În culisele campaniilor electorale (III) Blocul ACUM: „Am mâncat covrigei și am înghețat de frig”

Oamenii implicați în campania electorală a blocului ACUM spun că, într-o țară săracă, așa cum este R. Moldova, nu poți să cheltuiești milioane de lei pentru promovare și publicitate. Săptămâna trecută, cheltuielile blocului ajunseseră la aproximativ 1,4 milioane de lei. Pentru comparație, democrații cheltuiseră deja 23 de milioane de lei, Partidul Șor – 12,3 milioane de lei, iar socialiștii – 4,3 milioane de lei.

De campania electorală a blocului ACUM se ocupă mai mulți tineri. Aceștia coordonează evenimentele publice, întâlnirile cu alegătorii și pun la punct strategiile de comunicare și promovare. Despre culisele campaniei electorale desfășurate de PAS și PPDA am discutat cu Cristina Bujor, purtătoare de cuvânt al PAS, responsabilă de comunicare în blocul ACUM. Ne-am întâlnit la Institutul Muncii, acolo unde, pe 21 februarie, candidații celor două partide conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase și-au luat angajamentul de a nu se alia cu PD, PSRM, Partidul Șor și Partidul Nostru.

Frig și covrigei

Cristina mărturisește că o campanie electorală este foarte solicitantă. Pentru că nu au investit atât de mulți bani în materialele publicitare, candidații lui Andrei Năstase și Maia Sandu au mizat pe întâlnirile cu alegătorii. „Asta înseamnă că la 08:00 dimineața, uneori la 07:00, este pornirea de la sediu ca să ajungi într-un sat. Ai făcut întâlnirea, repede urci în mașină, mergi în alt sat, ai făcut întâlnirea în Casa de cultură, afară-i frig, uneori nici Casa de cultură nu ți-o oferă, stai afară, îngheți de mama focului, mâncare nu avem, mâncăm covrigi pe drum, în mașină, uneori nici covrigi nu avem”, povestește tânăra.

În prima săptămână de campanie electorală PAS a cheltuit de 16 ori mai puțini bani decât PD.

„Ajungi pe la 8-9 seara, extrem de obosit, trebuie să faci planificarea pe a doua zi, să faci un discurs, să faci un mesaj…Deci e foarte complex, dar această comunicare cu oamenii este cea mai eficientă. Atunci când oamenii te văd în realitate, ei își dau seama cum ești tu, într-adevăr”, continuă aceasta.

„Eu am văzut pe Facebook agenda de întâlniri a PD-ului, era foarte clar stabilit, la ora aceea – întâlnire la liceu, la ora 12:00 – prânzul. Noi nu avem  stabilit în agendă prânz, avem doar cum spuneam, pesmeți și covrigi”, menționează Cristina.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1821040281333355/

Prima campanie de promovare plătită pe online

Cristina Bujor și alți tineri implicați în campania pentru parlamentare au fost alături de Maia Sandu și în campania prezidențială a acesteia, din 2016. „În prezidențiale noi nu am făcut nicio sponsorizare de pe pagina de Facebook a Maiei Sandu. Este prima campanie în care noi am alocat bani pentru promovare online și pentru Adwords. Și până în acel moment noi nu făceam sponsorizări decât de 3-5 dolari de pe pagina partidului”, explică purtătoarea de cuvânt a PAS. Aceasta menționează că persoanele care muncesc în această campanie nu sunt plătite. „Nu este nimeni plătit cu excepția asistentei noastre și a serviciilor contabile”, spune Cristina.

„Eu nu cred în lucrul în campanie, mai ales într-o țară ca a noastră, în care tu ești plătit pentru a face consultanță și tu lucrezi pentru oricine. Ăștia-s mercenari, din punctul meu de vedere. Eu chiar cred în echipe unite prin scopul lor comun”, punctează tânăra.

Blocul ACUM este unul dintre concurenții electorali care nu și-a instalat billboard-uri prin toată țara. „Am avut unul la Ungheni cu Octavian Țâcu, unul la Călărași – cu Igor Munteanu și unul în Băcioi, cred, cu Andrei Năstase. Noi nu credem în billboard-uri, pentru că ăștia-s bani aruncați aiurea. Cred sincer că oamenii sunt sătui de fețele politicienilor pe panouri stradale”, afirmă comunicatoarea blocului ACUM.

„Sinceritatea din ochii politicienilor”

Pe 20 februarie, blocul ACUM a planificat o întâlnire cu studenții de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Niciun tânăr nu a venit la acea întrevedere, spre surprinderea membrilor echipei ACUM. Maia Sandu, care i-a așteptat mai bine de 20 de minute pe studenți ne-a povestit că, ultima săptămână din campania electorală a dedicat-o discuțiilor cu tinerii din Capitală.

„Ieri am fost la UTM și au fost mulți studenți. Ne-am întâlnit cu mulți copii acolo. În general, întâlnirile au fost diferite. Am avut și întâlniri la care au fost mulți oameni, am avut și întâlniri la care oamenilor le-a fost frică să vină. Am avut și întâlniri în localități, unde Partidul Democrat intenționat a stabilit la aceeași oră întâlnire și a trecut prin sat să-i ia pe toți, ca nu cumva să ajungă cineva la noi”, spune președinta PAS.

Aceasta afirmă că, a fost nevoită să-și desfășoare întâlnirile cu alegătorii din diferite localități ale țării, afară, în frig. „În majoritatea localităților în care mergem, facem întâlnirile afară dacă administrația publică locală este total lipsită de bunul simț pentru a ne permite să intrăm în Casa de Cultură. Chiar și atunci când reușim să intrăm în Casa de Cultură, acestea nu sunt încălzite și nu e vorba doar de noi. Este vorba despre oamenii care vin la aceste întâlniri”, explică președinta PAS.

Președinta PAS crede că, în timpul unei campanii electorale, cele mai eficiente sunt întâlnirile față în față cu alegătorii. „Ei trebuie să se poată uita în ochii tăi și doar atunci când pot să găsească sinceritate în ochii omului, atunci ei pot să creadă cu adevărat”, consideră Maia Sandu.

Amintim că, cei doi co-președinți ai blocului electoral ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au anunțat că există suspiciuni rezonabile că ar fi fost otrăviți cu mercur. Aceasta după ce, potrivit lor, mai multe teste au arătat cantități exagerate de metale grele în sânge, iar medicii declară că o astfel de acumulare nu poate fi explicată în mod natural.

Nota redacției:

Moldova.org a trimis solicitări de interviuri cu șefii staff-urilor de campanii electorale tuturor partidelor înregistrate în cursa electorală. Totuși, am reușit să discutăm cu reprezentanții a doar trei partide – PCRM, PDM și PAS. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare