine de la barul satului.

Crișcăuți
Numărul alegătorilor
Crișcăuți

Satul Crișcăuți din raionul Dondușeni a fost inclus în circumscripția 6 Drochia.

Numărul alegătorilor

În Crișcăuți sunt 885 de alegători.

voturi pentru Corneliu Padnevici (PDM)
voturi pentru Alexandr Lupașco (PSRM)

Până la amiază, rândul spre camionetă, format în mare parte din pensionari, nu se scurtează. Bătrânii sunt nevoiți să aștepte și câte jumătate de oră ca să-și cumpere mazăre, unt, lapte, dulciuri, salam și alte produse alimentare. De fapt, se pare că rezistă durerilor care îi încearcă, pentru că vor să mai socializeze cu vecinii și să mai râdă împreună. Subiectul care-i ațâță este politica.

– Ne uităm la Orhei că e așa de frumos și ghine…

– Toți loc nu avem acolo!

– Borea lui Țâncu a fost acolo și a chicat jos cât e de frumos…

Totuși, chiar dacă vin la magazinul social, cei care stau în rând, au votat și ei democrații. „Corneliu Sainciuc a câștigat pe circumscripția noastră!”, „Padnevici”, strigă într-un glas atunci când au sesizat greșeala. „Dar pe Năstase mai deunăzi așa îl mai scărmăna poliția. De unde Maia Sandu și Andrei Năstase au bani dacă nu lucrează?”, se întreabă una dintre femeile care stăteau în rând, revoltată.

– E plină țara de tâlhari și bandiți.

– Alaltăseară au fost la Lena și au rupt lăcata.

– Dar aseară la Slavic la găini au fost.

– Le este a mânca la oameni.

– Dar ce, nu au știut că vine mașina lui Șor azi?

Starea generală de revoltă a trecut ușor în amuzament. Bătrânii continuă să glumească.

Grigore Ilasciuc și-a umplut tolba cu produse alimentare speciale pentru diabet zaharat. Boala l-a lăsat fără un picior, iar celălalt începe să-l doară. Umblă cu două cârje subrațe. Grigore este responsabil de cumpărături. Soția lui, bolnavă și ea, poate merge doar până la bucătărie.

Loading...

Loading…

„Socialiștii și Dodon vor să-l scoată din joc pe Plahotniuc. Să-l scoată dacă au așa apetit. Ei nu se satură de bani, dar Plahotniuc are mai mulți și s-a gândit să le dea țăranilor”, spune Grigore care este aproape sigur că vor fi alegeri anticipate. Soluția bătrânului e simplă: blocul ACUM „trebuie să mai înmoaie rânza”, sugerând că cei din urmă au prea multe solicitări.

Ilasciuc a fost votant PCRM până anul acesta. Și consătenii lui, la alegerile parlamentare din 2014, după sistemul proporțional de vot, au votat comuniștii. La fel a făcut și satul Horodiște, aflat peste deal de Crișcăuți. Dar după implementarea sistemului mixt de vot, principalul beneficiar a fost PDM. „Voronin a făcut niște măgării”, se justifică Grigore. Principalele televiziuni pe care le urmărește acesta sunt cele din holdingul liderului PDM: Prime, Publika, Canal 2, Canal 3.

Satul alăturat, Horodiște, are cu 200 de locuitori mai puțini. La ei nu a venit magazinul social, însă urmează să ajungă acei 600 de lei promiși de guvernare pentru sărbătorile de Paște. Rândul la poștă este mare, iar bătrânii sunt nemulțumiți și revoltați. Mașina cu bani este pe drum și nu se știe dacă le vor rămâne și lor niște parale.

Nici peste o oră cei peste 200 de pensionari care așteaptă nerăbdători nu primesc semne că mașina va ajunge la ei. O bătrână s-a întins pe o moviliță, în spatele tuturor. Bărbații stau în picioare și niciunul nu are capul descoperit. „Știți ce i-a zis un evreu altui evreu? Înainte la tata era un haos mic, dar acum, iată, așa-i un mare haos”, povestește unul dintre ei când a fost întrebat despre cum li s-a părut alegerile.

Ei nu prea știu cine este Irina Lozovan. Toți ca unul l-au votat pe Lesnic. Iar pe circumscripția națională, electoratul lui Voronin din Horodiște a votat socialiștii și democrații. „Voronin nu știe cu cine vrea. Azi cu unul, mâine cu altul”.

Horodiște
Alegători
Horodiște

Satul Horodiște din raionul Dondușeni este inclus în circumscripția 2 Ocnița.

Alegători

Horodiște are 630 de alegători.

voturi pentru Lesnic Vadim (PDM)
voturi pentru Irina Lozovan (PSRM)

Între timp, în centrul satului, Jan Vicol bate în niște fiare. Este la etapa incipientă a unui gard. Bărbatul este agricultor și în spatele gardului planifică să crească legume. Se mai gândește să-și facă o fermă de vaci. „Dacă vrei, poți să faci bani și acasă”, este convins Jan.

Potrivit lui, în sat încă nu s-a făcut nicio schimbare după alegeri. Pentru Jan încă este prematur de vorbit despre schimbări, întrucât nu s-a format bine parlamentul.

Jan Vicol este nemulțumit că Irina Lozovan (PSRM) a fost aleasă deputată pe circumscripția 2 în care este inclus satul Horodiște. Bărbatul spune că aceasta nu a fost niciodată în sat și el nu știe cine este ea. Deputat ar fi trebuit să fie, după părerea bărbatului, Vadim Lesnic, președintele raionului Dondușeni, membru PDM.

Întrebat care sunt atribuțiile deputatei alese pe circumscripția 2, Jan le încurcă cu cele ale autorităților publice locale și raionale. „Să ajute mai departe raionul, asta a fost condiția. De exemplu, s-a făcut în Dondușeni multe reparații, drumuri, reparație în policlinici. S-au investit mulți bani și nu contează din ce partid este omul. Dacă are dorință, face”, spune Jan făcând referire și la propria lui persoană. A fost în Moscova la muncă, însă a revenit acasă și reușește să trăiască o viață îndestulată.

Pe lângă sarcina de bază a unui deputat de a elabora, propune, vota legi, nicăieri nu este stipulat care sunt atribuțiile deputaților în circumscripții. Totuși, există câteva articole în Legea nr. 38 din 1994 despre statutul deputatului în Parlament. Acestea spun că parlamentarul poate face adresări în probleme ce țin de competența autorităților administrației publice locale, a Guvernului, a altor organe centrale ale administrației de stat. De asemenea, autoritățile administrației publice locale sunt obligate să acorde deputatului sprijinul lucrului cu alegătorii. În acest scop, ele asigură accesul în încăperi sau locuri publice, precum și echipamentul și informațiile necesare, anunță din timp alegătorii despre locul și timpul întâlnirii cu deputatul.

Crișcăuți și Horodiște nu sunt singurele localități din același raion care au fost despărțite în circumscripții diferite. Tactica de a stabili granițele circumscripțiilor în favoarea sau în dezavantajul anumitor concurenți electorali este numită gerrymandering. Gerrymandering-ul a fost posibil după implementarea sistemului mixt de vot, iar beneficiari sunt PDM și PSRM cu câte 17 mandate pe circumscripțiile uninominale. Totuși, principalul beneficiar al sistemului mixt de vot este PDM.

Loading...

Loading…

„La prima vedere, Partidul Socialiștilor ar putea fi unul din principalii beneficiari ai sistemului electoral mixt. Socialiștii vor fi favorizați în mod clar de construcția circumscripțiilor electorale din Chișinău (în 9 din cele 11 circumscripțåii electorale) datorată modului de formare a circumscripțiilor. Totodată, un alt partid care ar putea fi favorizat în circumscripțiile uninominale ar putea fi Partidul Democrat, având în vedere că acesta deține resurse financiare, media afiliată și controlul ridicat asupra autorităților locale și centrale. Astfel, afilierea politică a primarilor are o relevanță particulară pentru rezultatele alegerilor în circumscripțiile electorale”, spunea, înainte de alegeri, Mihai Mogîldea, autorul notei analitice al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care venea să prezinte o serie de factori ce puteau influența asupra agregării preferințelor electorale și configurației politice a legislativului.

Dacă sistemul electoral nu se schimba și rămâneam la sistemul proporțional, PDM putea să aibă 27 de mandate în loc de 30 cât are acum, iar PSRM cu un mandat mai puțin.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.