În culisele campaniilor electorale (II). Rețetele „ascunse” ale PDM

Niciun alt partid nu a cheltuit mai mulți bani în această campanie electorală ca Partidul Democrat din Moldova (PDM). Formațiunea politică a investit cel mai mult în publicitate: filmarea spoturilor electorale, instalarea billboardurilor, postere, steaguri, tricouri, fluturași, deplasări prin țară. Am stat de vorbă cu șeful staff-ului electoral PDM, Vladimir Cebotari, pentru a afla cât de eficiente sunt aceste metode de promovare și cum și-au construit democrații campania electorală pentru parlamentare.

Ne-am întâlnit cu vicepreședintele PD în plină luptă electorală, la sediul partidului. Acesta ne-a povestit că formațiunea sa politică beneficiază, „din când în când” de sfaturile experților străini și a mărturisit că această campanie i-a extenuat pe unii membri ai familiei democrate.

Vladimir Cebotari, șeful staff-ului electoral PDM. Foto: Facebook

Discuții multe, fierbinți, grele…

Vladimir Cebotari spune că la baza unei campanii electorale se află un profund proces de cercetare. „Întâi este etapa în care tu realizezi ceva, după care vine o etapă de cercetare sociologică, în mod special, a modului în care văd cetățenii ce ai făcut, cu ce te asociază, ce-și doresc ei să vadă mai departe de la tine, ce cred despre tine, despre alții. Campania nu este întotdeauna ceea ce crezi tu, este ceea în ce trebuie tu să crezi dacă ești alături de oameni. Campania este să continui să-l servești pe om”, afirmă acesta.

Vicepreședintele PD crede că cea mai mare dificultate în această campanie electorală este să-i convingă pe alegători să nu creadă afirmațiile altor partide. „După discuții multe, fierbinți, grele, vezi cum sala se schimbă”, punctează Cebotari.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice din noiembrie 2018, democrații se bucură de încrederea a 11,9% dintre cetățenii țării.

Șeful staff-ului electoral al democraților mai spune că, formațiunea apelează și la recomandările experților străini. „Sigur că, din când în când, când avem dificultăți în a înțelege unele lucruri, apelăm și la asistență din exterior. Noi avem discuții și beneficiem de consultații inclusiv de la experți care niciodată nu ne-au susținut public sau care ne critică”, afirmă Vladimir Cebotari.

În viziunea acestuia, campania electorală pentru parlamentare este destul de obositoare. „Noi avem o campanie care extenuează lumea. Avem mulți oameni care au ajuns în spitale, pentru că este obositoare campania, mulți au răcit, este complicat. Nu poți să ții o mască falsă pe toată perioada acesteia. De aceea noi am încurajat oamenii să fie ei înșiși”, punctează vicepreședintele democraților.

„Mi-au plăcut campaniile lui Barack Obama”

PD este unul dintre cele mai active pe rețelele de socializare, iar Vladimir Cebotari spune că formațiunea are o strategie bine pusă punct pentru a cuceri oamenii și pe online. „Este un alt tip de mesaj transmis pe online, de regulă, mai scurt, mai concis. A trebuit să ne reinventăm puțin, pentru că PD nu a fost atât de activ în alte campanii în rețelele sociale. A fost o Terra mai puțin cunoscută pentru noi, dar în schimb a fost un mediu foarte prietenos pentru cei din opoziție, pentru că noi le-am lăsat acest teren. Bine, noi acum ne luăm revanșa și cred că acest lucru se observă”, menționează șeful staff-ului electoral.

– Cum folosiți rețelele de socializare în această campanie?

– Activ! Este o rețetă ascunsă, noi nu putem deschide toate parantezele, dar avem o strategie bine pusă la punct pe online.

Amintim că la mijlocul lunii februarie, mai multe conturi false de pe Facebook și Instagram au fost șterse. Potrivit unui comunicat de presă emis de Facebook, o parte din aceste pagini și profiluri erau coordonate de angajați ai Guvernului R. Moldova și răspândeau știri false despre politică, alegeri și probleme sociale din țară.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/520290085130277/?__xts__%5B0%5D=68.ARDlh2mqY8iFAfBgmcBKDZo38VVMKEF9PZ46dhDNe3p7f6Iv9D-nWqPBJSzMqqCfiyA1xPVNfy-5gfPuoXYTIQss5D8iOAIzY_ELtQC5Ld5HMI68CHiGF7VlJEHUuS2bExP2tHxYDVav9ca-XMti4br8Xtr1qRCC0gQLjjy2rm67970cP2HNyzl-FCt2HIz3oEZXxCxH3dxASLnF9fmP6L569iFfRZQj5elNtdRc3WFhjztxiE3wnAP26z5fH7GUb49oBrpAxA5ah2AYUFe2Sju0OOLdBYAy5cN_g98DFOubbiGNUCtDqx5fSrd3Mn7FeNJ4H_INHD-c&__tn__=-R

Vladimir Cebotari mărturisește că urmărește cu interes activitatea politicienilor din străinătate și că i-au plăcut campaniile prezidențiale desfășurate de echipa lui Barack Obama. „Mie în general politicianul Barack Obama mi-a plăcut, dar am fost foarte interesat și de campania lui Hillary Clinton și Donald Trump. Într-o anumită măsură mi-a plăcut campania lui Macron care a crescut ca politician foarte rapid. Îmi place cum face politică primul ministru olandez. Îl urmăresc, pentru că trebuie să-l urmăresc și pe Xi Jinping, întrucât China este o putere economică din ce în ce mai mare. Trebuie să-l urmăresc pe Putin, cum trebuie să-l urmăresc și pe Trump”, adaugă coordonatorul campaniei electorale a democraților.

Sârbu face campania mai „omenoasă”

Pe 15 februarie, membrii PD au vizitat orașul Ialoveni, iar premierul Pavel Filip și candidata pe circumscripția 22, Monica Babuc, au ținut discursuri la Consiliul Raional din localitate. Democrații au ajuns la Ialoveni cu faimosul lor autocar pe la 9 dimineață. După ce au făcut o poză de grup, aceștia s-au împrăștiat pe străzile orășelului pentru a împărți programul electoral al partidului și a-i convinge pe localnici să o voteze pe Monica Babuc pe 24 februarie.

L-am surprins pe candidatul democrat Sergiu Sârbu împărțind fluturași oamenilor. Acesta îi întreabă pe pensionari dacă au primit cei 600 de lei oferiți de PDM de Crăciun și le spune că vor mai primi bani dacă o vor susține pe Monica Babuc. Acesta este foarte activ pe rețelele de socializare și publică regulat fotografii și înregistrări video în care îl putem vedea călărind, hrănind animale, tăind lemne sau urcând într-un tractor. „Într-adevăr, sunt multe cazuri când oamenii pur și simplu chiar vor omenește să te invite la un pahar de vin de casă și e urât să-l refuzi. Aceste curiozități fac campania puțin altfel, mai pozitivă, mai omenoasă”, își explică Sergiu Sârbu comportamentul.

Cheltuială de ruble

În gospodăriile unde stăpânii nu sunt acasă, democrații agață în porțile acestora ziare și calendare.Unii ialoveneni nu au fost impresionați de prestația democraților și cred că aceștia cheltuiesc prea mulți bani. „Cheltuială de ruble…când eu văd în ce sărăcie trăiesc, mai ales, copiii care vin la antrenamente. La lupte vin acei săraci. Desculți, flămânzi și înghețați. Iată câte ruble…”, spune un profesor de sport privind autocarul democraților.

O femeie în etate iese la poartă și ia un calendar oferit de un democrat. Bătrâna dă de înțeles că o simpatizează pe Babuc, „pentru că-i de la noi, din raion”, dar recunoaște că nu citește fluturașii oferiți de partid. „Nu prea văd”, explică ea.

O altă locuitoare a orășelului Ialoveni susține că „fiecare om are în gândul lui oamenii lui și partidul lui”. „De exemplu, dacă o familie are cunoscuți într-un partid, toată familia va vota partidul respectiv, să se simtă mai bine. Omul care nu are nimic, se uită la televizor, la toate emisiunile acestea și ceva îi intră în cap, își face singur concluzii, fără panouri și toate astea…”, spune femeia.

La ultimele alegeri parlamentare, PDM s-a ales cu 15.80% din voturile moldovenilor obținând, astfel, 19 mandate în Legislativ. Formațiunea politică, condusă de Vlad Plahotniuc este una dintre cele mai controversate. Plahotniuc este bănuit de activități de spălare de bani, asociere la crimă organizată, i se aduc învinuiri de trafic de influență asupra întregii clase politice moldovenești și este poreclit „păpușarul”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare