Ce își dorește Sudul Moldovei de la noii deputați

Duminică, în ziua alegerilor, Moldova.org a străbătut sudul Moldovei, acolo unde locuiesc bulgarii, găgăuzii și alte minorități. Ceea ce își doresc cei mai mulți locuitori ai zonei sudice este pacea, iar despre noul parlament spun că va funcționa ca în fabula „Racul, broasca și o știucă” a lui Alecu Donici.

Moldova.org a fost duminică în s. Alexanderfeld, Cahul, apoi în o. Taraclia, ulterior în mun. Comrat și a încheiat ziua în o. Hâncești.

Prima destinație a fost satul Alexanderfeld. Potrivit ultimului recensământ al populației, localitatea este casa a 1344 oameni. Jumătate dintre ei se declară moldoveni, 213 – ucraineni și 175 – ruși. Totuși, limba de comunicare în această localitate este limba rusă.

În localitate s-a deschis doar o secție de votare, în primărie. La intrarea în clădire se afla o boxă din care răsuna muzică de estradă moldovenească și rusească. Muzica se auzea de departe, ca să cheme oamenii la votare. La ora 10, după ce și-au făcut hrănit animalele și și-au terminat alte griji prin gospodărie, au îmbucat ceva și s-au îndreptat spre primărie – motiv pentru care încăperea în care avea loc procesul electoral devenise neîncăpătoare. „С Праздничком Вас!”, se felicitau sătenii între ei, înlocuind salutul obișnuit.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/2335953616638450/?__xts__[0]=68.ARApW5_JY8-BCcuoLO5HUDBxrTrIeKrJpftnlSEay153owDRhPnC9MAACmzJEWyhl41yUZ1CjzaenZi1yvoNscEW_9TD9uzgF9-E37KKUCafT97BZdL5i-zsyr9GitaDrGrzgnFv7KVvQTcnitl-LanEprhpGk-k4Fmbm9Wvb0h1KEccPVtbigkQdDfcE00lOK459eTQkqMiG8ok-0IlBfUFREl8Cen_9B0CFPIp6LGyQhof3j3DBYykjoDE3wsJ-_MnJgSZpYd4T2M4aolxBcWIuIRwCpXJFYGS-sF6BHya34wzJZuprYyV0AO2xTaWxJF7nC1vGktly4T8d9xXdNLg7lmdkeDaQVg&__tn__=-R

Unii dintre locuitorii satului Alexanderfeld sunt cu trup și suflet pentru președintele Igor Dodon. Chiar dacă acesta nu a candidat pe vreo circumscripție sau pe listă de partid, oamenii au zis că-l susțin. „Vrem să votăm pentru Dodon, pentru că vrem să ne alăturăm Rusiei, ca oamenii să poată merge acolo. Multe rude s-au mutat și locuiesc acolo. Rusia întotdeauna ne-a ajutat, atât în perioada sovietică, cât și astăzi”, ne-au povestit două tinere. Una dintre ele a venit din Găgăuzia în Alexanderfeld pentru a-și exercita dreptul la vot.

Satul Alexanderfeld este inclus în circumscripția 42 or. Cantemir

Țurcan Vladimir, candidatul PSRM, a luat 8270 de voturi

El a fost devansat doar cu 65 de voturi de candidata PDM, Elena Bacalu

O femeie scundă, plinuță se grăbește spre secția de votare. Are părul negru, iar buzele îi sunt vopsite cu roșu. E vioaie și bine dispusă. Femeia nu știe câte buletine de vot va primi. „Voi citi, mă voi orienta și voi vota”, spune locuitoarea satului Alexanderfeld, despre buletinele de vot pe care au fost scrise partidele, candidații și două întrebări pentru referendum.

Orheiland la Taraclia

La o distanță de 33 km este orașul Taraclia. În oraș locuiesc 12 355 oameni. Peste 9000 dintre aceștia sunt bulgari, 790 sunt moldoveni și în jur de 900 sunt găgăuzi.

La secția de vot deschisă în Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” nu sunt cozi. În schimb, e lume la „Orheiland în vizită la Taraclia”, amplasat în apropierea universității. Se pare că distracția adusă de Ilan Șor la Taraclia nu i-a deranjat sau ademenit pe cei ce veneau să-și exercite dreptul la vot. Principala grijă a celor cu care am discutat este ca alegerile să fie corecte.

Fosta profesoară de limbă și literatură română, Maria Paslari, acum pensionară, s-a pregătit din timp de această zi. Știe și despre referendum, și despre atribuțiile deputaților, și despre responsabilitățile autorităților publice locale.

Orașul Taraclia este inclus în circumscripția 44 or. Taraclia

Candidatul ales este Chiril Tatarlî,
membru PSRM, președintele r. Taraclia

Potrivit bătrânei, nici un deputat nu trebuie să facă drumurile. „De asta este responsabilă puterea locală. Ei trebuie să lucreze ca un tot întreg, să lucreze într-o direcție, dar nu ca racul, broasca și știuca, inclusiv în parlament. Dacă nu va fi o idee comună, o strategie comună și dacă nu vor ști pentru ce luptă, niciodată nu va fi rezultat”, este sigură profesoara. Își dorește ca alegerile să se desfășoare într-un singur tur, întrucât nu ar mai fi bani în bugetul de stat pentru alegerile anticipate.

Enlarge

Screen-Shot-2019-02-27-at-7.02.38-PM
Profesoara de limbă și literatură română de la Taraclia

„Dacă vor fi mai puțini, vor fura mai puțin

La aproape 55 de km este municipiul Comrat cu 20 113 de locuitori. Trei sferturi dintre ei sunt găgăuzi, 1760 sunt moldoveni, iar ruși s-au declarat 1287 dintre ei.

În fața Casei de Cultură din centrul orașului, unde s-a organizat o secție de votare, stau la vorbă doi bătrâni. Cei doi urmau să voteze în altă parte, însă acela le era locul de întâlnire. Bărbații nu au auzit de noul sistem electoral mixt. În schimb, știu de referendum și își doresc ca în parlament să lucreze mai puțini deputați. „Cu cât mai puțini vor fi, cu atât mai bine, pentru că ei nu se vor certa. Dacă vor fi mai puțini, vor fura mai puțin”, a spus unul dintre ei.

„Noi, găgăuzii, suntem pentru stat. Noi suntem cei mai frumoși, cei mai deștepți. În această țară superbă, noi trebuie să trăim mai bine. Noi suntem găgăuzi, suntem aproape de turci. Nu putem să ne imaginăm cum un găgăuz să se numească turc. El este găgăuz”. De această părere este profesorul Vasile. Mai mult, bărbatul cu părul cărunt spune că Găgăuzia a fost pregătită de alegeri, întrucât, în această regiune au loc alegeri mai des decât în alte regiuni ale țării. „Alegerile parlamentare vor trece și peste două luni vom alege bașcanul. Peste o lună-două vor fi alegeri locale. Iar după asta Adunarea Populară.” 

Municipiul Comrat este inclus în circumscripția 45 mun. Comrat

Candidatul ales este Alexandr Suhodolski,
membru PSRM, vicespicherul Adunării Polulare a UTAG

Bărbatul consideră, însă, că Republica Moldova trebuie să fie republică prezidențială și nu parlamentară cum este acum. „O singură persoană trebuie să fie responsabilă. Noi luăm exemplu întotdeauna de la Belarus. Uitați-vă, Lukașenco nu a distrus țara, nu a vândut nicio întreprindere. Poartă responsabilitate pentru toată țara. Patru ani este puțin. Președintele ar trebui să fie pentru șapte ani”, a menționat profesorul Vasile.

Enlarge

Screen-Shot-2019-02-27-at-7.03.51-PM
Profesorul Vasile de la Comrat

Criză de politicieni demni și cinstiți

Peste 70 de km mai la Nord de Comrat, ajungem la Hâncești, un oraș cu o populație de 12 491 de oameni, unde doar 521 de oameni se identifică ruși, majoritatea declarându-se moldoveni la recensământul din 2014. Hânceștenii spun că avem o criză de politicieni cinstiți și demni, iar principalele probleme la care trebuie să se concentreze noii deputați sunt familiile tinere și și grija față de bătrâni.

„Noi vrem tineretul, categoria noastră de vârstă, să putem activa liber, să avem libertatea cuvântului, libertatea mișcării. Să nu fim manipulați și strangulați, într-o oarecare măsură, de conducerea nouă”, spune o tânără antreprenoare.

Municipiul Hâncești este inclus în circumscripția 38 or. Hâncești. Candidatul ales pe această circumscripție este Alexandru Botnari, vicepreședintele PDM, primarul or. Hâncești din 2003.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.