Alcoolul la moldoveni,
între derealizare și viciu
Moldovenii sunt adesea prezentați drept cei mai înflăcărați băutori, în topurile
internaționale. Mai puțini, însă, cunosc faptul că în ultimii ani numărul consumatorilor
de alcool a scăzut în Europa de Est și a crescut în China, India, Vietnam.
Un nou studiu apărut în prestigioasa revistă medicală The Lancet arată că, la nivel global, oamenii consumă mai mult alcool în comparație cu 30 de ani în urmă. Mai mult, consumul de alcool va crește considerabil în următoarele decenii. Am încercat să aflăm cum luptă alte state cu această problemă. În Danemarca, de exemplu, amenzile pentru șoferii prinși băuți la volan sunt enorme, iar în Franța, șoferii de autobuz trebuie să facă un test de alcoolemie de fiecare dată când vor să pornească din loc autovehiculul.
Cât vin se ascunde în
beciurile moldovenilor?
Înainte de anul 1990, țările cu venituri înalte consumau cele mai mari cantități de alcool, în special cele din Europa. Totuși, această structură s-a schimbat în ultima perioadă. Astfel, consumul de alcool s-a redus în Europa de Est și a crescut semnificativ în țările cu venituri medii precum China, India sau Vietnam.

Acest lucru ni-l spune și academicianul Boris Găină, savant și specialist în domeniul oenologiei și tehnologiei băuturilor alcoolice și nealcoolice. „De exemplu, în Franța, din cauza limitărilor impuse prin legislația rutieră s-a diminuat consumul de vin și în general, de băuturi alcoolice nu doar în rândul șoferilor, dar și în întreaga societate franceză. Colegii noștri de acolo sunt îngrijorați de faptul că sunt nevoiți să vândă o bună parte din vinuri în China sau Rusia, la prețuri mici. Statul uneori le compensează aceste pierderi sau decalaje de preț, dar, în fond, ideea este că toată Europa consumă mai puțin alcool fiind în creștere consumul în China, Canada, SUA, India", menționează oenologul.
„În perioada stagiului meu, la Bordeaux, la cel mai mare centru mondial al științei oenologice, un mare academician francez mi-a spus că vinul niciodată nu poate fi singurul vinovat pentru o situație regretabilă de alcoolism. Sunt și alte pricini. În China, de exemplu, Guvernul a implementat un program de diminuare a producerii și consumului de vodcă, sake și de majorare a producerii și vânzării vinurilor naturale seci, mai ales roșii."

Boris Găină
Academician, doctor habilitat
Totuși, pentru a pune la cale o strategie de țară pentru reducerea ratei alcoolismului, este nevoie de o statistică oficială cât mai aproape de adevăr, ceea de ce nu dispunem. Cantitățile de vin și alcool produse în sectorul privat de casă sunt, de fapt, necunoscute.

„Primăriile nu-și îndeplinesc obligațiunile, în acest sens. De exemplu, oamenii produc în jur de două-trei tone de vin, se duc la Nord și le schimbă pe cartofi, cei de la Nord vând vinul și toate aceste lucruri se întâmplă în afara unei statistici de stat", spune savantul. Acesta se îndoiește de faptul că R. Moldova ar putea să dețină primul loc, în lume, în privința consumului de alcool.

Rata mortalității legată de consumul de alcool în țara noastră este de
circa 222 cazuri la 100 000 de locuitori, una din cele mai înalte din lume.
1 000 de lei pentru 6 luni de trezie
În 2018, fostul primar al s. Puhoi, r. Ialoveni, actual deputat, Petru Frunze a promovat un proiect inovatic, dar care a eșuat.
Acesta a invitat 20 de persoane dependente de alcool să semneze un acord cu primăria, prin care se obligă să nu mai consume băuturi alcoolice timp de jumătate de an. În schimb, le-a promis locuri de muncă și premii bănești în valoare de 1 000 de lei.

Scopul inițiativei a fost ca cetățenii apți de muncă, dar dependenți de alcool, să se încadreze în câmpul muncii și, astfel, să fie redusă și violența asupra copiilor.

„O parte a mers până la capăt, altă parte a căzut patimii alcoolului", își amintește Petru Frunze. Acesta consideră că, pentru a fi rezolvată problema alcoolismului în țară, trebuie să fie creată o instituție specializată.

În prezent, proiectul nu se mai desfășoară în s. Puhoi.

Foto: Ramin Mazur, Time
„Ar trebui să existe cineva care să-i supravegheze mereu, pentru că altfel, ei cedează tentației. Ar fi bine să existe o instituție la nivel național care să se ocupe de asemenea lucruri, să elaboreze programe de reabilitare pentru persoanele dependente de alcool. În plus, problema începe din anii adolescenței. Chiar dacă ei tinerii își finisează studiile, ei nu sunt stimulați să se angajeze. Sunt foarte multe locuri de muncă, nu atât de bine plătite, dar totuși un salariu de 5 000-6 000 de lei este o alternativă mai bună decât să cazi în patima alcoolului. Statul trebuie să se implice."

Petru Frunze
fostul primar de Puhoi, deputat
„Servim, dar cu măsură"
Am mers în s. Costești, r. Ialoveni pentru a afla ce cred locuitorii despre statisticile internaționale care plasează R. Moldova în primele locuri la consumul de alcool.

Majoritatea localnicilor ne-au spus că „n-ar crede asta". Ei consideră că moldovenii consumă alcool, dar cu măsură. În plus, tinerii care au călătorit și au văzut ce se întâmplă în alte țări, ne-au asigurat că străinii beau „mult mai mult” decât cetățenii noștri.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fiecare moldovean ar bea anual 17,4 litri de alcool pur.
„Drink&Drive"
Anul trecut, și Inspectoratul Național de Probațiune, care are ca obiectiv implementarea măsurilor de resocializare și reintegrare a infractorilor din Moldova, a pus la cale o metodă „specială" de a lupta cu șoferi beți sau drogați la volan, cărora le-au fost retrase permisele de conducere. Pentru a și le recupera, aceștia trebuie să frecventeze niște cursuri speciale, dacă vor să-l recupereze.

Programul antialcool/antidrog, numit „Drink&Drive", a debutat în martie 2019 și este alcătuit din 12 sesiuni, iar în două dintre acestea beneficiarii merg la Centrul de Medicină Legală și la Spitalul de Urgențe. Aceștia participă la procesul de autopsie și chiar spală cadavrele sau locurile de păstrare ale acestora, iar în Urgență acordă asistență victimelor accidentelor rutiere.
Simplicity
Până acum, 28 de bărbați au luat parte la aceste activități.
Complexity
Aceștia au vârsta cuprinsă între 25-40 ani.
Efficiency
Pentru a se forma un nou grup este nevoie de 10-12 cereri. O singură femeie a depus o cerere pentru a se înscrie în cadrul următoarei ediții a programului.
„Ce ține de impactul vizitelor la Centrul de medicină legală/Spitalul de Urgențe asupra participanților, acesta este unul mai mult psihologic. Astfel, participanții conștientizează consecințele imprudenței (iresponsabilității) lor și ce urmări poate avea condusul autovehiculului în stare de ebrietate. Programul își propune să sporească gradul de conștientizare a siguranței în trafic, atât a șoferilor cât și a pietonilor", explică reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune.
Cum funcționează un program
asemănător în SUA
Începând cu anii '80, sute de mii de infractori care au condus o mașină sub influența alcoolului sau drogurilor au vizitat morgi ca parte din sentințelor lor penale. Un program asemănător cu cel din R. Moldova se desfășoară în Orange County, o zonă din sudul Californiei.

Autoritățile din America susțin că această metodă de reeducare a șoferilor funcționează, deși nu există dovezi științifice în acest sens. Totuși, putem trage anumite concluzii în funcție de numărul celor care recidivează chiar și după ce au vizitat morga. Un studiu din 2014 realizat de către Administrația Națională de Siguranță a Traficului Autostrăzii din SUA a estimat că, în general, aproximativ 30% dintre șoferii prinși în stare de ebrietate sunt condamnați a doua oară.

În comparație, în Orange County mai puțin de 2% dintre șoferii care au fost prinși beți la volan și apoi duși la morgă, au recidivat. În Clark, Nevada, aproximativ 12% dintre vizitatorii morgilor au fost arestați din nou. În Santa Clara, California, unde s-a derulat un program similar în perioada 1998–2008, mai puțin de 20% dintre participanți au recidivat. Autoritățile susțin că acestea sunt rate scăzute de recidivă și deci o dovadă a faptului că o vizită la morgă poate fi o metodă rapidă și destul de eficientă pentru a preveni șofatul în stare de ebrietate.

Vizitele la morgă sunt asemănătoare cu programele „Scared Straight" desfășurate în SUA. În cadrul acestora, adolescenții care au comis deja infracțiuni sunt duși la închisoare pentru ca să vadă în ce locuri ar putea ajunge dacă nu renunță să comită ilegalități. Unii psihologi cred că asemenea tactici sunt ineficiente și nu determină o schimbare bruscă de comportament.
Ce înseamnă alcoolul pentru om
Alcoolul are diverse semnificații din punct de vedere psihologic și antropologic. „În general, cu ajutorul alcoolului se trece peste diverse tensiuni. Acesta oferă posibilitatea de a se forma liante sociale, un fel de a trece dintr-o stare oficială sau cotidiană într-o stare mitică și simbolică (aceasta se face datorită efectelor alcoolului ca derealizare și depersonalizare)", explică antropologul Sorin Scutelnic, lector în cadrul Universității de Stat din Moldova.
„Băuturile și mâncărurile care conțin alcool pășesc alături în extrem de multe situații îndeplinind multe roluri: anestezie - pe câmpul de luptă pentru a se face intervenții chirurgicale, în cosmetologie - pentru producerea de parfumuri, chiar și în ritualuri bisericești - prima minune a lui Iisus Hristos a fost transformarea apei în vin. Sunt interminabile zonele de intersecție alcool-om", explică antropologul.

Acesta consideră că, factura românului este una mitico-simbolică, iar pentru el pragmatismul american sau perfecțiunea germană este străină. „Românul parcă trăiește în lumea miticului, iluziilor, speranțelor, diverselor ritualuri de a ieși din lumea fatică. În cele din urmă, drept instrument de deconectare este folosit alcoolul. Această dorință de „ieșire" din duritatea vieții, mai mult decât de ajustare după propriul său plac, se întâmplă din cauza plasării noastre la hotarul marilor civilizații. Deseori ceea ce am construit, a fost furat sau demolat de alții. Atunci când se repetă de nenumărate ori aceste lucruri, sensul de a mai construi ceva dispare și atunci omul se refugiază în alte dimensiuni (tocmai de aceea la capitolul gândirii critice, noi avem foarte multe carențe - credem tot ce ni se spune, deseori destul de irațional)”, adaugă Sorin Scutelnic.

Sorin Scutelnic
Antropolog, lector USM
Cum educăm
consumul rațional de alcool
Educația privind consumului echilibrat de alcool ar trebui să fie făcută indirect, spune antropologul. Metode sunt multe - prin filme, spectacole, diverse emisiuni informative în care să se descrie cum strămoșii noștri, și în ce situații, consumau băuturi alcoolice, documentare etc. În același timp, deși limitarea este necesară, restricționarea definitivă nu este nicidecum recomandată de Sorin Scutelnic.

„Istoria occidentului a demonstrat că anihilarea totală a alcoolului nu este cu putință, oamenii îl vor produce clandestin, în condiții casnice și de o calitate extrem de proastă. Sărbătorile trebuie să fie însoțite de savurarea acestor băuturi, în limitele bunului simț", sugerează antropologul.
49
decedați, în 2013, din cauza alcoolismului
166
decedați, în 2014, din cauza alcoolismului
176
decedați, în 2015, din cauza alcoolismului
În Europa, consumul de alcool pe cap de locuitor, în rândul adulților, a scăzut cu 12%, între 2010 și 2017, dar a crescut cu 34% în țările din sud-estul Asiei.
Ce soluții au găsit alții
pentru probleme similare?
1
Test de alcoolemie conectat la motorul autobuzului
Din 2015, conducătorii de autobuze din Franța sunt obligați să aibă instalat în vehicul un test de alcoolism, iar înainte de a porni la drum, aceștia trebuie să sufle în respectivul dispozitiv, pentru a porni din loc autobuzul. Astfel, dacă dispozitivul depistează mai mult de 0.2 mg de alcool la un litru de sânge, atunci vehiculul, pur și simplu, nu va porni.
2
Amezi enorme pentru șofatul în stare de ebrietate
În Danemarca, amenzile pentru șoferii care conduc băuți la volan se calculează printr-o formulă specială. Salariul șoferului se împarte la 2,5, iar rezultatul se înmulțește cu nivelul concentrației de alcool din sângele persoanei. Cea mai mare amendă de acest tip, din istoria Danemarcei, a plătit-o jucătorul de fotbal Nicklas Bendtner, prins beat la volan, în anul 2013. Potrivit calculelor, acesta a trebuit să plătească echivalentul a 147.000 de dolari.
3
Fără shoturi după miezul nopții
Pentru a evita violențele cauzate de excesul de alcool, în Sydney, Australia există o lege care interzice barurilor să servească shot-uri, băuturi în pahar de sticlă, băuturi duble sau mai mult de patru băuturi unui singur client, după miezul nopții.
4
Micșorarea vârstei legale pentru consumul de alcool în SUA
În 1984, președintele american Reagan a semnat o lege prin care cere tuturor statelor să stabilească vârsta legală pentru consumul de alcool la 21 de ani. Președintele a anunțat că, dacă nu vor face acest lucru, statele vor pierde 10% din fondurile federale pentru construcția autostrăzilor. Rând pe rând, statele au crescut vârsta legală pentru consumul de alcool și astfel, SUA au devenit una dintre cele 12 țări din lume în care se poate bea numai după împlinirea acestei vârste. Legea nu i-a descurajat, însă, pe adolescenții americani. Se estimează că persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 20 de ani beau 11% din alcoolul consumat în Statele Unite.

În acest context, unii americani cred că o soluție ar putea fi micșorarea vârstei legale pentru consumul de alcool până la 18 sau chiar 16-17 ani. Unele cercetări sugerează chiar că, celor mici li s-ar putea servi alcool încă de la vârsta de 7-8 ani, acasă, sub supravegherea părinților. Astfel, există oameni care consideră pozitiv obiceiul, destul de răspândit și în R. Moldova, de a le oferi celor mici puțin vin la masă.
5
Licență specială pentru consumul de alcool
Unele țări au mers și mai departe. Într-un stat din India, de exemplu, cetățenii pot bea numai dacă au o licență specială emisă de autorități. Pentru a obține o astfel de licență, oamenii trebuie să meargă la un spital guvernamental sau la o casă vamală și să depună o cerere personală.
6
Limită la consumul de bere în statul Pennsylvania
În statul Pennsylvania din SUA legea privind vânzarea alcoolului este destul de haotică. Diferite tipuri de alcool se vând în locuri diferite și respectând anumite rigori. Statul deține un lanț de magazine în care se vând numai vinuri și băuturi spirtoase. Berea se găsește în alt tip de magazine private. Prețul vinului și al băuturilor spirtoase trebuie să rămână același, indiferent de locul unde se vând. În acest stat, vinul nu poate fi cumpărat din supermarketuri.

Distribuitorii de bere, pot vinde, în magazinele lor, numai butoaie și cutii mari. Pentru a obține cantități mai mici de bere, locuitorii din Pennsylvania trebuie să meargă la un bar sau la un magazin alimentar. Totuși, numai magazinele cu licență specială pot vinde bere și numai dacă au o zonă special amenajată pentru această băutură alcoolică. De la baruri sau magazine nu se pot cumpăra mai mult de cinci litri de bere.
7
Test de alcoolemie obligatoriu
O lege franceză din 2012 a impus ca toți șoferii să poarte un test de alcoolemie în mașină. Aceștia au fost încurajați să-l folosească de fiecare dată când consumau alcool, pentru a-și măsura cantitatea de alcool din sânge. Șoferii care nu aveau un asemenea test în autovehicul erau amendați cu 11 Euro. Totuși, legea s-a dovedit imposibil de pus în practică, iar la amendă s-a renunțat un an mai târziu. În prezent, șoferii trebuie să aibă în continuare un asemenea dispozitiv cu ei, însă nu vor fi amendați, dacă nu-l au.

Coincidență sau nu, în 2012, decesele din cauza alcoolului, au scăzut cu 8%, în Franța. În 2017, în Franța, 1 035 de oameni au murit din cauza șofatului în stare de ebrietate.

Viitorul este sumbru
În majoritatea țărilor volumul de alcool consumat pare să crească într-un ritm mai rapid decât numărul consumatorilor, ceea ce sugerează că oamenii au început să bea o cantitate mai mare de alcool. Până în 2030 aproximativ jumătate din toți adulții din întreaga lume vor consuma alcool, iar 23% dintre adulți vor bea alcool în exces cel puțin o dată în fiecare lună.