Cu noaptea-n cap, în rând, la pâine: „Asta-i aceea care costa 16 copeici!

La 06:30 dimineața, în fața unui magazin „Franzeluța” din Chișinău, rândul este deja mare. Oamenii așteaptă liniștiți la coadă să cumpere o pâine. Una care este mai gustoasă, mai sățioasă și mai ieftină. „Asta-i pâinea aceea care costa 16 copeici pe vremuri”, spun melancolici pensionarii. Tot aici, stând la coadă se discută și despre starea lucrurilor în țară, politicieni și… vremurile „mai bune”.

Pâinea pentru care oamenii se trezesc dis-de-dimineață este pâinea socială, pe care combinatul de panificație „Franzeluța” o produce de la începutul anului 2016 și care costă 3 lei. Majoritatea celor care stau la coadă sunt pensionari din suburbiile Capitalei. Aceștia susțin că se trezesc foarte devreme și vin să „prindă rând”, pentru că pâinea socială se vinde repede. Vânzătorii confirmă că acest sortiment este la mare căutare. „Dacă veniți mâine, tot așa rând va fi și veți vedea aceiași cumpărători. De ani de zile este așa”, mărturisește o angajată a magazinului, în timp ce aranjează mai multe produse de panificație pe raft.

Pâinea cea de toate zilele

Pâinea este alimentul de bază în alimentația moldovenilor. Un cetățean al R. Moldova consumă aproximativ 117 kg de pâine anual, arată un studiu realizat de Biroul Național de Statistică.

„Eu-s de la țară și vin să-mi iau cinci sau șase pâini pe toată săptămâna. Le pun în frigider. E mai comod”, spune un cumpărător. „De 5 lei, dacă o iei, o pâine feliată, nici n-avem ce face. Nu-ți ajunge. Dar mie nici nu îmi trebuie s-o mănânc. Asta-i rău, că ei o fac burete. Și când mănânci, ți-e rău de la dânsa. Pentru că ei pun multă botcală”, susține o femeie. „Botcală și zahăr pun, știi cât zahăr este?”, continuă alta.

botcálă s.f. (reg.) drojdie naturală făină de porumb amestecată

cu suc fermentat de struguri, care se folosește la dospitul pâinii

Consumatorii se declară nemulțumiți de restul sortimentului de pâine care se găsește în magazinele și lanțurile de supermarketuri din țară. „Parcă-i umflată. Nici n-o pot mânca. Pâinea albă se face aluat în gură”, se plânge un bărbat.

Amintiri din URSS

O bătrânică zice că, din cauza produselor alimentare pe care le mâncăm, arătăm și ne simțim mai rău. „Lumea era bătrână și înainte, dar nu semănau oamenii că-s bătrâni. Dar acum tinerii se-ncrețesc”, constată ea analizându-ne cu atenție.

O altă femeie mărturisește că, de aproximativ șapte ani, își începe diminețile așteptând la coadă, după pâine. „Iaca vin de șapte ani aici, la magazin, pe strada Armenească. De la Ambasada Românească, merg pe jos, în fiecare săptămână. Cumpăr și pentru bătrânii din sat care nu pot veni la Chișinău”, explică aceasta. „În jurul casei mele sunt vreo șase magazine și nicăieri nu-i pâine ieftină. Chirpiciul ăsta dacă era 4,25, acum e 5,25 sau 5,50.  S-a scumpit. Nici n-au întrebat. Au întrebat pe oameni ce să facă? Pensia n-o mărit, dar de scumpit au scumpit toatâ pâinea”, menționează femeia.

Majoritatea oamenilor care stau la coadă spun că la magazinele din localitățile lor găsesc numai pâine de 6 lei. „După cum era înainte, desigur că-i scumpă”, precizează o bătrânică de 87 de ani. Și ceilalți pensionari se gândesc la cum era „înainte”. „Iată pâinea aceasta de 3 lei este ca cea care costa o dată 16 copeici. E bună, sățioasă, hrănitoare. E făcută după tehnologie veche”, își amintește un bărbat.

„Cu o rublă luam șase pâini și încă patru cutii de sărnice (n.red. chibrituri).”

Ne îmbolnăvim din cauza alimentației nepotrivite

În alimentația majorității cetățenilor noștri predomină produsele de origine animalieră. Potrivit Biroului Național de Statistică, într-un an, un moldovean cu venituri medii consum consumă 217 litri de lapte și produse lactate, 186 de ouă și circa 117 kg de pâine. Abia pe locul patru în topul celor mai consumate alimente se situează legumele – peste 100 kg pentru fiecare locuitor al țării noastre.

Moldovenii consumă, în medie, doar 49,3 kg de fructe și pomușoare pe an. Alimentația săracă în fibre, minerale și vitamine, dar bogată în produse făinoase, cărnuri și dulciuri reprezintă unul dintre cei mai importanți factori care duc la apariția bolilor grave.

Principala cauză a mortalității în R. Moldova o reprezintă maladiile cardiovasculare, iar pe locul doi se situează cancerul. Precizăm că cele mai frecvente cauze de deces sunt provocate de cancerul colonului şi rectului, urmat de cancerul pulmonar, cancerul glandei mamare și cancerul stomacal.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.