Ateismul i-a unit. Doina și Cristian

Un cercel în nas, părul scurt cu șuvițe verzi, haine în culori neutre și cercei opulenți. Asta e ceea ce-am văzut eu când am privit-o pe Doina Dragomir. Ea are 27 ani, lucrează pentru o companie internațională și se declară atee. Problemele de etică, moralitate și implicarea religiei în viața omului, le discută cu iubitul ei, Cristian, care se declară ateu și el. Pentru ei, ateismul nu este o convingere în sine, e mai degrabă o axă de valori.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/2345246689029465/

Doina a ajuns să respingă credința în Dumnezeu după o experiență destul de lungă de aflare în sânul bisericii protestante. A aderat la acea biserică pe la vârsta de 14 ani. Era o adolescentă cu multe întrebări la care nu primea răspunsuri nici la școală, nici acasă. În sânul bisericii a fost primită de un cerc de oameni binevoitori și atenți. Ei ofereau răspunsuri la toate întrebările de identitate și existență, doar că aceste răspunsuri erau livrate prin prisma credinței infailibile. Doina s-a obișnuit să nu pună la îndoială vorbele celor din biserică.

Enlarge

Screen-Shot-2019-04-21-at-21.21.26
Doina și Cristian petrec destul de mult timp analizând regulile impuse de religii pe diferite subiecte.

Se îmbrăca modest, folosea machiajul cu moderație, purta batistă la biserică. Respecta astfel aparențele cerute de comunitatea religioasă. Se spunea că astfel nu prezintă o ispită pentru bărbați. A urât batista din prima zi. Dar era un sacrificiu necesar… Doina era înconjurată de oameni care păreau să aibă aceleași interese. Ea participa la întâlnirile din comunitate și se simțea parte a unui întreg, de care nu tindea să se separe. Chiar și cărțile pe care le citea, erau de la bibliotecile creștine.

Încet, răspunsurile primite în cadrul comunității creștine nu mai erau suficiente pentru Doina.

„În mine totdeauna era un spirit de feministă. Aveam multe întrebări și nu totdeauna primeam răspuns. Eram cumva convinsă că trebuie să-mi înăbuș această pornire. M-am adaptat la regulile bisericii chiar dacă nu-mi doream acest lucru.”

Doina s-a angajat într-o companie internațională, unde multe ori, în pauzele de masă, discuta cu colegii săi pe diferite teme. Cristian era colegul ei și părea foarte interesat de ateism. Una din cărțile discutate de ei a fost „Dumnezeu nu este mare”, scrisă de Cristopher Hitchens, un jurnalist și scriitor american, cunoscut pentru ateismul declarat. În cartea sa susține, printre altele, că religia este violentă și irațională. Având îndoieli în faptul că se poate trăi doar în credință, Doina a citit cu mare interes tezele lui Hitchens, iar discuțiile cu Cristian i-au explicat alte lucruri la care nu primea răspuns anterior.

„Trecerea mea a fost îndelungată, unii oameni spun că eu prea mult m-am reținut în creștinism, dar… a fost o perioadă grea, de întrebări și căutare de sine, frici, îndoieli, anxietate.”

Cristian, ateu și el, este un tânăr de 30 ani, înalt și expresiv. S-a născut la Chișinău și vine dintr-o familie de medici, unde nu prea s-au propagat ideile creștine. El zice că familia sa era mai mult conformistă, mergând la biserică uneori de Paște, respectând sărbătorile și participând la ritualurile de botez și cununie. A mers la biserică în copilărie, s-a mai întâmplat să primească și o biblie de la adepții unui cult creștin. Dar lectura acelei Biblii cu desene colorate se asemăna pentru el cu lectura Miturilor Olimpului. Nu a avut de la cine să învețe cum e să fii creștin adevărat.

Enlarge

Screen-Shot-2019-04-21-at-21.20.57
Doina nu-și vede viitorul în Moldova. Ea nu se simte reprezentată de politica locală.

Apoi, după vârsta de 20 de ani, a început să studieze ideile ateiste, să asculte dezbateri între atei și apologeți creștini. Totuși, azi nu ar putea spune este un ateu convins și nimeni nu-l urnește din loc. „Ateismul nu este o convingere în sine, ci mai degrabă respingerea teismului”. El zice că nu crede în existența divinității, că nu are motive să creadă, dar nici nu încearcă să substituie această lipsă de credință cu altceva.

 „Răspunsul cel mai onest și al meu, și al umanității la multe întrebări la care nu cunoaștem răspunsul este „nu știu”.”

Cei doi au discutat despre religie și ateism până și-au dat seama că între ei este ceva mai mult decât interes pentru aceste discuții, iar Doina nu-și închipuie relația lor înafara ateismului. Ea zice că renunțarea la credința în Dumnezeu a fost o decizie foarte încărcată emoțional. Cristian a fost alături de ea, lucru pentru care îi este recunoscătoare. Suportul unui om apropiat este esențial în astfel de perioade.

Enlarge

Screen-Shot-2019-04-21-at-21.21.09
Cristian nu este foarte rigid în convingerile sale. El continuă să studieze lumea înconjurătoare și aspectele de etică și morală.

În public, cei doi își permit puține gesturi afectuoase, deși se tachinează gingaș pe diferite teme. Fac echipă în discuții, deși dacă punctele de vedere sau argumentele lor nu coincid, dispută problema destul de pasional. Ambii sunt de acord că încă mai studiază lumea înconjurătoare și nu au răspunsuri la toate întrebările, dar sunt deciși să găsească aceste răspunsuri înafara credinței în divinitate. În cadrul recensământului din 2014, doar 5 515 oameni s-au declarat atei. Cristian a fost unul dintre ei. Doina s-a declarat protestantă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.