Cum poate diaspora să schimbe economia Republicii Moldova. Reflecții și proiecte după Offline-ul Adoptă un Vot

Prima ediție a Offline-ului comunității Adoptă un Vot a adunat la Veneția aproximativ 200 de cetățeni moldoveni din 19 țări. Participanții au discutat problemele din mai multe domenii, dar și au venit cu un plan de acțiuni pentru a le rezolva.

La câteva luni distanță, redacția Moldova.org a discutat cu câțiva dintre membrii grupului Economic creat în cadrul evenimentului despre proiectele pe care le-au inițiat, dar și impactul cetățenilor moldoveni de peste hotare asupra economiei Republicii Moldova. Printre membrii echipei se regăsesc economiști atât macro, cât și micro, cercetători în domeniul investițiilor structurale și microcreditare internațională, juriști specializați în dreptul bancar și al afacerilor. După întâlnirea de la Veneția aceștia povestesc că-și dau întâlnire periodic pe Skype, lucrând continuu la implementarea ideilor, dar și la generarea de idei noi.

Program de microfinanțare din partea diasporei

Alexandru Baikalov, unul dintre membrii grupului, stabilit de mai mulți ani în Franța, ne-a vorbit despre proiectul de microfinanțare din partea diasporei pentru proiectele economice și sociale din țară.

Datorită proiectului, inițiativele de business din Moldova pot solicita bani din diasporă la o dobândă simbolică – rată fixă de 2% pe o durată de un an, maxim doi.

Produsul diasporei (microfinanțarea din partea diasporei) va fi, în așa fel, competitiv pe piața de microcreditare moldovenească unde ratele de dobândă sunt destul de mari. Actualmente analizăm dacă ratea de dobândă de 2% este conformă dreptului moldovenesc. Dacă nu, avem și un plan B, vom acorda împrumutul fără nicio rată de dobândă. Altă componentă importantă a proiectului nostru de microfinanțare este principiul solidarității – adică împrumutul pe care îl vom acorda este atât solidar din punct de vedere juridic, cât și din punct de vedere moral: diaspora în mod colectiv în funcție de capacitatea finaciară a fiecărui diasporean creditor este solidară și se consolidează pentru a ajuta antreprenorii din Moldova.

Alexandru mai adaugă că la moment se lucrează pentru un proiect pilot – prima afacere finanțată, iar dacă acesta va fi de succes, acesta va fi un exemplu pentru “toți conaționalii noștri din străinătate care sunt capabil să contribuie la microcreditare, dar încă ezită”.

Întrebat care sunt cele mai grave lacune, în opinia sa, din economia moldovenească, Alexandru spune că lipsa transparenței administrației publice, lupta inexistentă cu monopolurile în toate domeniile, dar și lipsa oricărui program pe termen lung.

Nimeni nu știe la ce să ne așteptăm peste 5-10-15-20 ani. Adică putem să presupunem: ba descoperirea unui nou furt, ba acordarea unui nou ajutor al FMI sau partenerilor din Vest pentru cheltuieli de zi de zi ale statului și în ceea ce privește malul stâng al Nistrului: ajutorul din partea Rusiei. Pe ambele maluri ale Nistrului toate aceste ajutoare vor fi furate și delapidate în continuare ca orice ban public de după independență. Cei care ocupă funcții de decizie nu au expertiza necesară pentru a produce un plan de dezvoltare nici pe termen lung, nici pe termen scurt.

Proiectul  „Adoptă o Afacere”

Despre proiectul „Adoptă o Afacere” ne-a povestit Eugeniu Camenscic, un tânăr din Taraclia care locuiește și activează în Marea Britanie. Ideea a apărut, spune acesta, din necesitatea de a oferi ajutor celor de acasă în ceea ce ține de dezvoltarea afacerilor – expertiză, ajutor în realizarea unui plan de afaceri, promovare, extinderea pieții.

De exemplu, dacă sunteți un specialist in marketing din diaspora și aveți o oră liberă, o puteți oferi în regim de voluntariat unei afaceri din Moldova care are nevoie de expertiza dvs. Iar dacă sunteți un antreprenor din Moldova care are nevoie de un pic de ajutor în marketing, poți obține acest ajutor gratuit, oferind voluntariatul dvs. în schimb. Conversațiile vor avea loc pe Skype.

Ideea se poate transforma într-o platformă națională, unde antreprenorii din Moldova ar putea primi ajutor și expertiză, în schimb oferind timpul lor pentru comunitatea din care ei vin (Bloc locativ, Sat, Oraș, etc.). Sperăm că ideea o să aibă succes pe termen lung, însă înțelegem, desigur, că totul depinde de dedicația tuturor celor căror le pasă de Moldova. De aceea îi invităm pe toți să participe la proiectele noastre. Faptul că oamenii se mobilizează și încearcă să facă ceva concret pentru țară, pe bază de voluntariat, fără a aștepta ceva în schimb, este un semn că noi, ca societate, deja ne auto-transformăm și creștem.

Eugen mai spune că o economie poate funcționa doar atunci când toți jucătorii pe piață sunt egali. “Ceea ce avem noi la moment, însă, eu aș numi economie-zombi, unde guvernează corupția și nepotismul. Funcția statului este de a oferi acel mediu liber, unde omul poate fi sigur că dacă investește banii într-o afacere”, adaugă tânărul.

Pentru mine Offline-ul a fost o descoperire. Am văzut mulți oameni cu lumină în cap și căldură în suflet. Tare sper că acest lucru va continua și mai departe. Cred că s-a format un grup de oameni, o comunitate, care poate schimba lucrurile spre bine.

Proiect al diasporei pentru creșterea calității apei potabile

Veronica Tipirig din Belgia și Viorel Roscovan din Olanda ne-au vorbit despre inițiativa de curățare a fântânilor din comunitățile de acasă. Proiectul presupune implementarea unei metodologii sistematice și eficientă de tratare/curățare a fântânilor de apă într-o comunitate selectată din Moldova.

Este cunoscut faptul că unica sursă de apă pentru majoritatea populației rurale din Republica Moldova sunt fantânile private sau comune. O mare parte din fântânile din Republica Moldova însă conțin niveluri periculoase de fier, fluor și bacterii care pot provoca boli legate de stomac sau rinichi sau, în unele cazuri, chiar decese premature. Vom aduna fonduri prin “crowdfunding” – o metodă de strângere de capital prin efort colectiv în cadrul unei platforme online în care fiecare poate face o donație, cât de mică nu ar fi. Proiectul va fi, de fapt, o colaborare cu autoritățile publice locale din regiunea selectată.

Avantajul acesui proiect, spune Veronica, este faptul că poate fi ușor replicat – pe viitor scopul nostru este să îl aplicam în cât mai multe comunități din Republica Moldova.

Offline-ul se mută la Chișinău

Participanții primului eveniment au decis să organizeze o a doua ediție a Offline-ului comunității Adoptă un Vot la Chișinău. Evenimentul va avea loc în perioada 19-20 august, la Summit Events.

În cadrul evenimentului se vor discuta evoluția proiectelor începute imediat după prima ediție. Totodată participanții vor lansa noi idei de proiecte în grupurile de lucru. Subiectele principale care vor fi abordate țin de realizarea proiectelor educaționale, sociale, economice, juridico-economice, civice și de caritate, dar și alte aspecte tematice precum: inovații, business, antreprenoriat.

Offline-ul este un eveniment civic și împărtășește viziunea comunității „Adoptă un vot” de a contribui prin acțiuni concrete la prosperarea societății din Moldova. Organizatorii invită atât conaționalii de peste hotare cât și pe cei de-acasă să se alăture acestei idei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.